26 March 2014

Pregnancy Life: Dah Keluar Hospital Ke Belom?

Assalamualaikum

Soalan yg lately ramai tanya..dah keluar wad ke?nak tgok baby...ada kt wad lagi ke?lama nya..bby x sihat ke..

The problem is, masuk wad pon belom ni mcm mana nak keluar wad pulak?hahaha

Redho..doa banyak2, selawat banyak2...pasrah menunggu..yang penting selamat keduanya...Amin

Ok bai....kita jumpa dlm entri esok pulak ye...(macam tau2 esok baby mesti x kan keluar jugak...haha...errmmm...iskkkk)

Be Healthy, Be Happy! 

Sekian..xoxo-ecahdenan

25 March 2014

Pregnancy Life: Masih Belom Keluar..Muahahaha

Assalamualaikum

Hari ke-3 overdue..cewah..macam la overdue 3 minggu kan..rilek la..semalam ecah dah gi buat checkup kat KK..kira last checkup la tu..nak xnak memang last, toksah ngada2 minggu depan nak gi KK lagi terkedek2 jumpa akak2 misi..hehe..

Berat x naik..Alhamdulillah...takut baby besor,x larat nak meneran (kalau dimurahkan rezeki bersalin normal)..tapi nurse kata ada bengkak sikit kat perut...macam bengkak kat kaki tu..ecah x faham kenapa bengkak..or ade jugak istilah bengkak kat perut?Yela, bukan perut ni memang dah bengkak bebenor dah ke..(boyot..haha) Tapi xde ape yg perlu dirisaukan kata nurse

Checkup kali ni kena jumpa doktor..so dapat lagi la scan baby..sihat aje my little one...air ketuban okey, tulang n tumbesaran baby semua okey...doktor kata berat baby for now 3.1kg...wheee...joget2 kesukaan sebab baby xbesar sangat...haha..xde la ngeri nak teran nanti..tapi xtau la buatnye dua tiga hari ni dia membesar secara tiba2..huhu

Doktor bagi tarikh sampai 29hb ni (Sabtu)..if little one xnak keluar jugak kena la menyerah diri kt hospital...plan nye nak bersalin kt Hospital Sungai Buloh..tapi kalau boleh, mintak la dipermudahkan dan dimurahkan rezeki utk bersalin jugak sebelum tarikh yang diberi tu...ecah x ready dan rasa takut nak pergi dengan keadaan yang kita sendiri dah aware yang memang aku kena gi sana n kena bersalin..baik tiba2 air ketuban pecah ke, or contraction kerap sangat ke...better secara tiba2 gitu kot...rasanya lah..tapi xtau la mcm mana perancangan Allah untuk ecah n si little one ni..

Petang semalam jugak abg gambo bawak jalan2 kat taman...naik tangga tinggi2..perghhh..mengah...pastu pusing taman pulak...dalam 15-20 minit jek..tapi dia punya berpeluh macam mandi hujan..dia punya penat macam org gi marathon..penat sunguh..padahal jalan terkedek2 jek pon..hihi...malam tadi standby baju2..siap ingatkan abg gambo kot2 kalo ecah sakit mlm ni tolong ingatkan buat ini..buat itu..konon jela...last2 bangun pagi mcm biasa...xde sakit xde apa...cet..miss satu hari lagi...

Hari ni pulak ikut mak mentua buat checkup kat IJN..jalan lagi..sikit jela jalannya...pastu abg gambo bawak ecah gi opis...kalau stay kt rumah cheras tu xde transpot buat nya tiba2 nak bersalin..xde sape nak hantar...tapi xnak la ganggu si pakcik ni buat keje..saya stay kat library fakulti...buat2 study buku kaunseling..padahal tengah cuti kan..macam la serap sangat ape yang dibaca tu..sem depan kompem blur...adeii...rindu pulak kelas dan assignment..

Ya Allah permudahkan lah perjalanan anakku ini untuk melihat dunia..lancarkan lah urusan kami...Amin....

p/s: hopefully esok xde la update dari makcik ecah ni kan a.k.a die dah gi bersalin..tapi kalau ade jugak...redhooo jelahhhh..HAHA

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

23 March 2014

Daily Life: Doa Mohon Hajat Dikabulkan Allah

Assalamualaikum

Masih menanti hari nya...hari ni nak buat sesi sharing...boleh la diamalkan selalu..Insya-Allah dengan izin-Nya tercapai jugak kan...Amin..


Be Healthy, Be Happy! 

Sekian..xoxo-ecahdenan

22 March 2014

Pregnancy Life: Hi Baby!

Assalamualaikum

Hari ni due date saye...22 March 2014....x sangka cepat sangat masa berlalu..sedih dan sebak hati bila terkenangkan saat2 masa mula-mula tau pregnant...terimbau perasaan masa mata ni nampak dua line merah kat pregnancy test...kedu, kaku pastu baru senyum...sambil sengih2 kejut abg gambo bangun sahur dan cakap kt die double line...die yg baru bangun tido pon terkulat2 dok hadam ape yg double line ni...sebab die xtau pon ecah ade beli pregnancy test..beli ngn die tapi ecah bayar sorok2..haha

Masa tengah makan waktu sahur tu kami sama2 menung panjang..nasik yang ditelan rasa kesat je...sebabnye tengah blur lagi ni (plus ngantok..kui3)..betol ke pregnant?betol ke dah nak jadi mak?pastu plan bila nak cek ngn doktor..nak tunggu berapa hari lagi ke or camne ke...eksaited dalam blur..sambil tunggu waktu subuh, siap install laju2 pregnancy app...sampai 5-6 application!nampak tak die punye level eksaited meningkat dalam masa beberapa jam je...hahaha

Teringat pulak saat2 9 bulan dimanjakan abg gambo..nak itu bagi, nak makan ini boleh..dia beli, dia bawak, dia masakkan...terjaga malam2 die teman gi toilet..sakit,lenguh semua dia urutkan...ringan tulang basuhkan baju, jemur baju, sapu sampah dan semua la die buat...padahal ecah bukan nye alahan ape2..xde la tertonggeng kelesuan, muntah or pening2...sekali sekala je...

Belom kira family yg lain punye manjakan..nak makan ape dimasakkan, mak pon siap kirim lauk pebret..mama sebelah rumah siap pesan nak makan ape2 bagitau la nanti mama masak...mak ecah siap belikan baju pregnant la, belikan barang baby lebih2 dari ecah sendiri beli..haha..seronok sangat nak dapat cucu..

Kesimpulannya memang memori yang sangat indah..memori pertama dan Insya-Allah kalau dimurahkan rezeki nanti taun2 akan datang pulak boleh merasa lagi memori macam ni...tapi lambat lagi la..hehe..terima kasih semua yang ambik berat..terima kasih abg gambo sbb bg kasih sayang melimpah ruah..extra sayang sebab pregnant...lepas bersalin harap double sayang la sbb ecah dh double size...sayang kena ikut saiz badan..muahaha...

So, baby mana baby? Haaaaa...baby tengah tido...seronok sangat die tido tu...usik la macam mana pon, gerak sikit2 jek tu pon protes sebab ganggu die tido..mentang2 la skang dh kurang panas, asyik hujan lebat je...lagi sedap die tido...

Ape sedap sangat ke dalam perut mak die ni? Sanggup tido sempit2 macam tu? Alahai nak oiiiii..kat luar ni nenek dh beli tilam, dh beli selimut sedap2, baju lawo2, selesa la semua..meh la keluar...ramai nak jumpa ni...semua tak sabar..semua dah tanya xde tanda lagi ke?xde rasa ape2 lagi ke..isk isk

Iyeeee..baby nye x keluar lagi..ecah rilek x rasa ape pon...haha..sebenarnye rasa down jugak, sedih sebab baby x keluar lagi..padahal hati dh eksaited...kalau ikutkan ecah xde masalah kesihatan pape pon...tapi si kecik sedap sgt dalam perut ni..huu

Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui,..Dia yang Merancang...

Kite tunggu jela dengan sabar....

Be Healhty, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

21 March 2014

Entertaintment Life: Big Bad Box Sale

Assalamualaikum

Perhatian kepada penggemar buku! Cewah...rajin pulak hari ni nak update blog 2x kan...ecah tergerak nak share pasal satu event hujung minggu ni, which actually dh berlangsung dah hari ni...hehe

Pernah dengar Big Bad Wolf Booksale kan? Haaa..kali ni dieorg buat BOX sale pulak..sebab gapo?sebabnye kali ni die x jual buku,die jual kotak je..hahaha..eh, camno tu jual kotak je?

Sebenarnye bukunya ada dong sihhhh...tapi belian kotak nya aja duluan....mendingan bukunya dipilih aja biar bisa penuh itu kotak..(tunggang langgang dh ayat, tah betul ke tidak..haha)

Cut it out! Korang beli kotak yg disediakan, pastu masuk dalam hall, pilih je buku, penuhkan kotak sampai la kotak tu boleh ditutup rapat, jalan kat kaunter, sambil lalalalala xyah bayar dah..meaning?biar 100 buah buku pon korang ambik, asal muat kotaknye (xleh melimpah ruah..haha) dan x perlu bayar harga buku, atau harga berat kotak yg dh penuh buku tu...(kompem berkilo2..haha)

Nak tau syarat?bentuk kotak dan harga?layan gambar je..layan ayat berbelit ibu mengandung frust menonggeng baby x nak keluar lagi plus xleh nak gi booksale tersebut mmg sampai sudah x faham..hihi


tarikh, masa dan tempat

saiz kotak yang disediakan


FAQ? All here!

pssstt..kalau xleh klik gambar utk besarkan, right-click, open image in new tab ye? kui kui kui..stail manual..

Sape2 yang gi tu ingat daku dalam doamu..haha..kalau rase x mampu nak beli bebanyok tu, ajak kawan2 pastu nanti share la bayar kotak...tapi kalau saye...ish ish ish..macam sekotak tu aku sorang jek..buku pon tamok...hahaha

Have nice weekend kawan2!

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

Pregnancy Life: Esok Harinya

Assalamualaikum

Bersiaran secara langsung dari rumah dgn baby tengah sedap menendang dan berpusing2..memang xde hint nak keluar pon..memang kedengaran mcm seronok sangat die dlm perut ni..tah ape yg best xtau sempit2 gitu..sejuk ke dlm perut tu nak oi...wuwuwu

Malam tadi dh start moody and rasa down sebab baby xde bagi hint nak keluar..pagi tadi bangun tido tengok dua kawan Facebook dh selamat deliver baby hari ni..perghh..lagi la saye rase nak meroyan guling2 atas lantai..haha

Dalam hati rasa risau..dah xde nervous fikirkan sakit dah..fikir baby ni je bila la die nak keluar ni..die sakit main2 je..sakit yang betol2 punya takde lagi...ingatkan murah la rezeki dapat deliver di hari Jumaat nan indah dan mulia ini..tapi baby xmo lagi..x ready lagi...sabar jela mak die...huhu

Cepat la little one keluar....hatiku ini x sabar dah...Semoga Allah permudahkan dan murahkan rezeki untuk deliver baby cepat2..Amin...Amin

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

19 March 2014

Pregnancy Life: Tips Bersalin Awal

Assalamualaikum

Haa..disebabkan saya dah jadi ibu yang cemas sebab baby nye x bagi hint nak keluar lagi maka saya gi google sana sini cara nak bagi si kecik ni keluar awal/on time..siape la yang nak dibedah or induce kan..semua orang nak rasa pengalaman bersalin secara normal..tapi bergantung pada rezeki masing-masing....

Ape pon, ini tak menghalang kita dari mencuba macam-macam petua dan cara..so cara pertama yang ecah rasa sangat baik untuk dicuba ialah:

1-Sebelum tidur baca Ayat 3 Qul, Ayat Kursi dan Selawat 3x, kemudian sapukan kat perut dari atas ke bawah...



Petua ni ada jugak disebut ustazah ecah kt kampung...Insya-Allah nak memudahkan baby turun..ape pun, amalkan untuk pelindung diri dan percaya pada Allah kan....kita mencuba dan berusaha

2-Berjalan Banyak

Jalan banyak ni untuk memudahkan bukaan dan menguatkan stamina masa bersalin nanti...dah puas buat dah..ajak abg gambo jalan downtown Shah Alam, bawak mak mentua jalan kat Nursery Bunga dekat ngn Hosp Sg Buloh sana nun, pastu jalan2 mall sorang-sorang seharian pulak tu..cuci toilet jek belom lagi ni...xde kesempatan lagi..hehe

3-Makan telur ayam kampung mentah bermula seminggu sebelum due sampai la hari due

Menda pertama yang terlintas di fikiran ecah, "ewwwwww"....hehe..telur separuh masak pon ecah xmau makan...inikan pulak telur mentah..telur ayam kampung ni dikatakan untuk membekalkan tenaga supaya kuat di hari-hari hujung bersalin ni, stamina pon kuat masa dalam labour room nanti

4-Minum Air Kelapa Dara

Susah pulak kalau gi kedai tanya air kelapa dara ade?entah dara entah tidak kalau kot ye pon dia kata tu memang air kelapa dara...haha..tapi ecah ganti dengan Minyak Kelapa Dara (VCO)..Beli yang liquid tu, minum sesudu sehari sekali..tapi start minggu ni ecah minum sesudu 2x sehari..dikatakan bagus untuk melancarkan laluan baby nanti..entah la kan bab tu...tapi VCO ni banyak khasiatnya...kita berusaha jela...elok diamalkan sejak 5 bulan mengandung..ecah 2 minggu sebelum due baru nak start minum..haha..

Oh ya, boleh guna jugak untuk buat urutan perineum..utk melembutkan bahagian situ dan kurangkan risiko koyak teruk..ecah x buat pon sebab ade GBS..malas nak menggangu hormon miss V..kang macam-macam pulak...doa supaya dipermudahkan la nanti masa bersalin..huhu

Ecah share 4 cara ni jela ek...kalau korang google, banyak lagi caranya...cuba la yang mana mampu dengan doa dan harapan, si kecik keluar cepat..dah hujung-hujung ni bila si kecik tak bagi hint nak keluar lagi nervous bersalin hilang ke laut...tinggal nervous memikir bila la anak nak keluar..takut kena bedah weh!isk

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

18 March 2014

Pregnancy Life: Hopefully The Last Check-Up & Baby Name Listing

Assalamualaikum

Saya dah ada kat rumah! hehe..weekend baru ni ecah ada kat rumah akak ipar, mak mentua ada kat sana sekali..jadinya boleh update blog mcm biasa, tapi xleh selalu sangat plus xleh nk blogwalking beria...al-maklum la saye ni online pakai PC..laptop x repair lagi dah berapa abad dah..haha

Balik rumah sendiri pon sebab hari ni ade check-up kat KK..malas sungguh nak gi check-up ni.. hari-hari dah pujuk baby..please la baby keluar minggu ni...dah sogok macam-macam tau..hehe..actually due date nye Sabtu ni..so masih ada beberapa hari lagi..cuma tanda-tanda besar tu xde lagi..baby just acah-acah sakit and ngilu gitu2 jek...main gurau2 pulak si kecik ni..

Routine check-up macam biasa..punya la simple sampai hari ni x check HB pon..timbang berat, ambik tekanan darah pastu check perut...nurse set up appointment untuk Isnin depan pulak..sekali ngan jumpa doktor...doktor akan check air ketuban dan kedudukan uri..kalau ade yang x kena kemungkinan akan refer ke hospital terus..kalau okey mungkin doktor akan bagi masa beberapa hari lagi kot...bagi peluang kat baby..ini yang buat saye cuak ni...kamon la baby...keluar yeeeee..sobs

Hari ni ecah dengan semangat nye ambik pen dan kertas, senarai kan nama-nama baby yang berkenan di hati...disebabkan kami sendiri x confirm laki ke perempuan, jadi nye kami sediakan la nama untuk lelaki dan perempuan..nanti lah saya share ape nama nya...tunggu baby keluar..ehehe...nama untuk perempuan dah terlebih la pulak..nama untuk lelaki pulak yang rasa pening-pening...nak kena cari balik nama yang dua-dua setuju...masalah dalam memilih nama ni sebenarnye masalah mak dan ayah nye...boleh pulak berebut nak letak nama itu ini...takmo kalah.....HAHA

Kawan-kawan doakan ecah bersalin minggu ni ye...before due date kalau boleh...saya berdebar! sobs


Be Healthy, Be Happy!


Sekian..xoxo-ecahdenan

14 March 2014

Pregnancy Life: Mak Buyong Selamber :p

Assalamualaikum

Hari ni ecah ade kat KL dah...berjaya sampai tanpa perlu singgah ke Hospital Kuantan or Hospital Temerloh (terberanak tengah jalan) hehe..sampai2 KL rasa nk tersedak...sabor jela telan habuk dan debu KL yg jerebu ni...dah la baru sembuh dari selesema dan batuk..hopefully immune saye x kalah la dengan cuaca yang macam ni..isk

Aktiviti hari ni berjalan-jalan...ecah ikut abg gambo gi office, drop dia kt fakulti pastu ecah gi pusing satu The Store Kompleks Sg Buloh tu...niat dan plan utama hari ni nak gunting rambut...kena jugak pendekkan sikit rambut ni untuk persiapan masa berpantang nanti..tak rela nak serabai2 dengan rambut panjang or berponjot2, cuaca dah la panas...bayangkan cuaca panas skang ni pon rasa meremang ketidakselesaan...lain2 aktiviti menghabiskan duit beli screen protector la ape la...pastu bila bentang bajet kt abg gambo sengih2 duit abis..hehe

Seriously hari ni memang berjalan sakan..sorang2 hokeyh...dah la The Store tu escalator die tak betul..ade yang berfungsi, ade yang tak..nak kena mendaki tangga escalator...xpon kena turun escalator yang tak bergerak...senak perut mak...haha..tapi pujuk2 hati jugak la anggap ni sebahagian dari eksesais...cewah..salon rambut pulak ade kat tingkat 1,2 dan 3..ecah usha semua...tak kira la penat ke tak tapi nak jugak cari yang nampak selesa dan menjamin kualiti...

Akhirnya lepas turun naik tangga ecah berjaya jugak pilih salon rambut yang berkenan di hati...ecah aim macam mahal jugak la...at last kena bayar rm35..potong, basuh,syampu n blow..phew lega..selesa dan memuaskan hati la...setakat nak selesa untuk berpantang nanti ha...

Oh ye, pasal set berpantang Anugerah yang ecah beli hari tu, ecah berjaya jugak dapatkan barang2 loose item ni dengan harga yang ecah kira berpatutan la...total semua RM143 (herba tangas,herba sauna,minyak pilis n losyen sejuta khasiat bau apple)...kalau beli kat website termasuk pos dalam RM167 kot kalau tak silap...beli sikit2 dan yang penting kena guna..beli one set pon belom tentu guna semua..membazir je nanti...bersalin bukan nye hari-hari boleh guna pulak guna esok2 lusa...apetah lagi bersalin setahun sekali..not in my plan hokeyh...errrr...hihi

Cerita kat mom in law yg ecah jalan2 cari barang kat The Store hari ni...mengucap dia...kalau nak terberanak kat situ nanti kecoh pulak la orang ramai...bising dia ecah selamba jalan sorang siap drive kete gi sana sini...tu yang kata mak buyuong selamber..HAHA

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

12 March 2014

Pregnancy Life: Update

Assalamualaikum

Sekarang ni ecah ade kt rumah mak kt Pahang..balik dua hari utk urusan tanah arwah abah..Alhamdulillah dah setel dah urusannye..nekad jek balik ni walaupun memang tgh sarat..malas nak buat surat pengecualian segala..leceh nak kena gi mintak cop pesuruhjaya sumpah la ape la..sama jek mcm kena balik dan hadiri perbicaraan urusan tanah tu..hehe

Semalam buat routine checkup kt klinik kesihatan..semua ok jek..nurse kata kaki sembab sikit..malam  tadi sampai pahang pukul 3am tgok makin sembab kaki ku ini..

Hari ni pon kaki macam  ape dah, sembab, debab dan kemetot2..makin sembab dah kaki ni..mak kata nk dekat dah tu..harapnye little one tunggu balik  kl semula la..sebab barang2 semua kat sana..kalo bersalin kt pahang ni sehelai sepinggang la kite...hehe

Be Healthy, Be Happy! 

Sekian..xoxo-ecahdenan

10 March 2014

Pregnancy Life: 38 weeks and few more days *gulp*

Assalamualaikum

Yeayyyy!! I mean, huhuhu..dah dekat hari dah ni..debar nye...xtau la nak cakap macam mana..kejap2 rasa rilek jek...kalau fikir lebih sikit berdebar siap termenung lagi ha...ketakutan dah ni..due date saye minggu depan wehhh!HAHA..yok2, x lama dahhhh

Sebenarnye x habis prepare lagi ni..barang memang la dah ade..tapi bila baby dh nak keluar, dah sampai saat2 nak ke hospital tu agaknye tah mende la ecah nak capai..nervous punya pasal..saye ni dh la jenis kelam kabut kalau debar...hihi

Kalau ikutkan, hari due date tu ada kenduri kawen kawan abg gambo...dia kata kalau baby xnak keluar lagi kita gi ek...dari KL ni nak balik Jengka..hamboih...selamber laki den...haha..orang gi kenduri bawak hadiah, ecah gi kenduri kena bawak beg baby, beg baju sendiri dan macam2 la..xkan la nak macam tu..mentang2 la saye ni jenis selamber jek boleh drive gi mana-mana even dah sarat...kadang rase macam takde baby jek dalam perut, terus selak tudung..ha, nasib perut boboyot lagi..heh heh heh


Semoga Allah permudahkan dan beri kekuatan..AMIN.....

Orang dok basuh baju baby, cuci toilet, sapu sampah, kemas beg ke, ecah ni dok nak menghabiskan drama korea...kena habiskan jugak ni before bersalin...nanti xde masa dh nak tgok...ha gituuuu...HAHA

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

07 March 2014

Pregnancy Life: Membaca Ayat-Ayat Al-Quran Ketika Dalam Nifas

Assalamualaikum

Kali ni ecah meng'google pulak pasal boleh tak kalau kita nak baca ayat-ayat Al-Quran ketika dalam keadaan keluar darah nifas ni...dulu-dulu masa kat asrama bila haid di bulan puasa aktiviti khatam Al-Quran lepas solat Asar kiteorg tak gi..tapi kena duduk kat dewan makan ngn kawan-kawan lain yg peot sambil baca Al-Mathurat..Al-Mathurat ni koleksi ayat-ayat Al-Quran, zikir dan doa...baca la ramai-ramai sambil di lead oleh sape2 yang terpilih hari tu..(seronok dan terkenang pulak aktiviti asrama)

So, haid dan nifas ni sama jugak la kategorinya...kita tak boleh solat dan jugak baca Al-Quran..jadi ecah pon nak tahu la jugak samada boleh tak kalau nak baca Al-Mathurat or doa-doa yang patut..al-maklum la masa berpantang ni kita dalam keadaan kotor dan tak suci kan..macam-macam boleh dekat..anak pon macam-macam nak mengganggu..tak kan la xde pelindung rohani..tambahan pulak, dugaan hati dan perasaan masa berpantang ni kuat sangat..dengan stress, anak menangis malam, tak boleh tido lagi..memang diri kita sendiri akan rasa stress, nak nangis, nak marah, nak mati semua ada lah...ha masa ni la orang kata nak jadi meroyan or dalam bahasa saintifik nye post-partum depression

Habis, tak kan takde ape yang boleh kita buat sebagai makanan rohani kan...sekurang-kurangnya untuk tenang kan hati...takde la rasa kosong, nak menung je..memang ada orang jadi macam ni tau..meroyan tu bukan takat mitos2 ugutan orang zaman dulu..memang diakui oleh kajian saintifik lagi..sila la google..kui3

Mengikut apa yang ecah baca dan faham...masa dalam keadaan bernifas ni kita masih lagi boleh baca ayat-ayat Al-Quran dengan niat nak berdoa dan berzikir...tak ade masalah..baca la ayat-ayat yang kita dah biasa amalkan dan dah hafal..ada jugak pendapat mengatakan cuma perlu baca dalam hati dan tak perlu keluar sebutan...kalau ikut ulama syafie dan hanafi memang tidak dibolehkan langsung nak baca..kalau ulama maliki pulak masih dibenarkan...setakat surah-surah yang dah memang dihafal, dengar bacaan dari qari or qariah ke...takde masalah..

Kesimpulannya, walaupun dalam keadaan berhadas macam tu kita masih boleh beribadat dan kumpul pahala Insya-Allah..untuk lindungi diri dan anak yang bakal dilahirkan jugak kan..yang penting, walaupun tak dapat beribadat sepenuhnya, hati kita tak kosong tanpa apa-apa makanan rohani...

Macam biasa, untuk fakta yang lebih telus dan terperinci, rujuk kat sini dan sini...yang kat atas tu ecah simpulkan saje untuk pemahaman peribadi..


Be Healthy, Be Happy!


Sekian..xoxo-ecahdenan

Pregnancy Life: Solat Ketika Hampir Bersalin

Assalamualaikum

Dalam menanti hari-hari nak melahirkan ni, persiapan fizikal rasanya semua ready dah...(kira ready la tu baju semua dah ade..bab2 ready nak meneran tu belom..hihi)..Jadinya skang nak mempersiapkan diri dengan persediaan rohani pulak...kalau dalaman tak kuat, minda tak sedia, alamatnye nanti riuh rendah la kan kat wad tu..orang sakit ni bila dah sakit memang tak fikir dah..mulut laju semacam jek...hehe..ecah dengar cerita-cerita orang yang dh bersalin la..berdasarkan pengalaman dan pemerhatian dieorang..

So isu yang pertama ecah duk google2 ni pasal solat ketika kita dah betol2 nak bersalin..al-maklum la masa tu dah sakit sangat..ada yang kata darurat la ape la kan...Islam ni mudah dan memudahkan, tapi tak menghalalkan kita untuk sewenang-wenangnya tinggalkan solat..

Berdasarkan apa yang ecah faham dan baca dari kebanyakan blog..even air ketuban dah pecah kita tetap wajib solat...bila lendiran darah ade keluar (tanda nak bersalin) beserta kontraksi nak bersalin dah rasa pon, kita wajib solat jugak..masa sakit nak tunggu bukaan, sakit macam mana pon perlu tunaikan kewajipan solat walaupun dalam keadaan duduk, atau baring..

Ada sesetengah ibu mengandung mengalami situasi yang dia dah sakit sangat, darah pon keluar banyak atas katil sampai kotor semua, nak solat tapi doktor tak bagi bergerak sebab takut memudaratkan dia..ade jugak kes macam ni tau...so, dalam keadaan kotor dengan darah macam tu, if mampu lap sikit darah lap la...kalau ade air even sebotol pon sapu kat bahagian yg wajib as wudhuk..pastu duduk atau baring ikut kemampuan, dan tunaikan lah solat...itu kira darurat sangat dah sebab nak tukar cadar pon xleh nak ke toilet tukar kain pon xleh..jadi sucikan diri sebanyak mana yang mampu..

Itu mental note untuk ecah sendiri..nanti pecah air ketuban ke, ade lendir2 sikit ke..sakit uh ah uh ah nak tunggu bukaan sementara belom masuk labour room ke, kena solat jugak..so sebelah katil standby air mana la tau masa tu xde suami nak teman sebab bukan masa melawat..kalau dapat pulak doktor kata xleh gi tandas ke ape ke kan...tapi kita kat Malaysia yg kebanyakan nurse pon Islam, bila kita kata nak solat Insya-Allah semestinye dieorg faham..

Kat sini ecah lampirkan sikit sumber bacaan ecah tu untuk korang baca..boleh baca kat sini untuk fakta yang lebih tersusun dan kat sini jugak...yang ecah tulis tu secara ringkas ikut kefahaman sendiri...


Be Healthy, Be Happy!


Sekian..xoxo-ecahdenan

06 March 2014

Pregnancy Life: Set Berpantang Luaran & Dalaman

Assalamualaikum

Sebelum ni ecah asyik pening2 nak beli apa untuk berpantang nanti sampai tertangguh pulak kerja membeli barang-barang kegunaan diri sendiri..lepas asyik kena ceramah dengan abg gambo, akhirnye setelah gigih meng'google dapat jugak ecah buat keputusan beli set yang ecah yakin nak guna dan buat keputusan muktamad nak beli..yeayyy..

Bagi set pantang ni ecah decide nak guna luaran dan dalaman..dan kalau boleh xnak campur-campur makan banyak jenis..bila dah decide luaran dan dalaman ni rasa yakin sikit..yang luar tak kacau dalam, dalam pon tak kacau luar..buat hal masing-masing..konon nya..hehe..brand pon ecah ambik 2 je..


Set Berpantang Luaran

Ecah pilih nak pakai set Anugerah..rasa yakin sebab keistimewaannya produk ni menggabungkan herba tradisional dan kaedah rawatan Islam..ecah tak ambik banyak pon walaupun set ni siap lengkap..sebab ada yang dah dibeli dan mak mentua bagi, so tak nak bazir alang-alang dah ada tu kan...


Ecah terang satu-satu dari gambar kiri ye: untuk details lebih terperinci tentang produk ni sila lawat laman web ANUGERAH


HERBA TANGAS ANUGERAH

Bertangas baik untuk mengeluarkan peluh dan racun daripada badan. Ini penting untuk membantu proses penyembuhan dan pengecutan saluran sulit dan rahim. Anda juga terhindar daripada masalah keputihan, saluran sulit yang longgar, rahim rendah dan prolaps. 

Herba Tangas Anugerah membantu anda merapatkan kembali saluran sulit dan rahim melalui tindakan haba yang dinamakan bertangas. Ia diperkaya dengan herba-herba tradisional seperti halba, serai, daun limau purut dan temukunci yang telah lama diamalkan sejak turun temurun untuk mengembalikan kejelitaan wanita yang bersalin. 

Ia juga membantu:

- membantu mempercepatkan proses pemulihan selepas bersalin.
- mengecutkan dan mengetatkan rahim.
- menghindari masalah keputihan dan mengeluarkan toksin daripada badan.
- dihasilkan daripada halba, serai, daun limau purut dan temukunci.


Kandungan Herba Tangas Anugerah:

• Halia
• Serai
• Daun limau purut
• Temulawak

Cara menggunakan Herba Tangas Anugerah:

1. Rebus satu pek Herba Tangas Anugerah di dalam air sehingga mendidih. Kemudian, masukkan air rebusan tadi ke dalam baldi kecil.
2. Wapkan bahagian badan yang luka selama 20 minit. Gunakan kain selubung seperti kain batik untuk menutup bahagian atas pinggang sehingga ke bawah kaki untuk memastikan wap terkumpul dengan secukupnya.
3. Untuk mendapatkan kesan yang terbaik, bertangas dengan selang 2 atau 3 hari sehingga habis tempoh berpantang iaitu 44 hari. 




MANDIAN SAUNA HERBA ANUGERAH


Mengembalikan kecantikan tubuh badan adalah satu kemestian buat ibu-ibu yang bersalin. Angin yang ada di dalam badan perlu dibuang segera untuk mengelakkan meroyan.

Mandian Sauna Herba Anugerah membantu anda mendapatkan bentuk badan yang ideal melalui tindakan haba yang dikenakan semasa anda mandi sauna atau mandi biasa. Ia diperkaya dengan herba-herba tradisional seperti temulawak, daun lempoyang, mengkudu dan tahi angin yang telah lama diamalkan sejak turun temurun untuk mengembalikan kejelitaan wanita yang bersalin. 

Ia juga membantu:

- mengeluarkan bisa-bisa dan angin di dalam badan.
- membantu mengurangkan sakit sendi dan otot yang tegang semasa bersalin.
- melancarkan pengaliran darah, menghilangkan masalah keputihan dan menghaluskan tekstur kulit.
- dibacakan dengan doa-doa terpilih.
- dihasilkan daripada temulawak, daun lempoyang, mengkudu dan tahi angin.


Kandungan Mandian Sauna Herba Anugerah:

• Kisaran herba temulawak - menguatkan sendi-sendi, mengeluarkan angin untuk menjadikan tubuh badan segar dan menurunkan berat badan.
• Mengkudu - mengeluarkan toksin, mengatasi masalah keputihan, kegatalan dan bau yang tidak menyenangkan pada faraj.
• Daun lempoyang - memberikan kesegaran dalaman dan luaran wanita serta membantu mengeluarkan angin.
• Tahi angin


Kandungan : 6 uncang herba


Cara-cara menggunakan Mandian Sauna Herba Anugerah:

Rebus satu uncang herba di dalam air mendidih sehingga mengeluarkan bau herba yang wangi. Kemudian campurkan air mandian herba dengan air biasa semasa hendak mandi. Keringkan uncang yang telah digunakan untuk kegunaan selanjutnya. 1 pek herba boleh digunakan sebanyak 2 kali sahaja.


LOSYEN SEJUTA KHASIAT ANUGERAH (APPLE)


• Ekstrak lengkuas• Ekstrak serai
• Ekstrak limau purut• Ekstrak minyak kayu putih
• Ekstrak halia• Ekstrak daun bidara
• Ekstrak avokado• Menthol
• Methyl salicate• Carbomer
• Minyak wangi• Air

Ayat-ayat al-Quran sebanyak 30 juzuk dibacakan dalam keadaan yang sempurna dengan penjagaan terhadap adab dan niat pembaca. Kemudian ayat-ayat al-Quran tersebut dibaca berulang-ulang kali mengikut kiraan tertentu.
Antara ayat-ayat dan doa-doa khusus selain bacaan 30 juzuk al-Quran yang terkandung di dalam Losyen Sejuta Khasiat Anugerah ini:

• Ayat-ayat Ruqyah• Ayat Ruqyah Jibril
• Ayat Ruqyah Nabawiyyah• Selawat Nabi dan doa syifa’
• Selawat Tafrijiyyah• Pendinding al-Muawwizat
• Saiyidul istighfar (penghulu taubat)• Ayat Kursi
• Ayat pembatal sihir dan pukau• Ayat penawar sihir dan pukau
• Doa penghindar gangguan syaitan• Doa penghindar hasutan syaitan
• Doa bakar jin dan syaitan• Ayat penawar seribu guna
• Ayat pendamaian• Ayat pelembut hati
• Doa pengasih• Doa seri wajah
• Doa pelaris perniagaan• Doa penyejuk
• Doa atasi gangguan tidur• Doa atasi cemburu dan hasad dengki
• Doa pendinding• Doa terang hati
• Salam sulaiman• Solat hajat

Kaedah penggunaan
 Sapu pada bahagian badan yang sakit sambil membaca al-Fatihah dan berselawat. Untuk kegunaan luar sahaja. Pastikan Losyen Sejuta Khasiat Anugerah tidak dilangkah.



MINYAK PILIS ANUGERAH

Urat-urat yang kembang perlu dikendurkan selepas bersalin. Sebab itulah wanita yang berpantang akan mengambil pilis untuk melegakan otot, melancarkan peredaran darah dan menghilangkan sakit kepala.

Pilis yang digunakan perlu dicampur dengan air sebelum memakainya. Sekiranya pilis dibiarkan, ia akan kering dan berterabur di atas lantai.

Anda tidak perlu mengalami masalah tersebut dengan Minyak Pilis Anugerah. Minyak Pilis Anugerah dihasilkan daripada minyak kayu putih, serai, cengkih, halia bara, lengkuas, minyak buah pala dan minyak avokado, herba-herba semulajadi yang bermanfaat untuk kesihatan anda. Ia mudah digunakan dan mudah meresap ke dalam badan.

Tiada lagi sakit kepala, kabur mata dan angin. Aromanya yang nyaman menyenangkan anda.

Alami juga keberkatan ayat-ayat al-Quran yang dibacakan di dalamnya. Di antara surah-surah yang dibacakan adalah:

• Surah Al-Fatihah• Surah Al-Baqarah
• Surah Al-Buruj• Surah Al-‘A’raf
• Surah At-Tawbah• Surah Yunus
• Surah An-Nahl• Surah Al-‘Isra’
• Surah Ash-Shu’ara• Surah Fussilat
• Surah Al-‘Ankabut• dan Asmaul Husna

Kandungan Minyak Pilis Anugerah:

• Minyak kayu putih• Serai
• Cengkih• Halia bara
• Lengkuas• Minyak buah pala
• Minyak avokado

Hanya sapukan pada dahi setiap kali selepas mandi. Anda pasti tenang semasa berpantang dengan Minyak Pilis Anugerah.


Set Berpantang Dalaman

Bagi set berpantang dalaman pulak ecah decide taknak guna jamu sebab panas..lagipun ecah nak breastfeed little one nanti...so ecah pakai multivitamin utk tenaga, mempercepatkan proses penyembuhan luka dan melancarkan penghadaman..time pantang org kata nak poo-poo seksa woo..ada yg sampai jahitan terbuka balik..isk...

So, saya pilih SHAKLEE..ecah jugak merupakan independant distributor untuk produk kesihatan Shaklee ni...kalau korang berminat nak guna set shaklee roger2 I ye...hehe

Buat masa berpantang ni, ini lah antara produk yang ecah pilih..


SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS

1-Mengelakkan anemia
2-Memperbaiki sistem darah
3-Memperbaiki dan mencantikkan kulit



ZINC COMPLEX

1-Mengukuhkan akar rambut (time pantang rambut cenderung untuk cepat gugur sebab banyak nutrisi hilang dari badan)
2-Menggalakkan pertumbuhan rambut, kuku dan kulit yang sihat
3-Mempercepatkan proses penyembuhan luka luaran dan dalaman



B COMPLEX

1-Meredakan stress ibu (stress dan emosi boleh sebabkan meroyan tau..huhu)
2-Membantu proses pembinaan sel darah merah
3-Menguatkan antibodi tubuh.


VITA-LEA

1-Mengandungi 12 vitamin & 7 mineral (membekalkan zat penting yang secukupnya since banyak menda nak kena pantang makan)
2-Membantu pertambahan tenaga (tambah2 lagi bila tak leh tido malam jaga anak)
3-Mengandungi iron yang membina semula sel darah merah yang banyak hilang semasa proses melahirkan


OSTEMATRIX

1-Membekalkan sumber kalsium
2-Mengelakkan sembelit
3-Membantu mengelakkan gigi rosak dan sakit tulang akibat kurang kalsium dalam badan


Overall dalam set SHAKLEE dalam pendapat peribadi ecah sendiri, bersalin normal or melalui pembedahan, set ni tetap boleh pakai..takde pantang larang sangat..so nanti takde la membazir kan...buat masa ni ecah pilih 5 jenis ni dulu...basic set + ostematrix yg optional..tapi ecah seriau bab2 sembelit ni, so nak jugak pakai..hehe

Set Vitamin C, Zinc Complex, B Complex, dan Vita-lea ni merupakan set paling basic untuk berpantang bagi produk SHAKLEE ni..4 botol fullpack  untuk kegunaan 4 hingga 6 bulan iaitu Vitalea (120biji), Vita C (180biji), Vit B Complex (120biji), Zink(120biji)

Jimat hokehhh..pakai lepas berpantang pon boleh..badan Insya-Allah sihat dan bertenaga..

Kalau nak galakkan menyusu, boleh tambah optional item iaitu ESP dan Alfafa..untuk milk booster...tapi ecah sendiri taknak guna lagi...nak try basic set dulu..takmo tamak-tamak haaa..hehe

Okey lah, itu saje sesi sharing ecah bagi set berpantang pilihan saye...x sabar nak tunggu little one keluar sebab dan redi nih..cewah..redi la sangat..huk2

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

05 March 2014

Student Life: Penangguhan Pinjaman MARA

Assalamualaikum

Ha..banyak sangat dok cerita pasal baby..kali ni nak cerita sikit pasal study..walaupun skang dalam cuti bersalin (even belom bersalin..hehe)

Alhamdulillah..semalam settle jugak urusan nak menangguhkan pengajian dengan pihak MARA..if korang student yang membuat pinjaman dengan MARA, kena alert dengan syarat dan perjanjian tau..nanti mula la gelabah ayam..hehe..macam ecah agak lambat sikit menguruskan penangguhan ni sebab berat badan (kata boboyot..haha)

1. Pertama sekali ecah pergi ke fakulti dan isi borang nak menangguhkan pengajian, ecah sediakan sekali surat yang mengatakan ecah mohon untuk tangguh pengajian atas sebab-sebab tertentu (format sila rujuk fakulti/penyelia program masing-masing)..bagi kes saya of course la sebab cuti bersalin...bagi yang tangguh sebab cuti bersalin tu kena mintak surat dari doktor yang biasa korang follow-up, biar doktor tu sahkan yang korang sedang mengandung dan dijangka akan bersalin pada sekian-sekian hari...bila dah setel isi borang tangguh, kepilkan surat sendiri dan surat dari doktor..tunggu aje surat dari pihak universiti/fakulti yang menyatakan korang dibenarkan tangguh atau tak...(biasa dia bagi la kan kalau sebab nya kukuh)

2. Bila dah dapat surat maklum balas dari universiti/fakulti, buat pulak surat untuk pihak MARA dan nyatakan sebab yang sama, kemudian kepilkan surat doktor, dan surat kelulusan dari fakulti..dah ada 3 jenis surat ni, boleh la pos ke pejabat MARA atau nak senang dan cepat, pergi ke bangunan MARA, naik eskelator ke tingkat 2, nanti nampak signboard tunjuk kaunter khidmat pelanggan Bahagian Penganjuran Mara..ambik nombor untuk pelajar dalam negara/pelajar luar negara/permohonan baru..bila nombor dah naik, nyatakan la tujuan korang tu...nanti pegawai yang berkenaan akan cek surat, cop sah diterima and DONE! Boleh balik dahhhh..hehe

*contoh surat saye secara brief, nak yang penuh boleh email saye ye. Saya jarang bukak blog lately. Email: aisyadnan@gmail.com

NAMA ANDA,
Alamat Anda,
Pahang Darul Makmur.

Bahagian Penganjuran Mara,
Tingkat 3, Ibu Pejabat MARA,
21, Jalan Raja Laut,
50609 Kuala Lumpur.                                                                                             Tarikh Surat Anda

Tuan/Puan,

PERMOHONAN MENANGGUHKAN PENGAJIAN

Merujuk perkara di atas, saya NAMA ANDA (IC ANDA) ingin memohon untuk menangguhkan pengajian bagi sesi pembelajaran semester (SESI BILA NAK TANGGUH).

1- NYATAKAN SEBAB. NYATAKAN MAKLUMAT RINGKAS DIRI

Peringkat : 
Kursus : 
IPT : 
No Akaun Pelajar: SEMAK SURAT TAWARAN


3. Please be alert yang korang kena buat satu surat lagi dalam sebulan atau paling lewat 2 minggu sebelum mendaftar masuk sem baru selepas abis tempoh penangguhan...surat ni untuk memaklumkan yang korang dah nak masuk mendaftar semula bagi sesi baru dan pihak MARA boleh sambung pembiayaan yang dah ditangguhkan sebelum ni..pegawai hari tu advise 2 minggu sebelum..tapi bagi ecah better la sebulan awal bagi mengelakkan duit lambat masuk dan bakal kekeringan sumber pendapatan di awal semester..hehe

Alhamdulillah urusan yang dibuat senang dan pantas..sekarang boleh fokus untuk little one exclusively for 6 month sebelum start new semester..itu pun rasa bertuah sangat sebab masih lagi student, jadual takde la pack sangat dan tak perlu la tinggalkan little one office hour...tinggal masa hari ade kelas jek...Alhamdulillah

Semoga sisa-sisa hari ni berjalan lancar..tak sabar berjumpa si kecik yang aktif sangat dalam perut ni!wheee

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan
© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis