31 December 2013

Yearly Life: A Miserable 2013

Assalamualaikum

Tahun 2013 bermula dengan kesedihan dan kepedihan yang amat sangat sebab waktu ni kami semua masih menangisi dan sedih akan pemergian abah pada awal bulan Disember 2012..ternyata tahun ni merupakan tahun yang paling mencabar, paling menyedihkan, paling sempit dan paling menyukarkan sepanjang hidup ecah selama 24 tahun

Nak senaraikan satu per satu memang x terkira, tapi memang kebanyakan hari dalam tahun ni hanya dipenuhi dengan kesedihan, kerungsingan dan air mata

Macam mana nak jadi seorang isteri yang x bekerja, malah belajar pulak tu dan pada masa yang sama jadi anak yang mengambil alih tanggungjawab arwah abah? Dengan segala urusan yang ecah x reti, xtahu dan xfaham...tambahan pulak bila perkara tu dalam krisis..Ya Allah sabar jelah..hanya Allah yang tahu derita hati..

Tahun ni merupakan tahun yang membuatkan ecah hilang keyakinan diri, hilang pendirian dan segala yang waras lah..sentiasa nangis, nangis, nangis...stress memanjang...dengan masalah bertimpa-timpa dan xpernah ada yang berkurang pon

Day by day..ade la sikit yang semakin pulih...walaupun sekarang ni pon lebih kurang sama jek situasinya..tapi malas nak fikir panjang...kadang2 ecah menafikan jek menda ni semua..buat mcm xde menda yang berlaku..kalo fikir lama2 nanti boleh jadi gila...hanya Allah jela tempat mengadu

Walaupun begitu, ada jugak la kegembiraan yang selang seli dengan masalah yang ada ni...Alhamdulillah ecah diberi rezeki untuk bakal menjadi seorang ibu...dalam sedih, happy jugak bila ade si kecik ni...kadang2, ade gak ecah xdapat tahan perasaan...cuma berdoa yang baby kuat kat dalam ni...jangan keluar nanti jadi penyedih pulak kan..huhu

Dan bila ditanya apa yang ecah dapat untuk tahun 2013 ni, rasenye xde ape pon yang menarik melainkan masalah...sekeliling masalah..dengan bebanan belajar lagi..setiap saat x pernah mengharap pon akan dapat grad, cuma gigih je teruskan hari2 sebagai pelajar dengan harapan semoga perjuangan untuk mengubah masa depan ni direstui dan dibantu Allah

Ada setahun lagi sebelum grad...sem depan kena cuti jugak tumpukan perhatian pada anak...jadinye bakal pegang skroll bulan 10 tahun 2015 itupun kalau Allah mengizinkan..ecah sentiasa takut akan hari esok, sebab x tahu masalah dan dugaan apa lagi akan datang...bermasalah sangat hidup..dekatkan diri dengan Allah, mengadu pd Allah dan minta Allah kurangkan dugaan ni sebab x tertanggung rasanya...

Ape yang ecah harapkan, tahun 2014 memberikan harapan yang lebih baik dan menggembirakan...selalu rasa nak ubah hidup ni, nak ubah masa depan sendiri, tapi xtahu nak ambil langkah macam mana..tersepit..semoga Allah berkati hidup kami tahun depan dan beri sinar kebahagiaan..biarlah mak bahagia dan gembira dengan sisa hidup dia yang ada walaupun tanpa abah...cuma setahun ni, ecah x mampu nak capai menda tu semua untuk mak..rasa fail sangat..because I am nobody and nothing I can do.. :'(((

Goodbye 2013....

29 December 2013

Pregnancy Life: Belom Cukup Bulan Dah Keluar

Assalamualaikum


Tengah baring-baring terasa baby tendang, pastu nampak tgn die kat perut, 1st time nampak ni..eksaited sangat..terus bagitau abg gambo..pastu tibe2 rasa nak bersalin, padahal xde plak sakit pape..nak bersalin pon xde rase sakit ni..ye ye or je nak keluar masa tu...nak berak pon ade rasa weh...tipu ah bersalin x sakit..tapi hakikatnye tak...woahhh..kagum..

Since belom ready lagi nk terima baby keluar,barang pon xde beli..gender pon xtau..sekali keluar baby girl..siap cakap lagi..eee..anak mama ni ade p****, girl rupanya..hehe..mata bolat, rambut lebat...ala tomei tomei anak mama..terus die terkam susu..dengan berlendir2 gitu x menyempat nak suruh nurse bersihkan...tapi we're bonded..rase sayang sangat..

Jadi, semua ini hanya mimpi???!!!Iya-iya lahhhh..xkan betul pulak!hahaha..lalu saya terjaga dari tidur...wah, rasa real..kecuali yg x sakit time beranak tu..itu sangat tipu..mustahil x sakit...mus.ta.hil. HAHA

Feeling ade baby jap, sambung la tidur...........

Bila bukak mata, ecah baru balik dari hospital..xtau kenapa kena tahan kat wad, tapi baby nye dh boleh balik..so I was wondering baby minum susu apa?dah menyirap dah dalam hati sebab ecah strictly and confidently nak breastfeed! Luka gila rasa hati bila sedar yang definitely baby aku mmg x minum susu ibu as susu pertama dia..marahnyeeee...

Balik2 tanya mak anak mana?mak kata mak hantar kt rumah jiran...bila gi sana ade dalam 2-3 baby lagi..semua boy..so ecah cari la anak ecah...dah la x pernah tgok, tapi cari pakai instinct...bila tgok sorang boy tu rasa die ade iras muka adik ecah...ecah kata: ni kot anak angah..muka macam zati la...

Terus ecah ambik dia..tapi die dh tido, kenyang minum susu formula!!!grrrrr..sedih sangatttt...tp baby nye sihat..baby boy..

Pastu terjaga balik..mimpi lagi?haha..

Masa terjaga lepas mimpi baby girl tu ecah bgtau abg gambo right away...dia kata, ha, anak kite baby girl ni..confirm dah ni..ecah kata x kisah, asal anak kita sihat....

Tapi masalahnye lepas tu mimpi baby boy pulak, cemana ni?seriously baby kami memang nak rahsiakan gender ke cemana?sikit pon x bagi hint..bila suruh tendang kalau baby boy die tendang, suruh tendang kalau baby girl pon semacam jek die tendang...oh anak, dalam perut pon dah macam2 kerenahnye...

Rasa nye, mimpi2 ni rentetan ecah dok feeling tgok gambar ecah mase kecik2 malam tadi...siap fefeeling gitu..haha..agaknye lah

mcm nak tumbang jek, mcm senget jek

abah, angah rindu...Al-Fatihah

haip, nak ambil gambar saye mintak kebenaran duluuu
priceless moment.. :')

Tak sabar nak jumpa anak sendiri, Ya Allah...rinduuu..tapi biarlah cukup matang...jangan time 7 bulan ni die eksaited nak keluar dah nnt mama kamu selimut pakai kain batik jek ha, jangan main2, barang x beli lagi ni..hihi

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

28 December 2013

Daily Life: Asal Pegang Buku Jek.......

Assalamualaikum

picture kredit: GOOGLE

Masalah tatkala diri dalam mood nak study..sabar..minta Allah permudahkan....Insya-Allah..pengalaman mematangkan dan menguatkan diri..


Entertainment Life: Madness Over Gabriel Mann

Assalamualaikum


 I can't get these memories out of my mind,
And some kind of madness has started to evolve

Assalamualaikum
Sekarang, or mungkin dah lama pon..ecah ade satu kegilaan..kegilaan terhadap seorang pelakon ni...xtau la kenapa suka sangat kt beliau ni

Gabriel Mann

Ecah start kenal die dalam cerita Revenge, 8TV..bila cm best jek tgok cerita tu, ecah follow online..sekarang dh sampai season 3..tapi ecah stop dulu tgok nak bagi cerita tu jadi banyak2..kalo kt 8TV still season 2 lagi rasenye..so tiap kali ade kt tv ecah layan mcm xlayan jek sbb dh tgok..tp kalo ade cik abg Gabriel Mann a.k.a Nolan Ross dalam cerita Revenge tu ecah hadap sampai scene die abis..hehe

Ape yg ecah suka pasal die dlm cerita ni sbb personaliti die cmbest..nerd, geeky, computer expert, caring, poyo tp cm macho sekali sekala..ah suka semua la..hehe..

Tapi sebab stop tgok kejap cerita ni ecah x over excited sangat la...rilek2 jek dulu..tunggu exam habis, nak hadap lagi..muahaha

gambar bajet hensem, tapi dlm Revenge lebih poyo sikit la...haha



Itu saje lah nak dicerita hari ni..playlist lagu dh banyak, dh boleh stat study..exam mode onnnnnnnnn!

Be Healthy, Be Happy!
Sekian..xoxo-ecahdenan

25 December 2013

Daily Life: Rebat Tol (Wajib Buat, Kalau Tak Rugi!!!)

Assalamualaikum

Hari ni ecah terbaca satu artikel di akhbar pasal rebat tol..selama ni ecah tau yang memang ade rebat, tapi xpernah ade kesedaran nak gi rebat pon walaupun selalu sangat ulang alik guna tol..rugi kan?


Bila tau yang sebanyak RM49juta rebat yang pengguna tol x rebat, dan hanya beberapa peratus pengguna jek yang pernah guna ecah rasa Ya Allah, rugi nyaa...sangat2 rugi tau..So tadi ecah cepat2 bukak website touch and go untuk daftar dan tengok berapa yang ecah layak untuk rebat


20% rebat diberikan kepada pengguna jika pengguna membuat 80 transaksi di tol serata Semenanjung Malaysia dalam satu bulan, dan jumlah rebat diberikan berdasarkan jumlah keseluruhan penggunaan Touch N Go. 


Ada 2 cara untuk memeriksa jumlah rebat anda, iaitu dengan memeriksanya di mana-mana stesen minyak yang ada kaunter Touch ‘N Go. Pendaftaran kad hanya akan memakan masa 5 minit. Anda hanya memerlukan No Siri Kad Touch ‘N Go anda, dan No Kad Pengenalan. Selepas mendaftar, paparan utama setelah login dapat memberitahu anda berapa jumlah rebat yang belum ditebus dan berapa rebat yang sudah ditebus. 


Bila dah tau berapa ringgit yang kita layak rebat, kita hanya perlu menghulurkan kad Touch ‘N Go  kepada jurukaunter mana-mana stesen minyak yang terdapat kaunter Touch N Go. Cakap jek nak rebat, jurukaunter akan uruskan dan rebat akan terus dikreditkan dalam akaun Touch N Go! Untung gila!


Cara nak check jumlah layak rebat mcm gambar ecah tunjuk kat bawah ni


Bukak website https://privilege.touchngo.com.my/

Masukkan no siri kad Touch N Go dan kemudian No.IC

Bila keluar page macam kat bawah ni, masukkan maklumat yang diminta macam no phone, no id (masukkan nama yg korang prefer) dan masukkan password (yang korang prefer) sebagai langkah nak daftar dalam sistem. Bila dah selesai, masukkan login id dan password yang korang dah create tadi






Tadaaa...dah setel semua dia akan paparkan maklumat diri dan berapa banyak yang kita layak rebat...macam yang ecah ni jangan main2 ha...RM136 bukan sedikit...ecah sendiri x pernah topap sampai RM100..paling mampu pon RM50 jek..sob sob

Jadinya bila tengok yang ecah boleh free2 jek rebat sebanyak ni, lepas ni memang xkan abaikan dah merebat!


Dan buat maklumat jugak, lepas 6 bulan baki yang layak direbat ni akan serta merta hapus kalau kite tak gi rebat tau!!nampak x betapa ruginya kita...huhu


Sape yang selalu guna tol, cepat2 la daftar dan rebat kad Touch N Go...Oh ya, kredit kepada ARENAKERETA atas artikel yang dipaparkan..ecah ambik sedikit sebanyak info dari situ..kalo rajin baca la..tak pon bukak website Touch N Go ye..


Be Healthy, Be Happy!


Sekian..xoxo-ecahdenan

24 December 2013

Student Life: Bertambah, Bukan Berkurang..Adoi

Assalamualaikum

Final exam start minggu depan, assignment x jalan lagi, study pon idok lagi...weh kenapa liat sangat ni....wuwuwu



Semoga Allah permudahkan.....setel final exam, cuti satu semester..bakal berjumpa semester baru September 2014 pulak...

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

Family Life: Mak Yang Pendengki

Assalamualaikum

Ahad malam, lepas siang tu melawat sahabat sekolah yg koma di ICU (semoga Allah berikan kekuatan dan menyembuhkan sakit Mumtazah), ecah ajak abg gambo jalan2 kat Plaza Alam Sentral..jalan2 je..dari level atas sampai bawah, habis semua kedai kami nak masuk..sampai la pukul 6, sudahnye yang dapat selipar tandas jek nak ganti kasut yg ecah beli kononnnya nak pakai sepanjang pregnant ni...sekali kasut tu dah x muat dan sebenarnye agak tinggi...ramai bising suruh tukar..ecah degil xnak tukar sebab kasut mahal, guna jela kan...tapi lepas dah sakit2 tumit, terpaksa la menyerah kalah...dari pakai saiz 4 ikut kebiasaan, ecah kena pakai saiz 7..mengembang sungguh...haha

Dinner plak ecah ajak abg gambo makan kat luar jek sebab dah lambat, malas pulak nak masak..kalo pukul 6 dah ade kat rumah, ade mood lagi la saye nak masak...kami pon decide nak makan kat Tesco Puncak Alam sebab malam tu hujan, nak makan kat gerai luar nanti takut kena tempias la ape la...hilang selera den..huu

Kisahnye, tengah duduk jalan2 tu, nampak la kat satu sudut kanak2 riang gumbira main mainan yg kena masuk syiling tu...ala, tunggang ultraman pastu die goyang2 sambil keluar lagu..ade pikachu la, tiger la...seronoknye kanak2 ni..mak ayah die la pening nak mencari syiling...kan nak 2 keping 50c jek..kalo boleh masuk 10c, 20c dan senang...ecah pon sentiasa ada duit standby kalo gitu..skang ni sekeping 50c susah..

Tibe2 terlintas sesuatu di fikiran, ecah cakap la kat abg gambo: "anak kite nanti mama nak buat die takut ngn natang ni...baru la die xnak naik..." Abg gambo tanye "nak buat die takut macam mana? Mane la ade budak2 yg takut dengan menda seronok gini"..ecah xnak kalahhhh....kite cakap la kt anak: "eee..takutnyeeee..tiger nak makan nanti..eee..takut..." Abg gambo sengih jek...jgn harap plan mcm tu nak menjadi nanti...hahaha

Ape punye mak la...dengki sungguh ngan anak...anak baru dalam perut lg dah menunjukkan ciri2 mak kedekut...siap ade taktik lagi tu...haha..saje je nak gurau2..kalau nanti anak suka naik menda tu, bagi jela die naik..yang penting mak nye dah siap shopping...sambil2 rehat tu, boleh la letak anak kt situ sekejap...kalo nak best lg, tinggal macam Mr.Bean tu...lagi dahsyat perangai mak macam ni..haha

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

23 December 2013

Family Life: Birthday Girl Decoration

Assalamualaikum

15 Dec yang lepas ecah bertapa kat Puchong utk birthday anak sedara yang sorang ni..since mama nya mintak tolong ecah buat decoration sikit2, saye buat la mana yg mampu..secara jujurnya ecah memang x kreatif langsung okehhh..so bila org mintak buat menda2 comel ni semacam jek die punya nebes..haha

Nasib la akak ipar ecah ni dah memang sedia ada bahan dan visual yg macam mana dia nak...ecah cuma perlu tiru dan make it real jek..kalo nak suruh ecah start from scratch memang menangis berjujuran air mata la gamoknye...haha

Tema: Blue+Pink
Birthday Girl: Husna Humairah

Yang menarik nye birthday si mairah ni, kek, kuih, cupcake semua mama dia buatkan...jangan main2..banyak tau kek..dengan spageti, karipap, nugget, nasi tomato semua lah...kek n kuih semua ecah bantai...tapi x makan nasik pon..makan spageti jek...time pregnant ni kalo tgok western memang pantang...bedal terus..hehe

Layan2 la pic kat bawah ni...FYI, ecah cuma buat nama tu jek tau..yg Happy Birthday Mairah..yang doily paper bunga besor2 tu mama mairah yg buat..ecah tolong sikit2 jek...itu pon 100% refer tutorial..ubah2 pon cikit jek...hehe

gunting kertas pink 3 segi...print font besar2..tampal....siap

ni pon sama...print jek font..kertas biru tu ikut la nak bulat ke or nak bunga2..yg penting nampal cantik pas tampal doily paper..hehe

siap gantung..ni kira gambar sebelum sebab ade tv..hehe

ha yg ni dah alih tv..letak meja utk kek dan candy

comel sangat cupcake mama mairah buat...

ni ecah gi beli utk si mairah buat potong2..kek yg mama die buat utk makan2..hehe..
Tu jela yg ecah mampu wt...tgok org buat, follow pastu nasib baik la menjadi...kalo dh tangan kaku n x kreatif mcm ni la...dah jadi tu kira suka hati sangat dah..hehe..nanti dah ade anak sendiri mcm mana la pulak kan..pening la nak buat deco2 ni semua sebab x pandai...uwaaa

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

21 December 2013

Daily Life: Weekend

Assalamualaikum

Yeay!It's weekend...boleh jalan2, shopping, keluar makan2, dating, kerja (err) dan sebagainya..weekend la masa nak berehat dan bersama family tersayang kan..

As for me, weekend dan weekdays sama jek...lagi2 bila class dah habis...hari orang kerja ecah duduk rumah, hari orang cuti pon ecah duduk kat rumah jugak..huu..weekend biasa abg gambo keluar buat job..minggu ni pulak, fakulti dia ada program and family day..kalo siang je xpela..ni sampai ke malam...malam semalam balik dekat pukul 12am..stress duduk sorang2 kat rumah...huhu

Nak buat mcm mana kan, itu la rutin saya setiap hari dan setiap hujung minggu..sampaikan nak gi kenduri kawan pon xleh, balik kampung pon xde masa, nak jalan2 apetah lagi..stress tu memang..tapi kena la memahami kan..walaupun dalam faham tu tetap stress jugak..wuwuwu

Hari tu kami dapat free tiket wayang utk 2 org..punya la xde masa, x sempat nak gi mana2 at last tiket tu burn...haha..sabor jelah...

Ecah tengah berangan ni...kalo boleh sebelum deliver baby ni nak jugak gi jalan mana2 hujung minggu...gi couple trip konon2..sekurang-kurangnye ade la gi release tension sebelum nak menyambut baby ni...dah ade baby nanti tah bile pulak nak jalan2...tunggu baby besar sikit baru la boleh gi mana2..berangan nak gi dekat2 jek...tapi berangan jelahhhh....huhu

Cepat la baby keluar...pasni kalo kena tinggal hujung minggu pon x kisah dah sebab ade baby..kan kan?huhu

Cepat lah jugak abis belajar...x sabar nak kerja...stress pulak rasa...grad tahun 2015..dua tahun lagi..Ya Allah, tabahkan la hatiku...huhu

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

18 December 2013

Pregnancy Life: 6th Check-Up

Assalamualaikum

Sebenarnye check-up ke-6 ni minggu lepas dah pon..tapi seperti yang dilihat, memang dah nak masuk seminggu ecah x update blog..sebabnye, ecah xde kat rumah..menginap kt rumah sis in law dah dekat seminggu dah pon..kat sana ecah xleh nak blog-blog la kerana ketiadaan laptop...xkan nak angkut PC khennn...haha

Cerita check-up kali ni mudah jek...sebabnye pegi hari checkup utk baby..so xramai la ibu mengandung..buat rutin biasa..Alhamdulillah setelah beberapa minggu berat statik dan menurun, berat kali ni naik sikit sebanyak 800 gram..yeayy..

Tekanan darah yg sedikit tinggi masa checkup sebelum ni pon, dah stabil semula...tinggi masa tu pon sebab 2  hari kelas straight dan sampai malam..so memang kepenatan masa pagi checkup tu...kali ni Alhamdulillah sebab dah stabil...tapi kali ni nurse x check darah...cair or x, saye xtau...sebab kata nurse nanti lagi 2 minggu datang balik checkup, ambik darah banyak terus...sobs...

Masa checkup tu jugak which is 24 Dec ni, ecah kena minum air gula...GULP~ Kali ni buat kat KK jela sebab ecah tengah study week masa tu..so xde masalah nak datang hari selasa..minggu ni kononnye nak start berhenti menda manis2..nak diet jek...harapnye menjadi lah...haha

Perkembangan baby? Since xtau ape gendernya, so panggil baby jela hari2..aktif sungguh dia...lagi2 time mengaji and makan...suka sangat...waktu paling wajib dia menendang masa nak tido...Ya Allah geram sangat..siap kata baby ni dengki la org nak tido...haha...pastu bila mak die nak ngada2 ngn suami, die pon sibuk dush dush sana sini..grrr...tido jela, tidooooo!haha

Ape pon, fasa2 mcm sekarang ni seronot..Alhamdulillah semua lancar..sangat2 x sabar nak tunggu si kecik ni keluar..ape pulak kerenah nye kan..sampai termimpi2..hehe

Hope baby sihat2 aje..Amin...Insya-Allah

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

08 December 2013

Entertainment Life: Big Bad Wolf First Day

Assalamualaikum

6 December lepas merupakan hari pertama Big Bad Wolf Book Sale dibuka, ecah laju ajak kawan gi masa first day sebab kebetulan hari bekerja (dgn harapan org x ramai sangat) dan masa ni buku comei2 lg bersusun..

Tang harapan org x ramai tu memang kuchiwa la...ramai gileeee..haha..nak masuk The Mines jem, parking kt MIECC lagi la jem...orang pon penuh...tapi seronok la tenggelam dalam kalangan buku yang tah berapa ribu lemon tu..

Ecah plan nak cari 2 buku je kt sini..which is novel utk bacaan..konon nanti lepas final exam ade lagi 2 bulan sebelum due date..nak la buat bacaan isi masa lapang kot2 kalau kebosanan sangat kan...jalan pon x bawak kotak or pape..sekali......ter ter ter ambik kotak dan maka penuhlah kotak itu...haha

BBW Book Sale ni start dari 6-15 December, dekat MIECC bersebelahan The Mines tu...satu perkara yg ecah xtahu, xtahu langsung sebenarnye...yang BBW ni since die bukak 7am pagi 6Dec tu, die xkan tutup sampai 9pm 15Dec!Makna nya kalau pegi kul 12am or 3am pon boleh..like seriouslyyyyy??!!Macam downtown jual buku lah ni!ish ish ish...kalau ku tahuuuu..xyah nak meredah siang hari kan...tapi malam pon sebenarnye penuh wehhh..hehe

Ecah berjaya borong 6 buah buku pada trip pertama..siap ade trip lagi hokeyhh..sebab plan nanti nak gi lagi sekali bawak anak sedara..hehe..trip kedua nak cari buku pasal baby la sikit..boleh tambah pengetahuan...ecececey...hopefully la xde angkut buku novel lagi..ahaks 

buku buku buku

orang orang orang

ini buku2 yg saye angkut..hehe
Total semua buku RM50..5 buku berharga RM8, dan sebuah buku berharga RM10..berbaloiiiii..sebab tu la org sampai bawak beg baju sebab nak borong buku...nak kabo banyak gile buku murah kan..hehe

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

05 December 2013

Daily Life: Tambah Lagi?

Assalamualaikum

Malam ni rajin masak2 kat dapur...tapi menu simple jek...mee goreng basah..kalo ikutkan dulu sebelum kawen xpernah masak mee goreng sendiri...mee hoon pon sama...semua mak masak..kalo mak x masak, beli..hehe..pas kawen, try2 masak sendiri...masa 1st time masak, mee kuning tu kembanggggg..dah la masak untuk adik2 sekali...ingat lagi, masa tu tahun lepas adik datang rumah ecah masa cuti sekolah..masa macam ni la...dah setahun dah pon..hihi

Bila dah try masak banyak kali, akhirnye menjadi..sedap pulak. tu...hihi..puji diri sendiri..abg gambo pon suka...menambah pakcik tu..pastu salahkan kite perut makin boroi..

Yang nak cerita pasal tambah lagi ni sebenarnye menda lain..biase kalo makan ngn abg gambo ecah mesti desak die menambah..padahal perot pakcik tu dah kembung dah nak paksa lagi..tapi xde la paksa kasar2..paksa mcm ni:

Me: Nak tambah lagi pa?
Him: Xpela, biar la dulu...jap lagi tambah
Me: Okey..

senyap seketika..........pastu

Me: Nak tambah lagi pa? *mata kelip2 buat muka kesian*
Him: Boleh la sikit...*terpaksa*

Hahaha..jahat x..ecah rela ulang banyak kali skrip kat atas tu sampai la abg gambo rela nak menambah..kesian die...padahal mmg berselera dah pakcik tu makan..tapi ecah selagi x habis x puas hati...x sedap ke aku masak...tapi agak2 la kan...sebungkus mee kuning tu dua orang makan memang la banyak..nak habis kena makan kejap2 lagi pulak..tapi dapat kat saye kalo boleh nak abis masa tu jugak...parah2

Patut la laki bini makin bolat..lalala

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

04 December 2013

Student Life: Masuk Penjara

Assalamualaikum

Alhamdulillah....hujung minggu yang lepas (Sabtu & Ahad), ecah telah mendapat peluang merasai satu peluang yang jarang orang lain dapat rasa...pengalaman yang sangat bermakna dan mengajar diri ni supaya beringat dan bersedia dengan segala kemungkinan yang ada dalam cabaran dunia ni..

Al-kisahnya, kami sekelas (5 org je ye..hehe) dari subjek Teori dan Praktis Kaunseling Komuniti telah mengadakan satu Program Masih Ada Yang Sayang di Sekolah Intergriti Penjara Kajang...dibantu oleh rakan-rakan kelas lain yang sukarelawan menjadi fasilitator dan kami membentuk seramai 20 orang fasilitator untuk berinteraksi dengan 85 orang banduan remaja di Penjara Kajang

Aktiviti dua hari ni menekankan kepada pembangunan emosi dan kognitif dan kami terapkan modul yang berkaitan dengan konsep sharing dan discussion...perlaksanaannya adalah 2 fasilitator akan mengetuai 8-9 orang banduan dalam kelompok kecil dan bincang modul2 yang ada..

Pada mulanya memang kami nervous, takut, berdebar..kami punya study modul tu kalah study utk final exam tau...tido lewat, try cari aktiviti tambahan utk bagi dieorg x ngantok ke ape ke...pastu kami risau mcm mana la penerimaan banduan ni...agak2 masuk group nanti apa la reaksi dieorg..

Sejujurnya, kami beranggapan dieorg ni semua kasar, ganas, bengis...tapi once jumpa dieorg, rasa malu pada diri sendiri pulak...dieorg ni positif, ada keinginan nak bergelak ketawa, nak share pengalaman dan yang penting, dieorg nak berubah..

Dan sebenarnye, kita xleh judge pd mereka yang masuk penjara ni jahat semuanya..ada mangsa keadaan, ada terdesak, dan ada jugak yang mungkin terlanjur sikit dari mengawal kemarahan dan emosi..sebab tu la kami datang ke penjara dengan modul pengurusan emosi dan kognitif..supaya bila dieorg keluar nanti, dieorg boleh kawal emosi, dendam dan kesedihan dieorg dengan lebih baik

Ecah doakan yang terbaik untuk banduan2 yang bakal keluar...dieorg masih muda, semoga Allah berikan masa depan yang cerah untuk dieorg..semua yang ecah jumpa, semua pertama kali masuk penjara, menyesal, dan nekad nak berubah...semoga Allah makbulkan...AMIN....

hari pertama sebelum naik bas nak ke penjara..nebes masa ni..tp nak jugak bergambar..hehe

hari ke-..Alhamdulillah dah setel..happy, puas hati, sedih pon ada bila nak tinggalkan dieorg..hmm
Oh ya, ade jugak berita yang dikeluarkan oleh pihak penjara kajang....check it out, Berita Portal Rasmi Jabatan Penjara Malaysia

Baby baik sangat masa ni..x kacau mak die nak buat program..tapi bila dah penutup program, menari2 die...bile die xleh nak kacau mak die siang, malam die bergendang..org penat sikecik oiiiii....puas nak menunggu dia abis menendang..hamboihhh

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan
© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis