30 June 2013

Student Life: Retreat at Tioman Island

Assalamualaikum

Hai semua! Busy sikit minggu ni sebab start isnin ecah gi Pulau Tioman...ade kursus untuk batch class ecah...ni nak cite la ni kan..hehe

Bermula 25-27 Jun, kami telah mengadakan kursus kaunseling kelompok, kursus ini sebagai aktiviti wajib yang perlu setiap batch handle..so, kali ni batch kami decide nak buat kat Tioman

Sangat eksaited ok berada di Tioman...nama pon Taman Laut...hidupan laut semua cantik..yang bestnye, kali ni ecah snorkeling sendiri woooo..xyah suruh abg gambo pegang pon..*yela, sebab abg gambo x ikot, kena buat sendiri la..huhu* 

Alhamdulillah sebab berjaya snorkeling sendiri...kalau paksa, sebenarnye diri kita ni mampu buat apa yang kita takut nak buat...

Aktiviti dalam kursus ni enjoy2 jek..tapi bab yang tacing tu mase bab nak present kolaj yang kiteorg buat...memang feeling sampai nangis2..wuwuwuwu...sabor jelah...

Ecah nak share gambar, tapi gambar ecah x banyak pon..hehe....share jelah sikit2 kann








Tioman cantik sangatttt...walaupun tengah jerebu, tapi pemandangan tetap cantik dan boleh nampak la semua....nasib la hujan sehari lepas sampai..kurang la sikit jerebu nye...

Lepas ni, nak gi Tioman ngn abg gambo pulak!wheee

Sekian...xoxo-ecahdenan

Be Healthy, Be Happy!

22 June 2013

Daily Entertainment: World Smurfs Day 2

Assalamualaikum

This is so smurfing amazing!hehe

Siap ada World Smurfs Day lagi ha...Memandangkan The Smurfs 2 akan keluar kat pawagam x lama lagi, so dieorang buat la promosi..sebab tu ada Global Smurfs Day ni...konon2 nya semua peminat seluruh dunia cat badan dieorg macam The Smurfs yang comel tu...



Ecah pon sebenarnye jatuh hati ngan si comel Smurfs ni...hope masa kluar kat pawagam nanti sempat la tengok kan...

The Smurfs 2 kali ni pasal Gargamel (ahli sihir jahat) yang nak tangkap Smurfs Family dah cast a spell yang mencipta Smurfs baru...dieorang ni ditugaskan untuk menghasut Smurfs lain jadi nakal la...pastu di Smurfette akhirnya terjebak..Tengok la nanti ape karenah die..

Get Ready to Get Naughty!
Oh iye, sebenarnye ecah nak tunjuk gambar ni sempena World Smurf Day


kenal x siapa yang sebelah kanan tu?hehe
pic taken from: http://www.globalsmurfsday.net/

Zizan tengah ade kat Paris sekarang ni..tak pasti la pulak ecah ade penggambaran ape...tapi mase tengok instagram tadi nampak pulak si biru Zizan ni..haha..

Sekian saja laporan saya

Be Healhty, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

20 June 2013

Daily Life: BRIM 2.0

Assalamualaikum

Baru2 ni abg gambo dapat surat kelulusan BRIM 2.0..Alhamdulillah..dah lupa dah pon pasal BRIM ni..mana tak nye, apply tahun lepas masa arwah abah ade lagi...dapat bulan 6 tahun ni...tapi xpela kan...

Cuma ecah ade kemusykilan...surat BRIM ni nak tebus macam mana?ecah ade sekeping surat je ni ha...nak kena bawak gi LHDN ke ambik voucher?atau ade tempat2 yang tertentu ecah kena bawak surat ni?

Sebab setahu ecah, lepas dapat surat ni, kena gi ambik voucher BRIM tu dulu, lepas tu baru boleh tebus kat bank..kalau kat kampung, ecah tahu la kena bawak gi Pejabat Daerah dan Tanah...nanti die bagi voucher...tapi kalau kat Selangor ni?hmm

Ada sesiapa tahu dan boleh tolong?


Terima Kasih....... (^_^)


Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

19 June 2013

Daily Life: Ecah Dah Tembam Bam Bam

Assalamualaikum


Pertanyaan dari seorang sister rakan blogger kak fiqas buat saya tersenyum dan tersengih-sengih..hehe

Soalan 'ecah dan tembam bam bam ek?' tu kelakar...

Sebabnye si ecah ni x pernah ade istilah 'DAH TEMBAM', die memang tembam sejak dari dulu lagi ha...kui3

Al-kisah nye saye ni memang paling comel saiznye dalam keluarga...mula-mula tu comel terkawal la...chubby sesedap rasa jek..

Sebelum kawen, ade la selim2 sikit...diet konon...haha

Lepas kawennnnn..boing boing boing...macam kena pam...balik kampung belah mak mentua akak ipar cakap:

"dah kenapa aku tgok kau ni cah dah sampai ade 2 dagu tu?"

Uwaaaa..saye memang makin tembam..berat dah naik siap dah masuk zon obese!masa medical check-up utk scholarship tu pon doktor pesan eksesais petang2..turunkan jugak berat badan supaya x risky mcm arwah abah...banyak penyakit

Hmmm..kesedaran tu memang dah ada...langkah nak mencegah dan merawat tu yang belum dibuat lagi..saborrr jelah..

Tapi jangan la bayangkan saya bam bam mcm enot pulak ye?sedang2 aje...tapi, yg dapat melambangkan diri ini, 

Tak Cukup Tinggi, Terlebih Berat..HAHAHA

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

17 June 2013

Daily Life: Not Good

Assalamualaikum

Hari Sabtu dan Ahad, duduk rumah...konon-konon nak study la..lusa ade paper lagi..tapi, kebetulan hari Sabtu tu bendera Jepun pulak dahhhh...(kuchiwa sikit..haha)

Biasa kalau bendera Jepun ni ecah sakit pinggang jek...tapi entah kenapa hari tu sakit kepala, loya,letih,sakit badan siap lengkap pakej cirit birit..melampau rasa...

Pastu si abg gambo balik dari program..die pon ngadu mende yg sama...ah sudah..dua2 kena ni..keracunan makanan ke ape...abg gambo lagi dahsyat, malam tu muntah-muntah..teruk gila..ngeri den tgok..huhu..tapi tahan lah, die Sabtu n Ahad jek yang x sihat..ecah sampai hari ni cam x sihat lagi...cirit birit..wuwuwu

Cemane nak hilangkan cirit birit ni xtahu..cam ayor terjun...tapi perut x memulas2 pulak..tinggal nak lancarkan je...kui3..salah makan?xtau makan ape...haih..

Lusa nak exam dah..risau!!!

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

Daily Life: A Heartbroken Father's Day

Assalamualaikum

Tiada lagi ucapan Selamat Hari Bapa buat abah tersayang...hanya Al-Fatihah mampu kusedekahkan bersama memori dan kasih sayang abah yg masih segar dalam ingatan

Semoga Abah tenang di sana..

Semoga segala pengorbanan abah ketika di dunia sebagai ayah kami dapat dijadikan bekalan di akhirat kelak...

Al-Fatihah

We Always Love You Adnan Bin Adam

Juga Al-Fatihah buatmu abah yang tidak pernah ku kenali...semoga kita dapat bertemu di sana nanti...

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohmu Hussin Bin Bakeri

Abah saya, abah suami saya, abah kami...kasih sayangmu abah dalam kenangan.... :')


14 June 2013

DAILY LIFE: NAIK MOTO

Assalamualaikum

Hari ni ditinggalkan seharian sorang2 kat rumah...abg gambo kene cover program kat Shah Alam..sedey...tapi saye menghabiskan masa layan cerita jek hari ni...as reward dh abis 2 paper...esok kena start standby ntk 2 paper lagi..chayoookk

Balik2 kerja malam tadi, abg gambo ajak gi makan kat luar...kite naik moto malam ni, dia kata...eksaited saya...lama xnaik moto..malam2 pulak tu...memang berangan gila la dok belakang tu..sengih sorang2..xtau la kenapa suka sangat...hihihi

Pastu masa balik tu abg gambo nak parking kt laluan nk naik tangga rumah..ecah kata sebelum naik turunkan la ecah dulu..die kate xpe...kite cakap jangan...jangan...please jangan...die kata bolehhh...boleh punyaaaa...kita siap pejam mata lagi..

Sekali...KRAKKKK....enjin moto sagat jejantas kecik yg dieorg wt pakai tar n simen....xjadi naik..undur balik...orang dah kata jangan, degil jugak nak try...eeeeiiiii..geram campur malu..

Dah tau bawak MUATAN BERAT ni, nak jugak....haihh..sabo jelah dgn suami den ni..

HAHA

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

Student Life: Final Exam

Assalamualaikum

Alhamdulillah dah selesai 2 paper...tinggal lagi 2 paper menunggu..setakat ni ok la..suam-suam kuku..malas nk komen panjang..haha

Ecah sempat nk update n membaca entry2 jek ni..nk hit komen or reply x sempat lagi..nanti ek?ek?hutang dulu..haha

Sebenarnye dalam exam ni masih ade busy dengan menda lain...ada 2 assignment nak submit..ade retreat, ade wedding..haih...nebes jugak..

Tapi tanpa sedar, satu persatu dah selesai dan dah dilalui..yang penting, pastikan siap dan mampu buat sebelum dateline..chayok aisyah!

Be Healhty, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

11 June 2013

Daily Life: No Plat Palsu?

Assalamualaikum

Rentetan cerita saman mak hari tu, konon nya dah nak selesaikan la kan..bayar jelah...kang x boleh pulak mak nak ambik test lesen kete die...

Tapi ni ada cerita baru...abg gambo mintak tolong kawan die, JPJ la kan kawan ni...tolong check kan nombor kereta mak ade saman lagi ke...yang saman sampai blacklist tu kenapa..mane la tahu ade kekeliruan...nasib la ade kenalan di JPJ...

Turns out yang saman-saman yang kami dah bayarkan untuk mak tu saman polis...saman JPJ x dapat detect..haihh..susah kalau dah JPJ nak menyaman, polis pon nak menyaman..huhu..patut la mak sampai blacklist...kami xtau mak ade saman JPJ..hmmm

Cerita yang agak menariknya, kawan JPJ tu bagitahu hari selasa lepas, no plat kereta mak di detect kena saman JPJ...speedtrap JPJ lah ceritanya ni..nak tahu kat mana? Kat Hulu Langat, Selangor...sedangkan kereta tu ade kat kampung, Pahang n mak la yang guna kan..mane la die lepas sampai ke Selangor..

No plat tu kena speedtrap, memang no plat kereta mak..tapi.............kereta lain! Kereta Mazda lah pulok....padahal no plat tu adalah no plat kereta Viva mak...wahhh..ini sudah Misteri Nusantara..jeng jeng jeng

Rupanya no plat kereta tu dipalsukan...ade orang tiru no plat...kawan JPJ tu suruh bawak geran kereta atau surat pembelian kereta n bawak gi JPJ utk bukti...yang tahu kereta Mazda bersama no plat kereta mak tu sebabnya speedtrap bergambar...haaa..boleh harap jugak speedtrap ni kadang2 kan..hehe

Nanti nak kene setelkan pasal pemalsuan ni pulak...kalo x gi report, mak la yang kena bayar saman tu sebab dalam sistem no plat mak kan..hai la dunia...macam2 boleh buat..sabar jelah

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

06 June 2013

Daily Life: Saman

Assalamualaikum

Last year, lepas arwah abah pergi, ecah n abg gambo tolong mak setelkan saman2 kereta yang ada...saman masa abah bawak, saman masa along bawak...ade la 2-3 jugak kan...kebetulan abg gambo sendiri pon kaya saman..sampai 6..melampau jugak, tapi redho jela dgn speedtrap..haih..stress

Semalam, mak ecah sepatutnya ambik test lesen kereta...lega sebab akhirnya mak boleh jugak ambik lesen setelah bertahun-tahun tangguh..I guess when we lost our backbone, we have to do everything on our own...so wifey2 sekali, jangan terlalu dependent dengan suami...nanti bila dia xde, almost half of our life rutin akan berterabur dan kita pon boleh lost jadinya...huhu

But Alhamdulillah, percaturan abah tu tepat...macam2 die dah prepare untuk mak...as if dia akan pergi dulu, pergi sooner than we expected...abah ajar die dengan semua proses2 nak bayar bil ke, bank ke, bisnes atas nama mak semuala...so mak pandai buat macam2..drive pon abis semua jenis kenderaan dia boleh except kapal terbang la....hehe..cuma lesen tu je yang xde..hik2

So, back to our story..mak pon dh ade kesedaran nak ambik lesen....dia pon setel dengan cikgu memandu, ambik kelas memandu walaupun blergggghhh, I'm a pro mak kata..tapi berpura-pura jela sbb org tua kannn..nnt senang nak buat muka kesian depan abg JPJ..haha

And she supposedly to take the test today, tapi cikgu lesen memandu kata nama mak blacklist sebab ada sangkut saman

I was like....what the? Dah bayar semua kot...tension betol...pulak tu takkan la satu saman pon boleh sangkut?satu je kotttt...aishhh...Ecah pelik sebab awal tahun hari tu boleh pulak renew roadtax kereta mak...abis kenapa tibe2 ade blacklist?kenapa?kenapa?

Haih pening!

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

05 June 2013

Daily Entertainment: Tonton #Buddyz Musim Ke-2!

Assalamualaikum


Saksikan drama Buddyz musim ke-2 yang dibintangi Alif Satar, Syed Ali, Elliza Razak, Wawa Zainal dan Shaheizy Sam di Astro Ria setiap Rabu & Jumaat, 8.55 malam.

Buddyz berpeluang memenangi HTC One semasa menonton episod-episod ni. (1 pemenang setiap minggu!) #katabuddyz

Untuk maklumat lanjut, layari: http://digi.my/katabuddyz


Ha gituuu die punya promote...hari tu kan ecah gi Event With BuddyzAizat, so ini la dia hasil dari shooting hari tu...

Tapi xtahu la ade ke idok muka ini dlm scene2 yg bakal ditayangkan malam ni...korang tgok la Astro, ecah xde Astro kat umah..haha

Tapi scene kiteorg menempel sekejap je tau...mane la tau kot2 dalam 1 or 2 saat...xpon 0.01 saat..haha

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

04 June 2013

Student Life: Alhamdulillah, MYBRAIN

Assalamualaikum

Actually berita ni ecah dah tau 4 hari yang lepas...tapi masih terfikir dan berfikir nak terima ke tak...tapi lepas ditanya2 pada kawan2 lain, ecah terima jugak

Akhirnya setelah 4 bulan belajar, dan 4 bulan jugak memohon MyBrain ni, permohonan ecah diluluskan....lepas ni, xyah risau dah pasal yuran..

MyBrain ni ada dua, MyPHD dan MyMaster...sah2 la ecah apply MyMaster kan...MyMaster ni apa?



MyMaster diwujudkan di bawah Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMKe-10) menerusi Program MyBrain15 bagi membiayai pengajian di peringkat Ijazah Sarjana. Program ini merupakan feeder kepada MyPhD. Objektif MyMaster adalah untuk merangsang dan menggalakkan graduan yang berkaliber meneruskan pengajian di peringkat yang lebih tinggi dalam bidang-bidang yang penting selaras dengan agenda pembangunan negara. Ianya sekaligus dapat membangun dan mengekalkan modal insan serta menjayakan transformasi ke arah negara berpendapatan tinggi.




SYARAT UMUM


(a) Pemohon mestilah warganegara Malaysia.

(b) Tiada had umur.
(c) Pemohon mestilah:


  • Orang awam yang tidak bekerja dan tidak berpendapatan tetap; atau
  • Kakitangan swasta; atau
  • Pensyarah IPTS



(d) Penjawat awam atau badan berkanun sama ada tetap atau kontrak tidak layak memohon .

(e) Pemohon tidak mendapat pembiayaan daripada mana-mana pihak untuk melanjutkan pengajian di peringkat yang sama.
(f) Memiliki kelayakan akademik seperti berikut:



  • Memiliki Ijazah Sarjana Muda atau setaraf yang diiktiraf oleh Kerajaan; atau
  • Memiliki sijil kelayakan profesional yang telah diberi nilai taraf oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) sebagai setaraf dengan Ijazah Sarjana Muda; 
  • dan
  • Memenuhi syarat kemasukan ke IPT dan telah menerima surat tawaran tidak bersyarat daripada IPT atau telah memulakan pengajian di IPT.




SYARAT KHUSUS


(a) Pemohon dari kategori orang awam yang tidak bekerja dan tidak berpendapatan tetap:


  • Perlu mengikuti pengajian secara sepenuh masa di IPTA atau IPTS; atau
  • Perlu mengikuti pengajian dalam bidang yang disenaraikan sahaja;
  • dan
  • Boleh menerima elaun pembantu penyelidik siswazah atau pinjaman pelajaran daripada penaja lain atau pembiayaan tambahan daripada IPT masing-masing, dengan syarat ia bukanlah biasiswa penuh




(b) Pemohon dari kategori kakitangan swasta:


  • Boleh mengikuti pengajian secara sepenuh masa atau separuh masa di IPTA atau IPTS; atau
  • Perlu mengikuti pengajian dalam bidang yang disenaraikan sahaja; 
  • dan
  • Boleh menerima pinjaman pelajaran daripada penaja lain atau pembiayaan tambahan daripada majikan masing-masing, dengan syarat ia bukanlah biasiswa penuh.



(c) Pemohon dari kategori pensyarah IPTS:


  • Boleh mengikuti pengajian secara sepenuh masa atau separuh masa di IPTA atau IPTS; atau
  • Boleh mengikuti pengajian selain daripada bidang yang disenaraikan; 
  • dan
  • Boleh menerima pinjaman pelajaran daripada penaja lain atau pembiayaan tambahan daripada majikan masing-masing, dengan syarat ia bukanlah biasiswa penuh.

Lagi Maklumat Sila Lawati MyBrain15


Ha..paham dah? Tapi FYI, MyMaster ni support yuran belajar je tau...belanja ape kebenda semua tu kena la pakai duit sendiri...tak ape lah, asal study saya ditanggung...Nak makan, minum, transport and buku tu nanti pandai2 la saye...hehe

Syukur....dapat jugak biasiswa  ni walaupun banyak mulut2 mengatakan MyBrain ni lambat bayar sebenarnye..puas nak kene tunggu...haih cemana ni? Tapi xpe, kita jangan memilih...terima aje dengan hati yang senang dan jiwa yang bersyukurrrrr..ewahhh..

Tapi pening, time nak exam ni la kena sibuk2 nak menyiapkan dokumen..adeh... +_______+

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

Daily Life: Tiring June

Assalamualaikum

Alhamdulillah dah masuk bulan JUN..dah setengah tahun dalam tahun 2013 dah kite ye...By the way, hari ni birthday kakak sulung ecah, dah 26 tahun dah die...cepat2 la kawen..hehehe

Bulan ni, sangat-sangat memenatkan...ecah tak boleh nak buat apa dah...dari 1hb-30hb memang penuhhhhh....fikir kan saje dah buat kepala stress...

Penuh sebab

1) 11 Jun-24 Jun, ada final exam...tapi minggu ni tetap kena balik kg ade urusan..phew...in between, sis in law dari Saudi dah nak balik...seronok2, tapi kene fikir exam jugak..huu

2) 25-27 Jun, ada program kelas..program wajib...kiteorg panggil SPK Retreat...walaupun seronok, tapi penat, ade twistnye disitu..nanti ecah bgtau..tapi xpe, kami akan ke Pulau Tioman!!!hehehe

3)Sejurus selepas retreat, 27 Jun malam itu jugak kena gerak balik pahang sebab 28 Jun - 29 Jun adik ipar ecah kawinnnnnnn....bizi weh bizi...ecah pulak ade task yang nak disiapkan ntk wedding dia ni...fuuu...penat bersambung!

4) Selepas kenduri sah2 la kene kemas kan...tapi...bersambung 5 Julai kena gerak ke Terengganu utk Majlis Bertandang adik ipar pd 6 Julai..perghhh...travel lagi..ni bukan Jun dah ni, ni dah masuk Julai..huhu

5) Lepas kenduri belah laki, Puasa dahhhhh...lepas puasa Raya....lepas Raya Majlis Bertandang ke-2 belah laki....kena buat 2x kali atas sebab cuba lah teka...pastu dah nak bukak sem semula....

Ni bukan sebulan punye penat dah ni...ni sepanjang cuti semester...3 bulan yang penat...haihhh...harap la kurus..jangan makin stress makin makan pulak kan...haha

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

03 June 2013

Daily Life: Selepas Setahun Berkahwin

Assalamualaikum

Orang kata mula2 kawen memang la semuanya manis...dah lama kawen??

So apa kata korang?

ni belom sampai setahun kawen lagi ni..haha
Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

Daily Life: Kenduri, Again

Assalamualaikum

Dalam kesibukan nak exam, sempat lagi ecah gi kenduri kawan..tapi ni kenduri bertandang la...wedding minggu lepas yang ecah gi tu..

Tapi kali ni nak up gambar gila2 kami jek sebab kali ni ecah bawak sorang lagi kawan classmate kiteorg..so meriah la jugak walaupon ade sorang tu je..hehe

habis almari bilik pengantin kami belasah wt posing..haha

nak tunjuk baju...I pakai abaya cantik gitewww (pinjam sis in law punye..huk2)

group photo..sebenarnye ade lompat2 tp xjadi sbb pakai timer...tensen
ni ha, standby nak lompat rupenye kamera dh snap.. -___-

My favorite photo!definitely akan buat profile picture ntk facebook nnt..hehe

Memang xde gambar pengantin sangat ye sebab tujuan entri ni sebab nak promote gambar kami jek..hahaha

Lengkap kenduri kawan kesayangan saye ni...nikah, sanding, bertandang semua ecah gi...wahhh..seronok...

Wedding sape pulak pasni?

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

01 June 2013

Daily Entertainment: Bila KJ (Khairy Jamaluddin) Berlakon

Assalamualaikum

Hari ni ternampak pulak ada friend kat FB share video KJ a.k.a Khairy Jamaluddin Menteri Belia & Sukan kita tu berlakon..

Tapi bukan berlakon saje2 je tau...banyak mesej nye....korang layan dulu........hehe

Memang terbaik la video ni...xde politik2 okey..semua mesej yang berguna...

"you're Malay, speak Malay" (keratan ayat dlm video..hehe)



Be Healthy, Be Happy!


Sekian...xoxo-ecahdenan
© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis