13 January 2014

Pregnancy Life: 4D Scan at Klinik Dr Nurul, Alam Damai Cheras

Assalamualaikum

Minggu lepas (kot) ecah gi scan 4D si kecik ni...since Klinik DuniaMedik kat Subang Bestari x bukak lagi masa tu and staff die kt Shah Alam pon xtau nombor kt Subang Bestari ecah gi la kat klinik lain...masa tu pregnancy dah 29weeks..orang kata xleh buat lambat2 sebab nanti baby dh besar susah tgok..tapi doktor kt Klinik Dr Nurul ni kata boleh je..tanya petang lepas balik dari exam, malam terus go..xperlu appointment pon..haha

Malam tu kiteorg sampai klinik pukul 9.30malam..disebabkan xde orang..so terus boleh masuk...Dr sangat baik..semua dia tanya..pasal current health, bukak buku kat mana..bla bla bla

Mase nak buat scan tu, die scan baby 2D dulu..tunjuk tulang la, kepala n kaki la..prosedur biasa..masa nak tunjuk 4D tu terus eksaited...siap tahan napas lg ha..hehe..dpt tgok real baby (walaupun kaler kuning) rasa sangat wahhhh...kagum nyaaa..mcm mane boleh ade budak kecik dalam perut ni...bila tgok illustration rasa mcm biasa..tapi bila tgok baby sendiri dalam perut kepala dok soal mcm mana die napas, kalau die bukak mata air x masuk mata ke dan macam2 lagi la..bossy mommy kan..hihi

Tapi baby kiteorg pemalu sangat..tiap masa tutup muka...sedap ngat die tido..puas pujuk2 suruh baby alih tangan...die gerak, tapi makin ditutupnye muka...ade la beberapa saat die alih tgn tp doktor x sempat nak snap gambar...so masuk dalam video jek...part yang paling banyak die tunjuk part hidung die..macam hidung mak nye...kembanggggg!haha

Lama jugak doktor scan...dia x puas hati sebab x nampak sangat muka..jari kaki n jari tangan cantik jek jelas kelihatan..last2 give up jela baby xnak tunjuk muka...kebetulan ade pulak patient pukul 10pm tu...kalo x lagi lama agaknye kiteorg kt situ...

Kalau ikutkan bill utk scan 4D kat klinik ni RM100..tengah promotion staff tu kata...tapi malam tu kiteorg kena cas RM80 jek..sebab baby x tunjuk muka die...xpelaaa..tunggu cukup 9bulan pulak baru gi scan..ok jugak just buat scan masa 5 bulan, 7 bulan n 9 bulan....

Overall semua puas hati...x mahal, boleh tgok muka baby dlm video n ade la gambar2 hidung si kecik tu...dah hidung jek die bagi tgok..nak buek camno..hihi

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan
 

07 January 2014

Student Life: 3rd Paper

Assalamualaikum

Alhamdulillah dah selesai dgn paper yg ke-3 untuk semester ni..ade lagi 2 paper berbaki iaitu Jumaat (10Jan) dan Rabu (15Jan)

Sangat x sabar nak menghabiskan baki2 paper ini sebelum memulakan cuti semester yang saaaaaaangat panjang khas utk little baby..hehe...

So far okey2 aje menjawab exam..walaupun ade seminit dua terkebil2 cari idea tapi semuanya lancar..hanya doa dan tawakal utk keputusannye nanti..Ya Allah permudahkanlah!

Oh ya,agak on off juga la utk seminggu dua ni..sebabnya masa datang umah sis in law ni ecah lupa bawak tplink utk wifi PC..PC gedabak besar ada,internet xde..sudahnye sia2 jek bawak PC..padan muka,yeay! On a good side, xde la unsur2 lagha dlm nak study melainkan godaan utk tidor..heh heh heh

Nanti dah balik rumah sendiri I ade story nak share!hihi..tunguuuuu

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

02 January 2014

Pregnancy Life: 29weeks (7months+)

Assalamualaikum

Alhamdulillah kandungan ecah dah menginjak ke third trimester..Rasa bersyukur dengan nikmat yang Allah beri dan pengalaman yang paling berharga dalam hidup..

Now ecah dah start buat carta pergerakan baby..bila download baby kicks counter kat Apple Store x reti pulak guna...sudahnye pakai yang dalam buku merah nurse ajar tu..itu pun kadang kompius, kadang pandai sangat..hehe...nurse ajar start pergerakan baby pada pukul 9am...pergerakan yang sebelum2 tu tak dikira..dan pastikan 10 pergerakan cukup sebelum pukul 6pm...kalau ikut buku merah tu, by 8pm kalau x cukup pergerakan baby cepat2 gi hospital...tapi nurse advice pukul 6pm x cukup pergerakan terus jek gi..kalau tunggu pukul 8pm takut by that time baby dh xde...isk..Nauzubillah...mintak dijauhkan...

So far ecah kira ikut pandai jek..time interval adalah 15-30minit...selang 15 minit, ade pergerakan ecah tick...kalau nak lama sikit tunggu 30minit baru tick..masalahnye saye ni spesis bangun time matahari dh mencanak atas kepala..jadi nye kira setiap 15 minit jela...kalau bangun awal, baru la kira 30minit..sekarang ni pulak tengah exam week...time tengah jawab paper, conteng kat kertas berapa baby dh gerak...tapi ade jek yg miss sebab nak menjawab tu pon tangan dah ketor, inikan pulak nak mengingat baby kira, nak alert n nak jeling jam..xde masa..haha..Alhamdulillah jugak dalam kalut2 mak die ni baby cukup jek gerak..lepas pukul 6pm kalau nurse suruh gerak lagi saye suke...baby berjoget bergendang dh masa ni...lambat sungguh warm up..nak lawan mak die ke..org bgn tengah hari, die dekat petang baru aktif..ish ish ish

Ecah jugak bersyukur kerana sepanjang 7 bulan ni, ecah xde cerewet banyak sangat..alahan xde..ade pon sikit..tapi boleh tahan..bau hanyir ikan n ayam tu x suka la...tapi xde la uwek2..kadang malas nak layan mengada ecah buat jek siang ikan..hehe..tumis menumis pon rilek..siap bersemangat nak masak sebab nak isi perut kan..hehe..muntah lagi la Alhamdulillah..sungguh dipermudahkan...muntah pon kalau paksa telan kerang..tapi bukan muntah yang berjadual..jarang-jarang..mungkin sebab tengah hari baru nak makan..kui3..

Pening xde, sakit kepala sekejap jek..ade la dalam seminggu dua diserang sakit kepala, pastu okey...so far so good...kadang stress gak xde mengidam pape ke..mengidam yang gila2 punya..xde alahan ape2 ke..boleh ngada2 ngn abg gambo..boleh ngelat baut kerja..haha...tapi ada baiknye jugak semua ni dipermudahkan...ecah kan student...kalo alahan mana la nak ulang alik ke kelas..dah sampai kelas tu nanti xde yang menjaga, kena jaga diri sendiri...so ada baiknya macam ni

Kawan ecah cakap kalo senang mengandung susah bersalin?HAH?jangan la begitu...trauma la saye...nak kena suntik kancing gigi pon peluh..adeh...harapnye Allah permudahkan jugak proses bersalin...tolong la anakku keluar ikut pintu...huhu

Tak sabar nak habis exam, nak shopping barang baby..nak rehat kat umah lenggang perut sambil makan n baca novel!haha

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

Family Life: Azam Tahun Baru Suami Saya

Assalamualaikum

Walaupun 2013 tahun yg menyedihkan, tapi x menghalang kita nak sematkan azam baru utk tahun 2014 kan...harapan tu kena ada, dan of course la kena diusahakan..macam suami saye ni..




Mungkin niat dia baik...tahun ni nak rajin tolong isteri masak kat dapur...tapi...emm...tapi kenapakah sebegini rupa?haha

Ni gimik jek sebenarnye...kalo betol2 buat ni dah lama senduk tu ecah buat topi atas kepala dia...senduk dah sama besar ngn kepala...sabor jelah....buat loyar buruk pandai la die ni...kalo dok menolong kt dapur rasenye boleh kalah Gordon Ramsay (cerewet...pfttt)...kui3

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

01 January 2014

Daily Life: From Us

Assalamualaikum

Selamat Tahun Baru 2014 untuk semua kawan-kawan..semoga tahun ni lebih baik untuk kehidupan korang semua...

2014: Saya dah 26 tahun...abg gambo plak 27 tahun dalam masa 13 hari lagi..hihi

Mari mengimbau kenangan beberapa tahun yang lepas dari kami yg comel!lalala



Ecah cakap kt abg gambo, anak kite nanti kuat nangis mcm awok siap la....hehe

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan
© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis