26 August 2014

Motherhood: PIGEON for Little Rasya

Assalamualaikum

Hari tu kan ecah cerita pasal Rasya tengah belajar menyusu dalam botol..ecah pakai botol MAM masa dalam pantang...siap ade 3 botol lagi...sayangnya lepas dia reject bottle, dia dah xnak botol MAM tu..alahai anak...mama siap beli botol kaler pink gituuu..sobs...tapi kalau dia dah reject, xleh la nak paksa..

So ecah belikan botol Pigeon...ramai kawan2 suggest brand ni sebab sangat similar to mom's nipple kan..so ecah try la beli sebotol...Alhamdulillah Rasya minum dengan selamber nya...hehe..sampai hari ni dia boleh minum tanpa dipaksa...main2 tu biasa la..geram nak picit..hehe

Baru2 ni kawan ecah share yang botol Pigeon ade sale..harga asal RM55 tau!huu..harga sale RM33..laju2 gi AEON cari botol yg tengah sale ni..x silap ecah brand Pigeon ni hanya dijual di AEON sahaja...x pasti tapi ade certain kedai baby ecah jumpa jugak..cuma yang ecah pakai ni jarang jumpa kedai lain..buat masa ni rembat dulu sebotol..hehe..sekarang Rasya dah ade 2 botol Pigeon..senang nk hantar pengasuh..xyah la nak kena basuh rushing2 kalau pakai sebotol je kan...


Mommies yg guna Pigeon untuk baby anda sila la beli cepat2 sementara masih sale ni ye...hehe

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

22 August 2014

Daily Life: Kisah Pak Atan

Assalamualaikum

Pak Atan ada kucing..nama dia Bingo..B I N G O...B I N G O...B I N G O..nama saya BINGO...meow meow

Allah...siang malam terngiang2 lagu Pak Atan ni...penangan Didi and Friends la ni..haha..actually kawan2 ecah recommend tgok video ni kat youtube..menarik dan sesuai la untuk kanak2...so ecah bagi la Rasya tgok..bagi dia layan satu dua lagu...sudahnye semek tu bukan nak tengok..dia buat derkk je..cuba alih channer hawaian five-o ke,csi ke..tekun pulak dia hadap...

Sudahnya mama yang nyanyi hari2..memang x hilang dari fikiran...tiap masa teringat and humming lagu ni..hahaha


Ce korang tengok pulak..kot2 terjebak sekali mana tau kan...hahaha

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

Student Life: 3rd Semester

Assalamualaikum

Tak lama dah......dia dah dekat dah...adeh mana nak cekau mood belajar ni..hilang ke lautttt...lagi beberapa minggu nak kena balik UKM dah...nak kena tinggal Rasya..wuwuwu..sedihnyaaa..kalau boleh nak bergayut jek memanjang..nak peluk tetiap hari..tapi.....sobs

Bebaru ni ecah nak daftar subjek..sekali dia kata ecah ade hutang...amboiii..kite mane ade hutang la...hampir nebes dah sebab malas nk gi UKM sana uruskan mende2 remeh gini..so call bendahari je utk confirmkan status...Alhamdulillah xde masalah..person in charge unblock sistem, setengah jam lepas tu ecah dah boleh daftar..

Semester ni ade 3 subjek je..yeayyyy!tapi semua subjek killer..yeayyyy!errr???..behave sikit cah...risau jugak kali ni makin banyak tanggungjawab dan komitmen..kena siapkan thesis jugak...iskkk..harap saya mampu istiqomah dan cemerlang...semoga semuanya dipermudahkan...Amin


Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

18 August 2014

Motherhood: Review Set Berpantang Anugerah

Assalamualaikum

Amboih kau ecah...anak dah 4 bulan baru nak meng'review' ye..hehe.maapkan saye..dah sekarang je baru ade masa...baru faham rentak main n tido anak..so boleh la curi2 masa sikit..ini pon taip kt keyboard ni selow2 tahu...takut si kecik dengar bunyi ketik2 nanti dia sedar..anakku itu telinga lintah....haha

Okey la, nak sharing sikit la pasal set berpantang Anugerah ni..hari tu kan ecah siap buat set pantang bersalin luaran dan dalaman lagi kan (usha sini)...kelas kau cah..hehe..so set pantang Anugerah ni adalah untuk luaran..hasilnya meh ecah nk citer satu2


Herba tangas ni ecah start guna selepas 10 hari pantang..ecah biar luka jahitan heal naturally dulu sebelum nak berherba2 bagai...cara guna rendam aje dalam air panas yang tengah mendidih..tekan2 sikit bagi herba2 tu keluar...dia macam uncang teh tau..dalam periuk kecik suda...pastu letak la dalam baldi...pakai kain batik, masukkan baldi dalam kain batik tu..biar wap2 tu kena miss V..ecah buat 10 minit berdiri..dan 10 minit mencangkung..tp bukan cangkung mcm kt tandas tu tau..lutut atas lantai..gilo apo nak cangkung, kang tertetas jahitan nayaaaa...tskk..ngilu plak bayangkan...haha..kira total masa dalam 20 minit la..kalau ade kerusi lubang2..letak je bawah kerusi pastu duduk..ecah dh try, x rasa ape...so rela menyiksa kan diri dengan melutut dekat baldi tu...haha...

Hasil dia? Rasa segar jek..pastu kompem darah2 tu keluar membuak..ecah ade ngelat x bertungku masa hujung2 pantang...lepas bertangas sisa baki darah tu pon keluar..so dia membantu la aliran darah...bagi ecah, best..boleh 2x pakai..


Ha yang ini pon best...mandian sauna ni pon sama macam uncang teh..masukkan dalam air panas yang dah dididih..buat la seperiuk untuk sekali mandi..nanti campur dengan air sejuk...jangan mandi pakai air didih tu pulak..memang cari nahas..haha..ecah campur dengan air sejuk sebab malas nak tunggu air didihan herba ni suam..anak lagi uwek2..xde masa nak mandi macam kat spa..masa mandi tu ingatkan badan nanti bau cam herba...x rela iols...tapi rupanya xde la busuk pon...wangi je...lepas mandi rasa segar dan badan ringan jek..berat badan tu sah2 la memang turun sebab menyusukan anak..hehe...tapi mandi herba ni sangat membantu...buat badan jadi segar dan ringan...untuk 2x kegunaan tau..pon best!


This is my favorite...kan dah speaking...hehe..bau apple, tick..berangin, tick..best sangat...lepas mandi sapu kt perut..kat strechmark yang degil amat tu..kat peha..kat bahagian yang rasa nak sapu lah..pastu pakai bengkung...memang kemas dan selesa jek berangin dalam tu..beberapa minit lepas tu..perghhh..mencucuk2...panas panas panassssss...haha..tapi bagus untuk badan..buang angin dan buang lemak...ecah suka sangat lagi2 tang bau dia..ade bau ros jugak..tapi ecah x suka bau2 jiwang ni..haha..losyen ni, double best!


Uhuk uhuk uhuk...ecah tak guna pon minyak pilis niiiiiii..mengada sangat nak beli kan...sehari dua je sapu..pastu lupa..pastu xtau letak mana..dah x nampak tu, terus lenyap sampai sudah x pakai2..ahahaha..nasib la mak x bising..mak pon x strict sangat..bengkung n bertungku memang dia selalu ingatkan...sudahnye pilis ni nanti untuk adik Rasya la pulak ye..itu pon kalau menda ni x expired lagi..hahaha....choii..ecah xleh nak bagi review utk item ni sebab x lama pon pakai...xtau ape kesan dia..maaappp

So ini jela 4 item dari produk Anugerah yang ecah pakai..ade lagi sebenar nye seuncang dua yang x abis lagi...haha..boleh la pakai nanti..sape yang tengah usha produk ni..fikir2 kan lah ye..ha gituuuu

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

17 August 2014

Motherhood: Anak Tak Mahu Menyusu Botol

Assalamualaikum

Since lahirkan Rasya, ecah dah niat nak train dia belajar minum dalam botol..sebab bulan 9 nanti ecah dah nak masuk kelas..ingatkan sebulan sebelum masuk kelas baru kena ajar dia..rupanya ada kawan bgtau kita kena ajar baby minum susu dari awal supaya nanti baby tak reject botol sebab dia dah biasa dengan puting ibu..so ecah cepat2 ajar Rasya menyusu dalam botol since dia usia 30 hari kalau tak silap...Alhamdulillah Rasya okey..dalam pantang tu keje dok pam jela untuk dia sambil gilir2 direct feeding..tapi ecah bagi Rasya menyusu dalam botol sekali sehari je untuk permulaan..


Tapi masa Rasya 2/3 bulan macam tu dia ada selesema...so dia reject menyusu dalam botol..ecah pon biarkan jela sebab taknak paksa dia kalau tak selesa...sekali mak nye pulak jadi pemalas mengepam..haha...ade la dalam sebulan biarkan Rasya direct feeding je...pastu ade jugak ecah ajar dia dalam botol...takmo dah dia...terus dia reject..jelir2 lidah la ape la...punya la taknak puting botol..oh ya, start dari awal ecah bagi Rasya menyusu dalam botol MAM...best jugak la bagi mak dia..


Ni Rasya dah 4 bulan, ecah nekad kena ajar jugak dia menyusu dalam botol..baru2 ni pam susu, siap doa dalam hati mintak2 la Rasya x meragam teruk masa suapkan...ecah suruh abg gambo suap sebab bila buat research dia kata better bukan ibu yang suap takut anak x mahu sebab dia tau susu dia ade kat ibu kan..hehe


Mula2 abg gambo kata dia rejek..buat uwek2 and jelir lidah..kuchiwa jugak la..tapi first day, xleh nak expect tinggi...sebab Rasya tak abis menyusu ecah pon take over nak suapkan dia..siap doa bagai dah ni..mintak2 la anak aku nak...ecah bagi Rasya pegang sendiri botol tu..(Rasya dah reti pegang mainan and pandai tertarik dengan objek) So dia rasa botol tu macam menarik..dia ingat botol tu mainan la..terus dia sumbat dalam mulut...haha..mula2 nampak awkward...gigit2, muka pelik..agaknya dia rasa ade susu keluar, dia nyot2 slow2..lama2 dia hisap...yesssss!!!terharu mama dia...siap nangis lagi...hahaha..pandainye anak mama..baiknye anak mama..bagusnya anak mama..siap puji2 lagi...syukur Alhamdulillah...



nampak tak muka tak rela...kesian dia


Tips ecah la dalam nak memujuk anak menyusu dalam botol (in case dia refuse menyusu dalam botol)



fasa bagi main gigit2 dulu botol kosong...kasi kenal2 dulu ye..hehe


1-Bagi dia pegang sendiri sambil kita assist..biar dia anggap tu mainan..biar dia gigit2 jugak xpe..



2-Jangan paksa..jangan tonyoh2 dalam mulut dia..nanti dia rasa menda tu ancaman..hehe..ecah rasa abg gambo dok suap2 kat rasya tu yang dia taknak tu...haha



3-Nyanyi depan dia..Rasya suka la ecah nyanyi, buat mimik muka..sambil dia hisap sambil dia tgok kita..so xde la dia fikir sangat menda dalam mulut dia tu



4-Jangan baring sebelah dia masa suap..nanti dia expect breast..sah2 dia akan tolak..



5-Baringkan dia atas bantal besar, macam dia separuh duduk..jangan baring sepenuhnya..takut tersedak..dia tak selesa nanti...



6-Buat rules..macam nak suap anak makan masa dia 6 bulan..4 day rules..ecah pon buat macam tu kat Rasya...4 hari bagi 2x menyusu dalam botol (nak mulakan dengan 1 botol dulu pon boleh)...dah pass 4 hari, ecah bagi pulak 3x menyusu dalam botol selama 4 hari jugak..dan seterusnya la..ikut kiraan berapa kali baby menyusu waktu siang..malam dengan mama dia la..mengempeng la lama mana pon...mama x kisahhh..hehe



akhirnya tewas...siap tertido lagi...lega hati mama


Sekarang Rasya minum dalam botol pigeon..ecah rasa puting dia lagi lembut dan lagi similar..so xde la Rasya kompius or rejek...setakat ni cara yang ecah buat ni berkesan pada Rasya...tapi diingatkan lain baby lain tau penerimaan dia...ecah bersyukur sebab Rasya ni tak perlu fasa meraung2 menangis semua tu..dia baham je terus..tapi ade la jugak menolak...


Setakat ni Rasya okey...Alhamdulillah..dalam fasa training lagi ni...bila dia dah biasa, masa cuti sem ke ape, ecah akan tetapkan minum sekali sehari or masa keluar kena menyusu dalam botol la...mintak-mintak Rasya okey...lega hati mama nak hantar kat pengasuh...


Selamat mencuba ye untuk ibu yang mengalami masalah dan dilemma yang sama ngn ecah...hehe




Be Healthy, Be Happy!


Sekian..xoxo-ecahdenan

14 August 2014

Motherhood: Rasya's 4 Month Check-Up

Assalamualaikum

Punya la xde cerita pasal Rasya..tup2 dah 4 bulan yek..hehe..x sempat nak cerita perkembangan si debab tu yang sebelum ni..so ecah cerita yang present jela..past is past gitu...


Hari ni ecah bawak Rasya gi check-up bulanan..nasib sekejap je proses nya sebab xde injection..kalau ade injection pon Rasya kesoh ape...dia bukan nangis pon kena cucuk..kulit buaya kot anak den ni..hehe..so hari ni cuma ukur lilit kepala, panjang dan berat..pastu buat assessment untuk perkembangan dia sepanjang 4 bulan ni je


So, Rasya dah 4.5 bulan dan berat dia dah mencecah 7.1kg..hohoho..debab anakku debab..tengok tangan dan kaki la..berketak2..macam tebu mak mentua ecah kata...kalau angkat memang lenguh pinggang..paling melampau kalau jalan kt mana2 tak bawak stroller mula la jadi pergaduhan laki bini..siapa nak dukung Rasya..siap buat giliran lagi..dah sape suruh berat?hahaha..yang penting anak sihat ecah oiii..harus lah bersyukur kan..


Sekarang Rasya tengah seronok explore mainan..abis semua masuk dalam mulut..memang dah fasa dia kan..so kiteorg belikan teether..biar dia gigit puas2..sudahnya kain lampin jugak dia cari..takpe la kalau gitu, mama takyah belikan Rasya mainan banyak2..jimat nak oi...bertuahnya ade anak mcm ni..boleh mama shopping baju..hehehe..tapi Rasya ni mengada nak berkepit..pantang hilang dari pandangan dia, ade je menda dia nak jerit...bila datang jenguk tgok takde ape yang serius sangat pon...tapi saje je die nak buat drama..sabor jela..lagi2 bila dia tengah meniarap...dah meniarap tak reti nak pusing balik...jadi bising la panggil2 orang...ecah datang pusing, gi dapur sambung keje...tak sempat pegang lagi menda nak buat dia dah uwek uwek jerit panggil...budak niiiii....tarik nafas dalam2, hembussss...anak tu anakkkkk...hehe


Buat masa ni ecah memang masih dalam proses adjusting..memang mencabar and ambik masa..tapi worth it..happy and terharu bila tgok anak pandai explore menda baru...eksaited mak nye..bersorak kalah pompom girl..tapi pakai kain lampin jela..hehe






Semoga Rasya membesar dengan sihat dan sempurna...tak sabar nak tgok Rasya konvo kat unibersiti..eh?haha

Be Healthy, Be Happy

Sekian..xoxo-ecahdenan

13 August 2014

Motherhood: Hilang (Kononnya Mak-Mak Yang Sangat Busy)

Assalamualaikum

Tengok tajuk entri pon dah tahu kan...haha..bajet busy sangat makcik ecah kite ni..tah berapa bulan hilang tenggelam tak timbul2...hihi

Assalamualaikum.....

Maaf lah dah lama menghilang dari blog kesayangan...busy tu busy la jugak..menguruskan anak dara sorang..dengan debab nya, dengan kuat menyendeng nya, kuat leter nya...haih...baru la 4 bulan...dah macam-maca kerenah...Alhamdulillah anakku Nur Rasya Amani sihat-sihat aje...sekejap je kan dah 4 bulan...esok lusa tah-tah dah nak kenduri kawen agaknye..(agak2 la mak nye ober bebeno kan..hihi)

Penat jugak jadi mak-mak ni ye? Kelam kabut segala menda...capai itu tak kena, capai ini tak sempat..macam perang...padahal anak baru sorang..salute kat mak sebab anak dia 8 orang...maintain kurus jek...(sebab anak dia dah debab..kah3)

Buat masa ni tak reti lagi nak cerita perkembangan Rasya..rasanya ikut development baby biasa lah..sekarang tengah dalam fasa meniarap tapi tak reti nak pusing balik..pastu mula la menjerit2 panggilkan orang suruh pusingkan dia...biar macam tu je kang baru tau..dah jadi macam kura-kura debab..hehe..Alhamdulillah dapat menghabiskan masa 4 bulan bersama Rasya...ade lagi sebulan lebih sebelum ecah kembali ke sekolah...huhu..sekarang ni tengah mencari mood student semula..ada lagi 2 semester...dengan kelas, tesis, dan praktikal..harapnya semua berjalan lancar dan berjaya grad seperti yang dirancang...Ameen...

Apa khabar kawan2 semua? (hah, baru reti nak tanya?hehe) Harap semua okey dan masih wujud la ye..hihi..nanti ecah jalan-jalan semula kat blog korang...rindu la pulak..ceewahhh..macam kita sorang busy ade anak..padahal majority korang pon ade anak jugak...rilek jek kan...hihi


Pssttt: sebenarnya baru dapat pegang PC dan ade internet..sebab tu la baru boleh taip menaip....hahaha

Nah, nak jamu sekeping dua gambar si debab Rasya Amani..





Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan
© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis