29 November 2013

Pregnancy Life: A Date With My Baby

Assalamualaikum

Malam tadi ecah gi klinik swasta...nak jugak scan baby sebab kat KK scan x dpt tgok pon..dekat nak pegi baru dilemma boleh ke scan baby berturut2 nih?tapi lepas google and baca pendapat dari mommies kt fb group lega hati kite ni...terus yakin and excited nak gi scan baby..hehe

Ecah buat detail scan jek...nak buat 4d kena tunggu minggu ke 27 or 28..tapi xpela..setakat nak tau baby sihat ke tak, boleh la kan...ecah buat scan ni kat Klinik DuniaMedik Seksyen 23, Shah Alam..gigih kau datang dari Puncak Alam...nasib baik boleh walk-in jek..xyah appointment...bila dah berdepan dengan masalah x sabar ni memang xde nak tunggu appointment la..memang nak gi terus...haha

Alhamdulillah dapat jugak saye tgok baby secara live, dekat dan esklusif...masa baring tu, tv duduk atas kepala..senang nk tgok xyah la nak jenguk kat monitor mcm kat KK..terkehel leher kau nanti..haha..doktor tunjuk tulang belakang, tulang kaki dan tangan, pastu mata dan hidung die...masa tu tali pusat ade kt dada baby..tulang rusuk pon nampak...doktor siap bagi dengar heartbeat baby lagi...first time sepanjang mengandung 6 bulan ni hah!nasib la emosi dapat dikawal lagi...kalo x bercucuran air mata jugak la sebab bahagia sgt dengar degupan jantung anak sendiri..hehe

Doktor ada tanya nak tau gender baby x?ke nak suprise?kiteorg setuju jela nak tgok...sekali nampak bontot, doktor bagitau la gender si kecik tu...tapi doktor sendiri xleh nak confirm lagi..dia kata tunggu besar sikit...so kiteorg pon malas nak yakin sangat dengan gender baby..tunggu la nanti bila wt 4d kot2 nampak jelas kan..


bulat kiri badan die, bulat kanan kepala..baby tayang bontot masa ni..hehe
Yeay nampak dah si kecik kat situ...Alhamdulillah sihat...berat die 576g rasenye..halussss..asal sihat, xpela kan...banyak masa lagi nak mendebabkan bby ni...hehe

Suka sangat..abg gmbo lagi la eksaited sebab ni 1st time die tgok baby full figure..ecah tgok dah kt kk tp x clear sangat..kesimpulannya sama eksaited jek laki bini ni..hehe

Pengalaman scan baby kt Klinik DuniaMedik ni memang best..doktor yg scan of course la perempuan..yang seronoknye beliau peramah dan lemah lembut..front desk service pon bagus dan peramah..we like..hehe..doktor siap inform lagi yg Klinik DuniaMedik akan bukak branch baru kt Subang Bestari dalam pertengahan bulan 12 ni..abg gambo kata nnti nak 4d gi sana pulak..haha..korang boleh refer alamat n no telefon ni ye

KLINIK DUNIAMEDIK
NO.92 JALAN PELABUR A23/A
SEKSYEN 23
40300 SELANGOR
03-55416816

Harga?bab ni paling best skali..hihi..detail scan RM45, 4D RM110..disebabkan klinik ni merupakan klinik panel abg gambo, lepas daftar bayar RM15 jek...hihi...kami suka!kami suka! 

Charge scan lagi murah dari minyak kereta..muahaha

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

28 November 2013

Pregnancy Life: 5th Check Up

Assalamualaikum

Semalam appointment kali ke 5, Alhamdulillah minggu ni dah masuk 6 bulan..cepatnya masa berlalu..kali ni pergi checkup dgn penuh harapan sebab dapat scan baby..suka sangat la ni kononnye...

Prosedur mcm biasa, kali ni ambik darah pakai tabung uji tu..banyak sket...banyak pulak masalah kali ni...2x check up sebelum ni berat xnaik..pastu kali ni berat turun plak...nurse bising dah....darah plak tinggi sikit...tapi ecah x risau sangat sebab isnin n selasa baru ni kelas full sangat...memang penat, pagi2 rabu dh gi klinik check bp and darah semua...x mustahil la kan...sebab kalo ikutkan hari biasa ecah xde plak penat or sakit kepala...sihat walafiat jek...

Darah cair mcm biasa..10 jugak bacaannya...panjang la pulak bebelan nurse..nak buat cemane, saye sendiri penat dah nk makan itu ini...ade gak makan kerang mentah ni kang...biar raw and fresh...hahaha..uwekkk

2 jam menunggu, akhirnya sampai la giliran jumpa doc..tapi yang x bestnye doc ni scan baby die sorang tgok...ecah sampai terangkat-angkat kepala nk menengok jugak sebab silau..monitor hadap ke doktor sorang jek...pastu die tunjuk tulang belakang sket, pastu die ukur baby..kesimpulannye air ketuban ok, baby normal, kedudukan uri ok..gitu jek?sedeyy


tangan kot...err..ke kaki?entahh..haha


Masuk dalam keta, ngadu kt abg gambo..laju jek beliau ajak gi klinik swasta scan baby..boleh feeling2 tgok baby or mana tau doktor boleh usha2 gender kan...haha...tp klinik kt sini kena appointment plak..terbantut kejap..nanti la cari klinik lain..belum rezeki jumpa baby

Ecah x start beli barang baby lagi..xtau nak beli apa, berapa, jenama apa..semua xtau..serabut fikir assignment...last day final exam 17Jan..cepatlah semester ni abissss..stress!

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

27 November 2013

Daily Life: Char Kuey Teaw Raja Udang

Assalamualaikum

Hari ni nak story2 pasal makan pulak..Lately makan berselera aje..asyik nak menambah je...sama la dengan ape yg ecah nak cerita ni..haha

Malam semalam ajk abg gambo gi makan Char Kuey Teaw kt Sungai Buloh..actually xde la kt bandar sg buloh sgt..kedai ni dah nak menghala ke Puncak Alam dan bertentangan dengan Penjara Sungai Buloh..Ecah tau kedai ni dari blog Ben Ashaari..dah lama dah nampak kedai tu, sebab tgok post Ben and dia kata sedap ecah terus la jadi teringin nak gi..pantang nampak org makan..haha

Ecah order Char Kuey Teaw Raja Udang...dia ada biasa, kerang and ape tah..sebab masa oder abg gambo yg buat...ecah kejor tandas..so xde mase mengoder tu..

Hasil nye sangat memuaskan..selak udang nampak kuey teaw..punye la banyak..dalam satu pinggan tu ade la 6 or 7 ekor udang besar..mmg puas hati la...tapi kan, kuey teaw die mcm sikit..xtau la sbb selera makan besor sampai rasa sikit beno kuey teaw die kan...haha..air oder tembikai laici..sekali die bg gelas besar gak...puas hati..hoho

Dah kenyang makan tu abg gambo ingat dah abis la kan..pastu ecah buat muka terkebil2 kesian...ckp slow: "nak satu lagi boleh?yg biasa punye"..terkejut pakcik tu..."nak tambah lagi?biar betul?"

HAHA..tapi nasib la dia layankan aje..x layan kang muncung sedepa..

Ha..yang dua kat atas tu Raja Udang, patutnye ade telur mata, tapi kami x suka kuew teaw ade telur mata..hehe..kat bawah tu biasa..tapi udang die banyak gak, cuma saiz kecik je...Yang last2 tu paham2 la..pinggan kosong, licin, bersih...haha

Alhamdulillah...kenyang perut saye..memang sedap...sape yang duduk dekat2 boleh la ke kedai Char Kuey Teaw Raja Udang ni ye...gerenti sedaaaappp..

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

26 November 2013

Student Life: Isnin & Selasa

Assalamualaikum

Tak sabar nak menunggu hari Selasa ni habis...penat sesangat... FYI, kelas ecah hanya pada hari Isnin n Selasa jek..tapi full woo..dh la jauh..jem plak tu..dua hari ni memang ecah akan hilang la xde update2 blog...x cukup masa...ni pon dalam kelas, tgh ade presentation...ngelat jap...kebetulan ade wifi..mmg lagha la kejap..hehehe

Seronok nak update blog sebab ecah suka template yg baru ni..hari tu kata xnak ubah kan, tapi geram tgok...x puas hati and rasa serabut..terus cari template lain..hehe

Esok kannnn...checkup ngn KK, nurse cakap checkup kali ni ade scan baby sbb nk tgok kedudukan placenta...xpela, yg penting excited nak tgok baby...wiwiwiwi..baby dh pandai tendang menendang dgn kuat..letak tgn pon boleh rasa dah...abg gambo suka la melayan..tp suka ckp kuat2, mcm la budak tu x dengar...ecah sound jek...kot ye pon suka jgn la kuat sgt ckp tu, baby dok dalam menendang marah agaknye..."ape bising2 ni, nak tido lahhhh"...haha

Tapi harapan saya, janganlah darah cair lagi..sedih sangat....isk

Be Healthy, Be Happy! 

Sekian..xoxo-ecahdenan

24 November 2013

Pregnancy Life: Heartburn/Pedih Hulu Hati

Assalamualaikum

Heartburn ni biasa dan akan kerap jugak berlaku pada ibu mengandung terutama sekali semasa second and third trimester..Rasa heartburn ni cemana sebenarnya?Masa mula2 kena ecah ingat kena serangan jantung ke ape...sakit bebeno dada sampai susah nak nafas...haha..Kalo ikutkan sebenarnya rasa heartburn ialah bila esofagus kita rasa senak dan pedih..Hal ini disebabkan asid dalam perut naik balik ke atas..

Bagi ecah kalo dapat sendawa, lega sangat2 dah dada..tapi time rasa pedih ni kejap datang, pastu hilang, pastu datang balik memang die jadi makin sakit...kalo berlakon jadi org kena serangan jantung ni dah boleh masuk Anugerah Skrin dah...haha..

Berapa lama heartburn ni akan berlaku sepanjang pregnancy?Hmm..sebenarnye makin dekat nak bersalin boleh dikatakan makin teruk la heartburn tu nanti..sebab baby makin besar dan aliran angin pon tersekat, usus pon x berapa lancar..so kena banyak bersabar dan cuba yang termampu untuk legakan heartburn ni..

Cara nak kurangkan/elakkan/rawat heartburn:

-Makan dalam kuantiti yang sedikit
-Elakkan makanan pedas dan berminyak
-Makan slow2 (tahu la sedap, tapi jgn la gelojoh benor..*sape la tu..haha)
-Masa makan, kurangkan air
-Jangan terus baring lepas makan (ah, sudah...belum basuh tangan nak baring dah?kenyang sungguh..haha)
-Pakai baju yang selesa dan longgar
-Elakkan sembelit

Kalau ikutkan, kebanyakan cara kat atas ni dah sebahagian dari sunnah..sebab tu ade kebaikannya..So amal-amalkan la ye..kalo nak ambik Gaviscon, bagi ibu mengandung tu sila tanya doktor anda dahulu..takut la effect kt baby ke ape kan..sebab tu ecah xnak suggest..

Ecah punya style, kena sendawa..suruh la cik abang urutkan belakang sket...kalo abg gambo die ajar ecah buat sendawa sendiri..telan angin pastu burrppp..sendawa terus..masalahnye die buat jadi tahap melampau x senonoh bunyi nye...kalo ecah buat satu angin pon xmo keluar...sudahnye bunyi buat2 jek erkk erkk erkk...sakit hati pulak tengok die sendawa meriah benor..haha

That's all for today..

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

23 November 2013

Daily Life: Tragedi Keluarga

Assalamualaikum

Selasa petang, adik perempuan no.5 call nangis2 bagitau peti sejuk rumah terbakar..cakap x berbutir, yang ecah dengar nangis jek..dengan perasaan yang sangat berdebar n terkejut ecah just tanya: SEMUA SELAMAT KE?!!!Adik kata semua OK, xde orang pon kat rumah..dia ber-2 jek..

Ok fine, semua selamat, xde kemalangan jiwa..soalan ke 2: RUMAH OK TAK?!!! Then adik kata rumah okey..so saya pon balik ke mood normal...fuh, masih ade tempat berteduh..ceritanya begini:

Petang tu mak  bawak lagi dua adik gi kedai, sebab nak fotostat dokumen2 adik no.7 yang baru pas dapat result UPSR untuk urusan permohonan asrama...tinggal adik no.5 dan no.8 kat rumah..yang no.5 tu kebetulan tidur..tinggal la si nakal sorang ni..adik lelaki no.8, umur 9 tahun..

Cerita dia: adik main lighter, main petik2 jek tapi api x keluar..percikan api kecik je..adik bukak botol minyak petrol..pastu api kecik tu menyambar la botol...adik lari bawak botol ke bilik air..botol terlepas sebab api dah besar dah kena tangan adik, tumpah depan peti sejuk..abis menyambar peti sejuk..api jadi makin besar..adik jerit panggil anis..adik lari sebab takut...

Yang cerita adik no.5: Anis bangun sebab Jemi jerit peti terbakar, Anis jerit mintak tolong and pakcik sebelah umah lari2 datang tolong padam api..api besar, asap dah kepul2 dalam rumah sampai x nampak ape dah..jiran2 lain datang suruh bukak tingkap bagi asap keluar...

Alhamdulillah peti sejuk je yang musnah sebab terbakar...rumah okey..yang si bongsu tu je cedera sikit sebab tangan kiri die melecur..rumah kotor sebab asap hitam banyak....siling jadi hitam, dinding pon jadi hitam..xpela, orang2 yang kita sayang masih selamat, rumah tempat berteduh masih utuh..wiring jek problem sikit..

Rabu malam Khamis ecah balik Pahang terus, nak tengok2 kan mak..takde sape yang dapat membantu kat umah tu sebab semua perempuan...harapkan suami saye sorang jek sebagai ketua keluarga..xkan nak tunggu seminggu dua lagi kan...Ahad ni abg gambo ade job wedding...minggu depan ecah ade program...silap2 awal December baru boleh balik...xleh jadi, abg gambo ambik cuti..

Pagi Khamis kami stat lap dinding, repair sikit2 suis dan wiring...dinding x putih sepenuhnya..xpela, ade rezeki dan masa nanti cat rumah pulak bahagian yang kotor sangat tu..dah macam rumah hantu..haha

Harapannya semoga lepas ni si nakal sorang tu serik laaaa..Semoga Allah lindungi keluarga kami..keselamatatan dan kesejahteraan kami..dugaan macam ni sebagai ujian dan peringatan..beringat2 la pasni kan...Insya-Allah

Nak tengok gambar?hehe...sape2 yang friend kt FB mesti dah tgok..ish ish ish..tengok la rumah saye ni...





Kalo ikutkan banyak lagi part dalam rumah yang hitam macam ni..sampai dalam bilik tidur...haha..tapak kaki kiteorang 2x mandi cap hitam asyik refill jek..lap la banyak kali pon lantai rumah, selagi tak siap bersihkan dinding selagi tu la jelaga hitam tu jatuh..x cukup 2-3 hari nak mengemas ni..ish sabar jelahhh..

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

20 November 2013

Daily Entertainment: Kelly Clarkson is Pregnant!

Assalamualaikum..

Welcome to pre-motherhood Kelly Clarkson!

Since ecah followers Kelly Clarkson kt Facebook dan Twitter, ecah nampak dia update tadi yg dia pregnant..

Wahhh..tahniah la ye..jarang ade artis yg lepas kawen je nak pregnant terus..dan jarang jugak artis yg nak announce right away mcm tu..biasa nak nyorok2 sampai la nampak baby bump



Saya sangat suka Kelly Clarkson sebab semua lagu die best..x pernah ada lagu yg x lekat di hati..

Well, x sabar nak tgok baby dieorg..sebaya la anak kite nanti ye cik keli...eh?haha

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

19 November 2013

Daily Entertainment: Big Bad Wolf Back Again!

Assalamualaikum




Tak sabar! Sudah aim buku apa nak beli..haha...patutnye sibuk2 cari barang baby, tapi nak jugak cari buku..don't caaaarreeeee...

Jom le ramai2, detail seperti gambar di atas

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

Pregnancy Life: Risau

Assalamualaikum

Ahad baru ni ecah ikut abg gambo buat job kat UIA Gombak..attend convo jiran depan rumah dan at the same time abg gambo shoot gambar die..

Actually dh agak dah memang akan penat hari tu..dah bayangkan dengan orng ramai, panas, nak gi shoot sana sini..tapi eksaited..nak jugak ikut lagipun jiran depan rumah kan...alang2 tolong meriahkan majlis die sekali..hehe

Shoot start right after jiran ecah ni keluar hall..sampai la petang..itu pon  sebab hujan, kena buat indoor..masa outdoor panas terik sampai xleh bukak mata pulak..tapi Alhamdulillah semua berjalan lancar..

Yang tak berapa lancarnye kaki saye la..sampai jek lokasi baru, cabut selipar terus duduk...x tahannnn..sakit gila kaki..nak sangat ikut kan..malam tu balik tidur pon berdengkur..ingat dah dapat rehat secukupnya..

Sekali bangun pagi, badan sakit, kaki sakit semua lenguh2..jalan rasa nak seret kaki..gi class tgok lif under service..nak menangis panjat tangga!belom boyot lagi ni...tapi stamina kurang..xleh penat sikit dah mengah

Ecah sebenarnye risau sebab semalam baby kurang gerak..tapi fikir positif la sebab mungkin ecah penat sangat kot...so baby pon penat, banyak tidur agaknye...ade la jugak sekali sekala die menendang tapi tak macam selalu..dok pujuk2 jugak suruh aktif sikit tapi sekali dua jek die tendang..biasa sampai kena tegur jangan nakal-nakal sangat..hehe

Malam tadi tidur awal, sandar jap kt katil sambil panggil baby..nyanyi lagu Erti Al-Fatihah by Voices of Ummi..sejak minggu ke berapa tah ecah selalu nyanyi lagu ni untuk baby sebelum tidur..lama-lama bila nyanyi mesti die respond..hehe..suka sangat..nanti dah keluar jadi lullaby die la ni..

Masalahnye malam tadi diam jek x respond...risau...risau...malam ecah memang biasa terjaga gi toilet..tapi bila nak gerak or kalih badan rasa sakit perut plak..macam senak..sakit macam kite tekan tempat lebam..2x terjaga..masa azan terjaga sekali lagi pastu xleh tidur dah..dengan harapan bila ecah terjaga lepas tu baby pon aktif la balik..tapi xde..haihhh..mula la fikir macam-macam..

UPDATED!
tadi ternampak pulak post ni kat FB Page yg ecah like...makin susah hati...nak ajak abg gambo gi klinik la tgok baby..isk

berat badan memang x naik last check-up, baby kurang gerak and ecah memang ade anemia..hm..nak jumpa doktor!

Pagi tadi dalam pukul 9 pujuk lagi baby suruh tendang2..ada la sekali dua..Alhamdulillah...lega sikit sebab tau die tendang2 lagi...tapi x seaktif biasa la..biasa time die seronok sangat tu sampai perut rasa bergelora macam orang tengah lapar grukk grukk..meriah je die...hari ni nak pujuk2 lagi...cepat la baby aktif...ikut sape la ni kuat tidor..hehe

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

16 November 2013

Pregnancy Life: Rindu

Assalamualaikum

Alhamdulillah dah genap 22 minggu...walaupun xde ape yang diprepare lagi xpela..Insya-Allah nanti ada la masa dan rezeki nya..

Nak share satu perasaan ni masa dlm fasa pregnancy..tapi baru rasa lately la...since dh boleh rasa si kecik ni tendang2 dengan aktif..memang happy..tapi seriusly, kadang rasa geram gak.."eii si kecik ni, aktif nye dieeee...terkejut jek ngn karenah die asyik menendang"..Alhamdulillah, sihat2 aje dalam tu sebab aktif sangat kan

Pada korang yg kawen, kalo jauh ngn suami mesti rasa rindu kan..even yg kapel pon sama lah..rasa rindu tu mesti ada..rindu ecah ni, rindu pada si kecik..bila rasa die tendang, cakap2 ngan die..tiba2 ade rasa rindu...rindunye..x sabar nak jumpa..macam tunggu cik abg balik keje..siap suh balik cepat2 sebab rindu...abis xkan nak suruh baby keluar cepat2 pulak kan....biar la cukup umur..hehe

Hopefully rindu yg teramat sangat ni la yg akan melenyapkan sakit2 yg dihadapi dan akan dihadapi..bila stress asyik nak kencing, ulang alik gi toilet banyak kali sampai pundi kencing rasa sakit menampung, teringat kan bby terus hilang stress...bila badan sakit, lenguh or tumit sakit lepas tu tiba2 baby tendang...sayu pulak hati...yela, dugaan ni untuk baby...xbaik pulak pertikaikan..it's like baby cakap: "mama2 jangan la sedih..baby ade kat sini" ISK..sedih gila..

Ya Allah, peliharalah kesihatan kami berdua, semoga jodoh kami panjang dan dapat berjumpa dihari kelahiran bayi ini....Amin....

Be Healthy, Be Happy!

xoxo-ecahdenan

15 November 2013

Wedding Checklist: Guestbook for Wedding

Assalamualaikum

HAHAHA...anak on the way tibe2 ade entri wedding guestbook kan..bukan ape ni, ecah perasan macam ramai jek orang tengah cari pasal wedding guestbook..so ecah nak cerita pasal someone ni yang buat wedding guestbook cantik sangat..

Actually ecah punye wedding xde guestbook pon..pfttt..malas nak cerita..so bagi nak menebus kesedihan xde guestbook tu ecah buatkan (orderkan) satu wedding guestbook yg cantik bangat utk wedding adik ipar ecah 29 Jun yang lepas..

Like seriously, memang cantik semua hasil craft dia..birthday card, wedding guestbook, frame, button, or ape2 la yang die buat semua lawa..memang akan jatuh hati sebab ecah sampaikan terfikir2 ape lagi ek nak suruh die wt..nak buat wedding guestbook dh kawen..tp kalo nak buat jugak boleh?haha

ha, ni la guestbook adik ipar saya..

beautiful flower

details yg sgt cantik, halus dan teliti
Memang sangat teliti dan kemas..ecah tengok puas hati sesangat..banyak lagi menda dia boleh create depends on apa yang kita mintak..just discuss dengan owner dan dia akan bagi harga terbaik..which I think memang sangat berbaloi..x mahal sangat tau..tapi kena tanya owner sendiri...bila sebut x mahal tu, kalo utk guestbook jangan la ingat RM50-RM60 plak..terkebil2 owner nak buat pakai material yg berkualiti kalo nak harga murah...hehe


all pic kredit to: miezcraftshoppe

Yang dua kat atas ni antara hasil yang dah dibuat oleh owner..kalo korang berminat check this page out:

miezcraftshoppe (ni facebook page tau)
any inquiries: minamisensei@gmail.com


Or korang boleh PM je dia kt Facebook..

Hope this one helps!

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

Daily Life: Malas Masak

Assalamualaikum

Masa early pregnancy dulu, Alhamdulillah ecah xde apa2 alahan..kire boleh meneruskan hari-hari macam biasa tanpa gangguan..macam ade sesetengah orang, bukan setakat muntah2, nak bau org menumis or nak menumis sendiri pon xboleh..punya la x tahan bau..ecah rilek jek..siap seronok lagi masak2..banyak pulak mood nak masak itu ini..nak try2 resepi baru..

Bila dah 5 bulan lebih ni, tiba2 datang mood malas masak..eventually akan masak jugak sebab nasik x turun dari langit kan..hehe..tapi nak start masak tu Ya Allah liatnyeeeeee...kalau boleh nak nasik siap dimasak, bawang n lauk dh siap potong...ecah tinggal campak2 jek dalam kuali tu..

Nak masak special memang tak ahhh...mana yang cepat itu yang ecah hadap..kalo boleh nak makan telur, campak bawang, letak kicap..siappp...tapi ecah x leh makan soya-based sebab darah cair..so kena fikir menda lain laaaa...

Macam hari ni, ingat nak masak kacang buncis n goreng ikan yg dh siap kukus tu je..tapi fikir xde kuah pulak..xkan nak makan kicap..tapi ecah fikir makan jela kering2 pon asal alas perut..boleh gitu?haha..sebab kalo ikutkan ecah xde la akan kebuluran sangat kalo makan lambat...tp sejak ade si kecik ni, kesian pulak kalo mengabaikan kesihatan dan kekenyangan diri..isk

Pulak tu, bila dah jadi pemalas makan ni, selera besar..malam jek 2-3 kali bukak peti tgok ape yg boleh dimakan..bila xde ape nak makan, muncung..xkan nak ajak abg gambo keluar..nak keluar rasa malas nak bersiap..Masya-Allah malas yang amaaaaatttt....

Sabar jelahhh..dok taip entri panjang2 pon bukan boleh buat nasik masak, lauk terhidang...abis mcm mana nak makan ni?!ISK

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

14 November 2013

Pregnancy Life: Maternity Shoot & Newborn

Assalamualaikum

Walaupun perut belom boboyot, namun ecah sangat rajin mengusha page2 gambar maternity n newborn ni..ade satu page favorite yg ecah akan tengok sambil berangan anak sendiri..chomel shangatttt

lilnborn.com


Facebook page lilnborn.com ni menyediakan servis shoot maternity and newborn..ada la pakej2 yang disediakan...sape nak boleh usha..yg xnak pon, boleh cuci mata dgn gambar baby yg comel angattt..geram tahu...haha

Sekarang ni, dieorg tengah buat promosi berbaloi...mana tahu korang berkenan and memang tengah mencari...boleh la book dengan dieorg..

kenapa comel rasa nak gigit bby tuuuuu!

gambar kredit to: lilnborn.com
PROMO !! ..MATERNITY & NEWBORN PORTRAITURE.. RM1500 ONLY..

**1 PHOTOBOOK SIZE 8X11
**1 HOUR SHOOTING FOR MATERNITY
**2 HOUR SHOOTING FOR NEWBORN
**20 EDITED MATERNITY PICTURES 
**30 EDITED NEWBORN PICTURES
**PROPS PROVIDED FOR NEWBORN SESSION

EMAIL : lookitlove@gmail.com
WHATSAPP : 0132725985

So, kalau anda mother and father to be, yang memang tengah mencari servis ni..sila la like page dieorg..kalau info ecah ni x salah, mereka suami isteri, melayu dan photographer lah...haha..kalau x salah info...kalo salah, harap dimaafkan...isk

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

Daily Life: Alhamdulillah..Segala Puji Bagi Allah

Assalamualaikum

Sebenarnye dari semalam berdebar menunggu keputusan UPSR untuk adik ecah no 7..pukul 12 dah send msg ke 15888 UPSR (Angka Giliran)

Sekali sistem kata result boleh start check kul 10am..haihh..lambatnye la masa berlalu..tapi xpe..sabor2..bangun pagi menunggu pukul 10am punya la lambat..lambat sesangat masa berlalu..xtau nak cakap cemana hati berdebar..kalo ade kt sekolah ni xde la debar sangat..tp sebab tunggu result dari jauh, memang terasa la takutnye..

Tepat pukul 10 jek terus send mesej..tunggu pulak lagi 10 minit..bila sistem hantar reply, ecah x bukak..takut..bukak inbox keluar angka giliran n surat beranak jek..nak tau result berapa kena scroll bawah lagi..hish takut..rilek2 dlu..

Dengan bismillah dan harapan...ecah pon baca la mesej tu......

5A.Keputusan penuh boleh diperoleh di sekolah.Terima Kasih

Amboi, seriusnye ayat..tengok balik mesej..eh, 5A!!!!???Alhamdulillah..syukur...syukur

Terus call adik..nangis2 bagitau die 'angah x sanggup nak bagitau muni dapat berapa..muni tunggu jela cikgu umumkan'..terus dia nangis..'xpela angah, muni dh buat yg terbaik dah..muni x kisah muni dapat berapa' (nangis dh dia masa ni..hehe)

Bila ecah cakap die dapat 5A terus menangis beria...happy sangat la tu..Alhamdulillah....baru permulaan..banyak lagi nak dihadapi...

Pasni nak menguruskan kemasukan asrama..

Kalau abah ada mesti abah gembira...:'''')

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

10 November 2013

Daily Life: Help Me, Please?

Assalamualaikum

Peringatan sebelum berdebar2 baca ayat yg seterusnya..nak kabo xde ape pon ni..saja nak mintak tolong pada yang lebih mengetahui..

Actually macam ni, masalah ecah ni berkaitan dengan blog..kalau mcm korang tgok, ecah punya bloglist ni unlimited sket..kalo ikut yang sebelum ni boleh di set..Contohnya: satu bloglist blh tunjuk 5 blog je..

Kalo macam sekarang, ade 10 blog yang ecah masukkan, habis semua sepuluh nak beratur kat tepi tu...alamatnye nanti panjang sampai ke bawah laa..puas dah ecah godek2..xjumpa gak penyelesaiannya..ada siape2 tahu cara nak ubah?mintak tunjuk ajar yeeee..


Okeylah, sekian saja pertanyaan saya...nak sambung esaimen..huk2

Be Healthy, Be Healthy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

09 November 2013

Daily Entertainment: Yuna Obsession

Assalamualaikum

There once a girl and also a singer whom I despise so much..Nothing she had ever done to me plus she didn't even recognize me!!

When I hear her song on the radio I'll quickly turn the volume down, and when she's in any award show I hope that she didn't win any..I really hope so!

But you know, hidup macam roda, dan roda itu berpusing..x kenal maka x cinta..dah kenal?

As I grow older (ceh) I listen to her voice, feel her song and watch her attitude..and I was impressed!

And I fall in love...........

Sekarang ni suka YUNA!Suka sangat..sangat suka..macam suka jek..macam best jek..hehe

Tu la, lain kali jangan suka2 benci org..x pasal2 kau jadi hater free..xde faedah pon..pastu skang kau suka dia..malu x?malu x? (xmalu ponnn..haha)

Dengar dah new release album Yuna?


Masya-Allah suka sangat!best sangat!catchy sangat! 

Saya siap beli kat itunes 3 lagu dari album baru Yuna ni..nak beli semua x mampu..sobs...tapi ni antara 3 lagu yg paling saya sayang..

I Wanna Go



Rescue



Falling



Saya rasa baby saya suka suara Yuna la..sebab tu kalo dengar jek lagu dia terus gedik2 suka..layan sangat...

Shame on me because I hated her before..but now Yuna, new follower on Twitter and new fan! MEEEEEEEEEE...hehe

p/s: psttttt...tau sbb ape dengki kt Yuna? le hubby penah cakap suara die best..(kui3..masa tu kapel lagi..gedik sangat nak jeles kt org..xpaham..xpaham)

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

Pregnancy Life: 4th Check-Up

Assalamualaikum

Khamis baru ni ecah ade appointment ngn KK..kali ni sampai sekejap sangat dah dapat turn..kalo ikutkan hari Khamis hari kanak-kanak..tapi bila sampai tengok x ramai pulak ibu2 yg bawak anak..so ecah dapat la turn dgn pantasnya..

Macam biase la check urine dulu, timbang berat, amek tekanan darah..pastu tengok HB ok ke x..nurse check and ukur perut sekali..dia kata die x dapat rasa heartbeat baby lagi (amboi..lambat pulak) pastu tanya ade bleeding tak, keputihan banyak tak, baby tendang mcm mana..dan macam2 lagi..

Keputusannya HB ecah drop lagi..adehhh..hari tu 10.5, next check up naik 10.6..sekali check up yang latest ni 10.0 jek..sedihhh..nurse pesan lagi risiko ibu n baby anemia..ye nurse, saye tau..saye dah cuba macam2 ni..isk..

Nurse pesan kalo baby x gerak terus ke hospital..kalo bleeding pon terus ke hospital jugak..cuak kan bile nurse cakap macam tu..tapi itu lah hakikatnye..kena berjaga2..balik rumah memang rasa down sangat..kenapa lah HB drop lagi..kesian baby x cukup oksigen...pastu baby tendang..nak bagi semangat ye.....kite usaha sama2 ye baby...be strong...:''''(

Next appointment lagi 3 minggu..kali ni amek darah banyak sikit, pastu jumpa doc utk scan..wheee...masa yang ditunggu...nervous sebab ecah memang x gi scan kat klinik private pon..masih belum sampai seru..hehe

Kalau baby baik hati, tunjuk la gender..kalau mama die baik hati, mama die gi scan masa 7 bulan ke atas..dua2 x baik hati, kita jumpa hari bersalin dalam labour room ye...first date gituuuu..haha

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

07 November 2013

Daily Life: I AM NOT

Assalamualaikum


I am not always the YES girl..

x semua menda nak kena setuju, nak iyakan aje..apetah lagi kalau menda tu x pernah pula ade sesiapa yang minta pendapat, main hentam buat keputusan sendiri

I am not always the REBEL girl..

dan x jugak selalu melawan atau menyanggah pendapat..x suka menentang atau buat orang rasa seperti ditolak pendapatnya..

I am not the FUSSY girl..

yang cerewet itu x boleh, ini x boleh..sikit2 xnak..sikit2 x suka..

Tapi bila situasi tu x sama, or x kena dengan situasi kita..salah ke nak membantah sikit?tapi bila dah banyak menda rasa macam x kena, kenapa ye?

Semoga hati ini lebih tenang dan ikhlas

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

Daily Life: Alhamdulillah..Bersyukur Dengan Apa Yang Ada

Assalamualaikum

Setelah try and error beberapa kali..dan yg ni pon masih dalam baikpulih, ecah memutuskan nak guna template ini jek untuk blog ecah..

Simple, kemas dan senang..biar plain mcm ni jek..senang nak tengok..hihi..harap2 sedap mata korang memandang..xde serabut2..

Lepas ni malas la dah nak cari template lain...dh okey la mcm ni..nak tempah org buat xde la kot..guna ape yg ade je..hihi

Ok la, nanti ecah cerita pasal appointment kat Klinik Kesihatan pagi tadi..sedey...isk

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

02 November 2013

Pregnancy Life: Alhamdulillah..Halfway Through

Assalamualaikum

Maka hari ini genap lah pregnancy saya 5 bulan..perut dah semakin x dapat dibendung..baju kurung secara officialnye semua ketat..sobs...ade jubah pon ketat kat bontot sket..abg gambo kata dh boleh beli baju mengandung..sbb ecah mmg xde maxi dress dan sama waktu dgn nya..hehe

Oh ya, tadi bershopping kt Econsave..selain dr pau makanan yg banyak, saya jugak pau menda lain kt abg gambo..hope dpt membantu ecah sepanjang pregnancy ni


Jeng..jeng..pati delima dan losyen mustajab...pati delima ntk kesihatan saya dan baby..losyen mustajab plak ntk melegakan kebas2 tgn yg selalu menyerang x kira siang malam, tido atau jaga..huk2

Ecah beli yg rose scent..bau wangi sket..xde la nnt dlm class bau nye semerbak sangat..hehe

Alhamdulillah utk 5 bulan ini...Allah maha Besar, sekejap je masa berlalu, x sangka ade lg 4 bulan lebih je..omakaihhh..ecah x beli pape pon lg ntk persiapan...rilek2

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

01 November 2013

Daily Life: Nak Marah Dengan Blog Saya Nih!

Assalamualaikum


Haihhh..ape la dugaan yang berlaku pada blog ecah ni..ecah baru perasan yang blog entri yang diupdate x keluar dalam bloglist...dia still tunjuk yg ecah updated entri 5 days ago sedangkan hari semalam n hari ni dh bape kali entri dah ha..puas dh edit sane sini..siap tukar template lagi sekali!sebelum ni template lain..ok la, ecah suka...tapi mcm serabut sikit bila nak baca entri..



So, ecah tukar la template baru sebab ingatkan kerana template ni updated entri tu xmo keluar...sekali jadi menda yang sama jugak...dah tu pulak, ecah x berapa berkenan dengan template ni walaupun comel n simple..die pendek2 kan entri n kena tekan Read More..x suka sebenarnya macam tu..tapi xlarat dah nak tukar...nanti tunggu dapat template lain plak sebab kalo tukar sekali dgn bloglist hilang..yang sekarang pon bape ketui jek bloglist saye..isk



Ade sesape penah jadi mcm ecah x?entri baru die x keluar dalam bloglist?huu



Be Healthy, Be Happy!



Sekian..xoxo-ecahdenan

Pregnancy Life: Carpal Tunnel Syndrome

Assalamualaikum

Pernah dengar x pasal ni? Or worse, penah mengalaminya x?


Ecah masa x pregnant lg ade pernah kena simptom Carpal Tunnel Syndrome ni..Memang seksa la..tapi ape CTS ni?buat yg xtahu:


Sindrom Karpal Tunnel  berlaku apabila saraf median, yang berhubung dari lengan ke tapak tangan, menjadi tertekan di pergelangan tangan. Saraf median yang mengawal sensasi/rasa ke tapak tangan dan jari-jari, serta kepada beberapa otot kecil di tangan yang membolehkan jari-jari dan ibu jari untuk bergerak. Karpal tunnel -, iaitu laluan kecil ligamen dan tulang di kaki tangan - menempatkan saraf median dan tendon. Kadang-kadang, penebalan daripada tendon jengkel atau bengkak lain terowong sempit dan menyebabkan saraf median untuk dimampatkan. Hasilnya boleh menjadi sakit, lemah atau kebas di tangan dan pergelangan tangan, terpancar sehingga lengan. 


Senang kata, bila laluan darah di pergelangan tangan terblock, atau jadi sempit ia akan menyebabkan cecair di tapak tangan dan jari kita ni termampat dan menekan saraf-saraf deria dan menyebabkan deria rasa kita akan terlebih sensitif dan jari rasa kebas, menyucuk2 dan sakit...


Biasanya rasa kebas ni akan kerap berlaku pada waktu malam atau sejurus lepas kita bangun tidur..


Bagi wanita mengandung, sindrom ni memang berkemungkinan besar akan berlaku bila dah mencecah masuk 2nd trimester, di mana badan kita akan menggunakan/menyimpan cecair yang banyak dan menyebabkan tangan/kaki sembab..Bila cecair tersimpan dah banyak, ketika itulah cecair tersebut akan menekan saraf-saraf di jari dan tapak tangan sehingga mewujudkan rasa kebas, sakit dan menyucuk2 di tapak tangan dan jari..Boleh jadi lebih teruk apabila ia menyerang sampai ke lengan..


Simptom ni akan hilang selepas anda bersalin....huhu


Ecah memang tengah mengalami CTS ni sekarang..setiap hari bangun tidur akan rasa kebas, kadang-kadang akan terjaga tengah malam sebab rasa sakit..boleh jadi masa tengah buat kerja, masa dalam kelas or masa tengah drive..seksa woo..nak nangis rasa sebab dia buka setakat kebas or sesemut jek..dia sakit menyucuk dan ada masa bila kita nak garu badan dgn tangan yg tengah kebas tu, jari xleh nak dibengkokkan pon...teruk!


Apa yang boleh dilakukan untuk mengurangkan rasa sakit ni?


Kenalpasti aktiviti apa yang boleh menyebabkan kebas2 ni datang dan cuba elakkan..kalo ecah, masa tengah menaip kat keyboard or masa tengah drive ecah pegang tombol gear tu..kan die gegar (kereta manual) so rasa sakit tu akan datang..tapi bila dh macam ni, sakit tu akan datang bila2 pon..x tentu..so kena tahan jela..


Masa tidur, elakkan baring atas tangan dan jangan tindih tangan tu..ecah pulak kena bukak gelang, abg gambo x bagi mende2 yg boleh menyekat peredaran darah..pastu kalau rasa tu mcm ade hint2 nak jadi, ecah akan goyang2 kan tangan or kepal tangan, lepas dan buat berulang kali supaya rasa tu hilang..yang paling cepat, ecah sapu ubat panas, FLANIL, doc penah bagi masa ecah kena simptom ni masa belum pregnant dulu..bila tangan rasa panas, slow2 rasa kebas tu hilang..pastu tangan sejuk jek...huhu


Lepas ni nak kena cari lagi FLANIL tu sebab sekarang memang kerap gila kebas tangan tu datang..Masya-Allah seksa sunggu..sampai tengah2 malam kejut abg gambo suh die picit2 tangan..bangun pagi jek mula la merengek skit tangan..sabar jek pakcik tu kelam kabut cari flanil nak sapu..ni tengah taip keyboard ni dah kebas la ni..nak kena taip cepat2 ni..hehe


Ape2 pon, yang terbaik consult la dulu dengan doktor ye..nanti senang kita pon jelas, hati pon lega..ecah plan kalo x jumpa flanil nak belasah pakai losyen mustajab jek..hehe..


Ada sapa2 pernah rasa mcm ni masa pregnant?  



Be Healthy, Be Happy!


Sekian..xoxo-ecahdenan



Daily Life: Hilang Dan Yang Baru

Assalamualaikum

Jeng...jeng..jeng....nampak tak?hihi..blog ecah dah ade template baru..yeayyy

Sebenarnye abg gambo ade buatkan header blog ntk ecah...tp template lama xleh masuk sebab setting die ke tepi..tah pape..puas kami hadap HTML Code sampai juling mata..bila ade template baru yang berkenan gambar besar sangat la, sampai tertutup la..nak kecikkan gambar jadi pecah plak..

Jadi keputusan akhir kami mcm ni..biar lah xde header gambar..die nak suh low profile la tu..hihi...pening nak cari template, nak edit, nak baca tutorial..last ambik jalan mudah kan...

Tapi yang sedihnya ecah punya bloglist dh hilang...maca nak save template lama dlm words ecah tekan ape tah yg mengcancel kan semua widgets yang dah disimpan..sudahnye kena trace balik blog yg banyak dlm followers..tapi ecah kena buat slow2 la..dah berjam2 dah hadap pc..esok la cari balik kawan2 yg dah hilang tu yeeee..sorry..wuwuwu

Hope template ni menyenangkan mata semua..Anyway, terima kasih la abg gamboku atas kesusah payahan menyiapkan header..xtau pon die wt, tgok2 die hantar msg kt FB..sweet lettewwww...hehe

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan
© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis