27 February 2014

Pregnancy Life: Antibiotic for Group B Streptococcus (GBS) Positive

Assalamualaikum

Sambungan dari entry sebelum ni pasal ecah punya GBS test yg positif tu..isk2..siang tadi ecah gi PMC collect result and antibiotic..nasib kali ni sekejap jek..kalo tak berasap la cik abg gambo saye menunggu..

Result yg dapat tu kena attach kt buku merah yg ecah selalu bawak gi check-up kt KK..tapi nanti masa admit sebelum deliver ecah nak inform sendiri kt doc yg ecah ade GBS utk langkah berjaga-jaga..

Antibiotic yg ecah dapat tu perlu dihabiskan dalam masa 7 hari..sebijik 2x sehari..Insya-Allah mampuih la bakteria nye sebelum deliver..haha..hopefully..isk


Ha macam ni la rupa antibiotic nye..amboih die punya saiz boleh buat tercekik tekak den..hehe

Harga antibiotic yg sebanyak 14 bijik ni adalah RM70..lalalala..pejam mata pekakkan telinga..gulp..you better be effective dear antibiotic..haha


Ecah dah warning little one, keluar pas abis antibiotic tau..jgn keluar sebelum ubat ni habis..hehe

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan


*update sikit*

Ecah ada baca certain mommies yg ada GBS Positive akan terima antibiotic secara drip 4 jam sebelum masuk labour room..sebab dia tak makan antibiotic selepas disahkan ada GBS Positive..macam kes ecah yang dah makan antibiotic, tapi kena inform pada doktor jugak yang ecah ada GBS dan dah makan antibiotic..depends pada management and consultation doktor tu la nanti samada akan diberi antibiotic drip or x..(ala2 masuk air dalam badan kot)..nanti bila dah selesai deliver little one ecah cerita lagi ye..

25 February 2014

Pregnancy Life: Group B Streptococcus (GBS)

Assalamualaikum

~versi tak rasmi ecah~

Pernah dengar pasal Group B Streptococcus (GBS)? GBS ni adalah sejenis jangkitan bakteria yang boleh didapati dalam faraj atau rektum seorang wanita mengandung. Apa yang merisaukan, bakteria GBS ni dikatakan boleh berjangkit kepada bayi semasa kelahirannya. Tapi, tak semua bayi yang ibunya positif GBS akan jatuh sakit disebabkan bakteria ni. Macam mana nak tahu yang kita ada GBS? Kebiasaannya ujian akan diadakan pada minggu 35-37 kandungan kerana bakteria lebih banyak dan aktif dalam vagina pada masa ni.

Nak tau lebih banyak? baca kat sini dan sini

Okey, itu sikit fakta pasal GBS..kalo ecah tulis kat sini memang panjang lebar, so it's better kalau korang baca sendiri kat website yang ecah dah attach tu ye...sekarang ni saye nak cerita pengalaman saya..isk

Minggu lepas, ecah gi Putra Medical Centre (PMC) Sg Buloh..niat gi situ memang nak buat test GBS ni..sebab masa pregnant ni keputihan banyak..walaupun orang cakap keputihan banyak tu common, tak salah kalau kita nak berjaga-jaga in case jadi pape kan..at least kite dah prepare..

Ecah gi petang, walk-in je..nasib la nurse ambik kes walaupun dah ramai n dah petang sangat..dan kebetulan masa tu doktor perempuan in charge..lepas daftar semua, tunggu jela turn jumpa Dr Ratna namanya..lama jugak la tunggu sebab dia utamakan mommies yang buat appointment...abg gambo berasap dah, ecah rilek jek sebab kat KK pon macam tu jugak lama nak menunggu..hehe

Bila dapat jumpa doc, dia brief la sikit yang GBS ni sebenarnye bakteria baik...tapi bila kita ganggu bakteria ni such as pakai panty beraroma semua tu, guna feminine wash, kandungan PH vagina kita boleh berubah..so GBS ni jadi bakteria jahat...tu versi dia lah..hehe..so dia advice jangan guna feminine wash..cuci macam biasa or pakai air garam jek..

Prosedur masa test GBS ni senang jek..xde la sakit ke or masuk objek2 pelik sangat...hehe..doc cuma masukkan cotton buds dalam miss V utk ambik sampel keputihan pastu dah..siap..dalam masa 3 hari akan dapat result..x sakit, xde rase ape...Oh ye, masa cek tu doc kata memang keputihan ecah banyak, so dia bagi ubat untuk kurangkan keputihan tu..nama ubat tu Fluomizin..kena masukkan dalam miss V sekali sehari sebelum tidur selama 6 hari..ade 6 tablet jek..

ni la fluomizin

So, setelah beberapa hari menunggu, akhirnya nurse call dan bagitau keputusan test..malangnya ecah positif GBS..huhu..risau pulak saye...kena makan antibiotik pulak untuk pastikan yang bakteria tak berjangkit kat baby masa deliver nanti...kalau ok, xde pape la..tapi, ada kes kematian jugak la..baby meninggal sebab kena jangkitan, demam ke ape ke..semua tu ecah baca pengalaman2 mommies lain yang pernah kena GBS..so xleh nak pandang remeh sangat pasal GBS ni..

Nasihat ecah, bila kandungan dah mencecah 35 minggu, rajin-rajinkan la invest sikit duit untuk test ni..demi untuk kesihatan kita dan baby yang kite kandung selama 9 bulan tu..rasanya KK memang x buat test ni..masa ecah ngadu keputihan banyak pon die just advice jaga kebersihan n rajin tukar pantyliner or underwear jek..xde pon bg antibiotik ke ape..so kena la gi hosp/klinik private...

Kena ingat jugak, x semestinya masa mengandung anak pertama xde, anak kedua pon xde..dia on off..boleh jadi dan xjadi..kena buat tiap kali pregnant la senang...

Kos ecah buat kat PMC ni dalam RM168 termasuk ubat..tapi masa ni ecah scan baby sekali..so jadi la total sebanyak tu..masa tanya nurse dia kata test GBS biasa dalam RM100 ke bawah, tapi xtermasuk ubat ye...

PEMBETULAN
Klinik Kesihatan buat ye test ni, so kalau ada keputihan yg luar biasa dan x selesa bagitau nurse in charge. Kalau boleh request buat test ni. Rasanya dieorg sebut HBS Test kot. Tapi kena buat awal lagi, dlm 25 minggu sebab nak tunggu result test keluar tu punya la lama. Ecah buat test masa pregnant anak ke-2, dah 35w masa tu, baby dah keluar pon resultnya xde lagi.haha. So buat awal2, tanya nurse KK bila masa yg sesuai. 

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

Pregnancy Life: Check-Up Di Minggu-Minggu Terakhir

Assalamualaikum

Ha tajuk entri memang takleh nak drama lagi dah..since diri sendiri pon dh lupa kali ke berapa check-up, maka bantai jela tajuk macam tu pon..haha..lately, ecah asyik sakit pinggang...biase la kot dah nak dekat-dekat ni..ape yang mampu buat tahan jela...abg gambo insist bebeno nak sapu minyak angin, x panas katanya..tapi ecah still berdegil xmo sapu..takut effect pape kat baby...even org tua kata jangan urut sangat belakang sebab nanti baby keluar lebam...tah ikut mana lebam tak tau lah, tapi once dengor macam tu nak pecaya xnak pecaya, akhirnya pecaya gak lah...hehe

Nasib baik hari ni check-up sekejap jek..kira pecah rekod la tu kalau gi check-up cuma kena tunggu 1jam 30 minit...haha..routine check-up je so xde la lama sangat..disebabkan sebulan dah tak check HB, hari ni nurse ambik darah banyak sikit yg letak dalam tabung uji tu...masa tengah tunggu result keluar, tiba-tiba blackout..ah sudah...nampak akak lab tu keluar dah agak dah memang darah aku yang tengah ditest...mesti kena ambik darah lagi sekali..huu..masa turun nak ambik darah lagi sekali bekalan elektrik ada semula...so akak lab kata tak perlu ambik darah dah...dia guna yang tadi yang duduk dalam mesin tu je..phew..lega sangat..

Masa nak tunggu check perut nurse panggil ambik darah kat jari..dia nak check HB kat jari pulak sebab result dari tabung uji tadi darah still rendah (10.3)..mana la tau yang kat jari ni tinggi sikit...sekali makin rendah daaa (10.1)..x dapek la die nak menolong..dah memang spesis macam ni..makan la ape saje siap ambik vitamin iberet pon tak jadi ape gak...pasrah jela..

According to nurse (cewah), minggu depan kalau dah bersalin tu kira xde masalah la...means x mustahil kalau minggu depan akan bersalin...kalau tak bersalin lagi pun, tunggu jela sampai hari due kan..so dia pesan siap-siapkan barang..barang baby memang dah siap..barang mak baby belom lagi...haha

Ecah dah pilih dah set-set ape yang nak digunakan untuk berpantang...nanti ecah share ye..nak tunggu bajet dari abg gambo..hehe

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

23 February 2014

Pregnancy Life: 9 Bulan Sudah

Assalamualaikum

Sedar x sedar, even dalam ecah duduk mengira hari tu, tak perasan jugak yang usia kandungan ni rupanya dah 9 bulan...huwaaa...cepat sungguh masa berlalu...kalo dulu2 sebelum pregnant dalam kepala cuma ada pengetahuan yang mengandung ni 9 bulan 10 hari...hari ke sepuluh dah kena bersalin dah..haha...tapi kalo ikutkan due date ecah, ade la lagi dalam 27 hari, kot...estimated due date 22 March...

Tapi, lately kawan-kawan yang ecah tau pregnant semua awal 2 minggu...trend ke ape ni..musim baby nak keluar awal ke..sebab cuaca panas ke?haha...lepas tu diri sendiri pulak nebes, adakah aku pon bakal bersalin awal?sedangkan diri ini belum bersedia...rasanya kalo 10 kali update blog, 10 kali jugak ecah akan cerita yang ecah belom prepare ape-ape untuk berpantang...degil kan...hihi...buatnye bersalin esok lusa..memang padan dengan muka ku...isk

Dah hujung2 ni pon ecah xde la track sangat pergerakan baby..means xde la macam awal-awal dulu duduk kira je..cuma ecah pastikan setiap jam baby ade bergerak at least sekali..kalau x pon ecah akan pastikan pagi, tengah hari, petang dan malam sebelum tidur baby ada gerak..kalau pagi terlupa, tengah hari tu cepat2 panggil baby..bila dia gerak tu kira okey la...sebab sekali kejut dia, memang meriah la berjoget bergendang...geram pulak perut kite ni..hehe

Semoga sisa-sisa hari mengandung ni lancar dan indah-indah...sebenarnye selera dah semakin kuat..xde la kuat sangat like lapar setiap masa..dia mengada nak menda yang takde..nak big apple donut, nak makan seoul garden, nak kek..kenapa tekak ku mintak yang mahal-mahal..kenapa...alahai nak mintak ngn abg gambo pon segan...isk

Ok la, nak mencari mood kot2 tiba dia ada kerajinan nak menggoogle pasal set berpantang..kalau..hehe

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

21 February 2014

Family Life: Ambik Gambar Suami Banyak-Banyak

Assalamualaikum

Sekarang ni ada habit merekod keletah abg gambo dan snap ape saje yg dia tengah buat..makan ke, tido ke, driving ke, tunggu turn kt klinik ke..semua ecah ambik..nasib la pakcik tu melayan..kalo ambik tu xnak muka hensem2..nanti ecah delete..ko jgn nak perasan hensem sgt boleh x? (gurau kasar..haha)

Ha mcm ni pon boley..siap edit lg..haha

Ecah sendiri pon x perasan tabiat baru ni..tapi bila difikirkan semula, ada bagusnye ambik gambar pakcik ni bebanyok sebab nanti masa berpantang duduk jauhhhh..isk isk..ecah kata teman kt rumah seminggu dua je..pastu balik la KL semula kerja..ecah nanti berpantang kt rumah mak kt Pahang...so abg gambo mungkin ada masa hantar balik, uruskan surat beranak little one, uruskan pape yang patut as runner..(beli itu ini yg x cukup lagi ke) pastu balik la KL

Memang la dia kerja Isnin-Jumaat...tapi masa weekend buat freelance pulak...kalo ade wedding, xleh la dia nak balik Pahang...dan ecah kata xperlu la tiap minggu balik..kalau ade job terima jela...x kisah pon...baik x saya?ini belom tentu lagi ni...buatnye nanti masa berpantang tu mengada nak ade laki..ade x keje laki den kang..paksa ambik cuti lagi sebab suruh balik teman..haha

Takpe la..suami kerja untuk cari rezeki nak menyara hidup isteri die dan bakal anak kan...ecah pon kena la bertolak ansur...ayah mana la x sayang anak..nanti dia rindu dia balik la..tambah-tambah pulak tu anak baru keluar...entah-entah nanti dia yang beria nak balik Pahang...kite rilek jekk..cewahhh :p

Lately abg gambo suka buat gurauan kasar pasal isteri no 2..hamboi..nak kena smack down ni..bila tanya sape isteri no 2 ha? dia tanya balik : eh hari tu papa ckp awk isteri no 1 ke no 2 ek?dah lupa lah..ngek tol...haha..saye tau suami saya sayang saye...(dlm kurungan: berani la nak bernombor2 kan bini...ingat saye ni tembam saje2?ade lebam kang kena smack down...haha)

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

Pregnancy Life: Hormonal Changes

Assalamualaikum

Lately memang banyak leter pasal pregnancy jek..abis duduk rumah xde buat ape pon..dah ni jela rutin harian..melayan perut yang semakin memboyot...

Bila perut dah makin boyot ni, xtau la kenapa hormon pon makin menjadi-jadi..kejap sedih, xde mood, marah, sensitif, rasa cam x mampu nak buat apa-apa..rasa malas pon ada..bila dah datang perasaan macam ni Ya Allah...............sampai petang x mandi pon xpe, x kemas rumah pon xpe, x makan pon x kesah...at the end, menangis..menangis sebab rasa useless..like seriously what is happening right now?

Pastu terdetik dalam fikiran, ade ke meroyan sebelum bersalin yek?teruk sangat dah keadaan macam ni...pastu xleh duduk sorang..nanti mula la emotional..habis xkan nak suruh abg gambo ambik cuti melayan kite jek...die pon nak kena kerja cari rezeki..dh la awok tu x kerja..(cakap dalam hati..pastu mula la rase cm loser nak nangis la ape la..huhu)

Ape yang mampu ecah buat, selawat, doa pada Allah mintak dijauhkan dari bisikan dan hasutan syaitan dan jadikan saya seorang hamba yg redha dan bersyukur...nak suruh mengaji bila rasa malas tu la, nama pon dah malas..malas..malas...bangun dari katil pon payah Masya-Allah! Sedih sangat dengan diri sendiri...masuk waktu solat dh macam kena seret kaki..

Jadinya bagi nak mengurangkan malas tu..yang tahap melampau sangat..memang geleng kepala baca cerita ecah ni kan..tapi ini la yang jadi pada saya sekarang...sedih dengan diri sendiri...huhu..ecah amalkan doa mintak pada Allah supaya jauhkan dari sikap buruk dan malas...usaha sedaya upaya lawan malas tu walaupun yelah, malas lagi kuat dari rajin kan...

Harapnya lepas bersalin nanti x jd macam ni dah..kalo x nanti ade jugak kena tekanan perasaan..sobs

“Ya Allah, aku berlindung denganMu daripada keluh kesah dan kesedihan, dan aku berlindung denganMu daripada kelemahan dan kemalasan, dan aku berlindung denganMu daripada sifat pengecut dan bakhil, dan aku berlindung denganMu daripada bebanan hutang dan daripada penindasan orang.”

*siap buat desktop wallpaper..hu*

Semoga kita dijauhkan dari sifat malas dan kesedihan yang melampau...kuatkan diri ecah..you can do it!!

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

20 February 2014

Pregnancy Life: Maternity Photoshoot

Assalamualaikum

Hai Hai..sebenarnye dah lama dah berphotoshoot ni...tapi baru sekarang nak cerita..biase la naik keteapi selow bebenor..hehe..Actually masa ni mungkin ecah dh 30w something..seriously x ingat..tapi belom genap 8 bulan kot..buat photoshoot dengan abg gambo dan kawan beliau..ecah beria xnak buat lagi sebab rasa perut macam x berapa nak besor je lagi masa ni..tapi dh abg gambo insist...layankan aje..

Kiteorg buat kt salah satu taman kt Putrajaya...taman ape tahhh..wuwuwu...xtau..tapi taman tu RCW ngn Zain Saidin penah buat photoshoot dengan Annas Easkey rasanya...malas nak google...larikkkkk..haha

Semua yg ecah share ni pic yg dishoot oleh abg gambo..so kebanyakannya gambar ecah sorang...dah kata saye yg ngandung, buat ape up gambo cik abg yg dh sedia boboyot tu kan..muahaha

Lokasi: Salah satu taman di Putrajaya
Outfit: Poplook (eksaited ngat nk kabo die tu pakai dress by Poplook...ngada..haha)

baby bg kerjasama tau..tau...sambil hembus nafas n kembungkan perut nk bg nampak besor

cukup besor ke x perut ni..ish ish            

test posing dulu?ha bolehhhh
buat comel..buat comel..hasilnye bolat...haha
letak la sekeping gambar pakcik ni..nyibuk jek..hehe

Sebenar nye banyak lagi gambar, tapi x reti nak pilih..gambar ngn abg gambo banyak yg kawan die shoot..saje xnak letak sebab malu...lagipun kiteorg x pakai pon props pape...tempel muka sendiri jek...hehe

Ape pon dh terlaksana la wishlist nak berphotoshoot maternity..simple2 aje sebagai kenangan...nasib la ade org nak ambikkan...nasib jugak ade sehelai dress ni..kalo x memang seluar maternity, blouse n cardigan hitam, tudung hitam jek ecah sarung...gila selebet...haha

Ayat sebelum keluar rumah hari2 to abg gambo: sori ye org x cantik2..nak gi mana2 semua comot jek..isk isk *muka kesian*
Nasib la pakcik tu memahami dan coverline ckp: Alah comel jekkk... (bodek lettewww..hehe)

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

18 February 2014

Pregnancy Life: Routine Check-Up (yang ke berapa entah)

Assalamualaikum

Hari ni ecah gi check up yang ke berapa x ingat dah sepanjang pregnancy ni..sebab biasa nya lepas check up mesti nak update..since dh lama x update blog, dh lupa dh bape kali dah gi check up kat klinik kesihatan tu..hehe..anyway, sekarang ecah dh 35w+3d...makin dekat dan debaran makin terasa..

Kelmarin kena braxton hicks yang paling sakit penah ecah kena..biasa rasa cramp2 macam tu jek...kali ni sakit yang panjang n siap ceri beri lagi..ingat memang dah tanda..tapi sebab contraction dia sama jek pace, ecah assume ni false contraction...so berbaring jela tunggu rasa sakit hilang...

Nurse dah bagi penerangan terperinci pasal persiapan baby dan persiapan diri sendiri...nurse tanya dah ready ke?laju jek ecah jawab belom..hahaha...dah kena bebel, nak xnak kena ready jugak...adoi...takutnye

Kalau ikutkan persiapan baby dh setel..semua dah ada dan dah tersedia dalam beg..persiapan ecah je belom..bayangkan pilis, param dan segala macam tu ecah x beli lagi..nak guna set ape pon xtau..ayoyok..masa banyak, sentiasa free..tapi ecah yang x buat ape2..hish..abg gambo dok bising hari2...paksa suruh oder jugak barang-barang nak berpantang tu..tapi saye asyik lupa...huu

Lately, banyak sungguh mimpi bersalin..tapi gender baby asyik bertukar-tukar...malam ni boy, esok dapat girl..pastu selang seli..confius dh saye..sampaikan akak ipar pon termimpikan ecah dh deliver baby..tapi xtau gender baby ape la..ingat nak buat scan lagi sekali before deliver ni..tgok la kesempatan ade ke tak..nak harapkan KK memang tak la...siang tadi masa check-up pon doktor tengok baby gitu je kot...sikit pon die tak mention baby tu ok ke idok..hmph

Oh ya, sekarang ni ecah tengah bercuti...cuti bersalin kononnya...bulan 9 baru sambung balik..tak sabar nak habiskan belajar ni..tapi nak utamakan anak dulu..bagi perhatian sepenuhnya, belajar jadi ibu dan stabilkan life selama 9 bulan ni pastu nanti baru student mode on..

Doakan semua berjalan lancar ye....


Be Healthy, Be Happy!


Sekian..xoxo-ecahdenan

15 February 2014

WEBCAKE SPAM DI BROWSER (GOOGLE CHROME/MOZILLA FIREFOX)

Assalamualaikum

Hai, dah lama saya hilang...macam orang dh deliver baby..padahal still counting days ni..hehe..sebab hilang ada kaitan ngn tajuk entri kali ni..huhu

Lately, ade la dalam beberapa minggu ecah perasan tiap kali bukak browser and page tertentu mesti akan ada side slide spam...kiri, kanan, bawah..semua ada..kadang yang siap ade suara lagi...semak dan stress..maka situasi ni menghilangkan mood saya nak blogging or blogwalking...dah macam2 cara ecah buat termasuk la tukar blog template!

Sebab apa tukar blog template?Konon baca tips dari orang katanya ada certain template maker akan masukkan iklan dlm html dieorg..so bila kita edit ikut suka kita iklan tu akan wujud..so ecah try la template lain dan tak usik pape pon dalam html template tu...sudahnya jadi jugak..stress lagi..hmph

So bila ada mood nak membaiki blog ni ecah dok google lagi pasal spam..akhirnya terjumpa dari blog omputih mana tah dia kata mungkin spam ni dh di install dalam komputer kite secara x sengaja..dan ada certain spam yang duduk dalam extensions browser kita...senang jela boleh enable or delete extensions ni..

Bagi kes ecah, spam ni ada dlm komputer..jadi klik Control Panel-Uninstall Hardware-Cari Webcake Ads-Uninstall..

Akhirnya siap!!dah xde dah spam yg annoying..Masya-Allah..Alhamdulillah tenang sangat hati saye...rasa lebih seronot nak bukak blog balik...pasni Insya-Allah ada la muka ni membebel selalu dalam blog...hihi

Sape2 yang berkemungkinan ada masalah macam ni rajin2 la menggodek komputer anda..Jangan biarkan SPAM menghantui diri anda dan emosi online anda...hahaha


Be Healthy, Be Happy!


Sekian...xoxo-ecahdenan 
© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis