30 March 2013

Daily Life: Future Plan

Assalamualaikum

Sekarang ni ecah tengah dalam semangat baru, iaitu nak mengubah kehidupan sekarang ke arah yang lebih baik...tengah dalam perancangan, dan dalam proses..

Hopefully, ape yang ecah nak buat ni akan berjalan dengan lancar, dan dapat membantu hidup sekarang...saya perlu buat sesuatu, tak boleh berada di takuk yang lama..dan tak boleh merasa terlalu senang dan selamat dengan apa yang ada sekarang..

Semoga Allah permudahkan...semoga lancar segala perancangan ini..Amin..Lillahi Ta'ala

Be Healthy, Be Happy!

sekian..xoxo-ecahdenan

Daily Life: Adakah Saya Memang Seorang Yg Clumsy?

Assalamualaikum

Hari ni ade cerita sedih...sedih sangat sebab buat ecah rasa bersalah sangat2...al-kisahnye....ecah balik kampung minggu ni dengan along...abg gambo x ikot sebab die kena kerja sabtu n ahad...so kena la tinggal die sorang...

Pastu...malam sebelum bertolak dengan along, abg gambo tanye, "kunci rumah dah letak dalam kereta?" Ecah dengan yakin mengaku dah letak..sebabnye kunci rumah kami ade satu jek...dh duplicate 3x xmo jadi jugak...so kami kena share la..huhu

So lepas bertolak dan akhirnye perjalanan dan separuh jalan, masa tu kat Temerloh..abg gambo call cakap xde pon kunci rumah dalam kereta...bila ecah raba dalam handbag, rupenye ada kat situ....Masya-Allah....terkejut sangat...rasa bersalah sangat...terus fikir mcm mana abg gambo nak masuk..mana ade jalan lain dh...mmg dup dap dup dap...susah hati!

Last2 die cakap die balik cheras la...rumah sis in law..nasib kunci rumah tu ade dalam kereta..bayangkan dari Setiawangsa hantar ecah, balik rumah Puncak Alam kunci pulak xde, balik Cheras sebab kat sana jek die boleh tido..bayangkan jarak perjalanan tu berapa lama?

Menyesal dan rasa bersalah pulak..dengan sehelai sepinggang, xde baju, xde alat mandi, xde charger semua...Mengucap panjang saye..rasa nak balik semula..kalo ikutkan hati, entah lah..celaru...


Sekarang ni sangat x sabar nak balik KL semula!!!Buruknye perangai mcm ni..Peka ecah, peka! X salah kalo nak double check...huu

Korang, jgn sekali-kali buat perangai macam ecah ni ye...huhu

Be Healthy, Be Happy!

xoxo-ecahdenan

28 March 2013

Daily Life: HOTFM (Makan Lagi Syok Dengan Coca-Cola)

Assalamualaikum

Korang biasa dengar hotfm x pagi? Penah dengar pasal contest Makan Lagi Syok Dengan Coca-Cola ni? Actually, hari tu terbukak website hotfm dgn gatalnye..pastu ter'register ntk contest ni...padahal saje2 den torai..hehe

Tapi.......pagi kelmarin, amcrew from call..cakap penyertaan ecah tercalon, so die suruh sembang dgn FAFAU n FBI dalam AMCREW..konon2 ulang balik la ape yang ecah dh tulis dalam penyertaan hari tu...haaa..debo den..dah la baru siap mandi...kelam kabut sebab kelas lambat lagi..haha..layankan aje..



FBI suruh cakap dengan nada ceria (cewah, pdhal mamai lg ni) kenapa ecah rasa makan lagi syok dengan coca-cola...ecah suggest steamboat cucuk kt Downtown Setapak tu...bagi ecah mmg steamboat cucuk tu best gila...sangat sedap, fresh n banyak pilihan...rupenye, tersenarai jugak den..muahaha..dapat la barangan limited edition coca cola...tapi tunggu la kan pihak hotfm contact semula utk barangan tu..

Blur lagi sebenonye pasal contest ni...tapi syok pulak sekali sekala cuba mende yg x pernah kita cuba or buat...try nasib...mane la tahu dpt menang RM500 dan mengikuti jelajah Makan Lagi Syok dengan Coca-Cola dengan penyampai hotfm kan?haha

Itu jelah kisah saye mencapap di pagi selasa di AMCREW, HOTFM

Be Healthy, Be Happy!

xoxo-ecahdenan

18 March 2013

Student Life: Convert JPG to PDF

Assalamualaikum

Malam ni saya mengalami kesukaran dan keserabutan nak menguruskan permohonan biasiswa online...bayangkan nak mengisi borang pon ambik masa nak gi jumpa orang sini sana mintak pengesahan, lepas tu nak kene scan satu2 borang...lepas scan, nak suruh convert pulak ke pdf!ingat senang ke...adehhh..walaupon die dh bg tutorial nak convert, tp rasa tah pape...puas cuba tapi xleh guna pon...last2 ecah pon google la sendiri website mana yang boleh convertkan jpeg (imej) kepada pfd..

Alhamdulillah..dapat la website ini


nasib baik la website ni menyelamatkan saye...boleh upload multiple pages dan jadikan dalam satu format pdf..kan senang....xyah nk download software...memberatkan laptotp jek..hehe

dah senang hati dapat convert file to pdf, tension pulak website biasiswa ni ade size yg spesifik untuk download file...bayangkan betapa tension nye...nak kene resize la pulokkk....laki bini tertekan depan pc..sorang ngadap pc..sorang ngadap laptop..dua2 stress...haha

Sekian...xoxo-ecahdenan!

15 March 2013

Student Life: Baucar Buku 1 Malaysia (BB1M)

Assalamualaikum

Semua student eksaited dgn BB1M ni..x sangka ecah pon blh jd salah satu dari student2 tu..in fact, xsangka ecah boleh jadi student jugak akhirnya!hehe

By the way, pasal BB1M ni..mula2 ingat x dapat la kan..sebab masa senarai nama dikeluarkan kt fakulti, nama ecah n beberapa kawan lain yg baru daftar x keluar..so kami menunggu aje lah...

Tapi semalam, masa nak uruskan biasiswa, ecah jeling2 la kat papan kenyataan fakulti tu..sekali...nama den ado lahhhh!haha..terus masuk semula office mintak BB1M..nampak x gelojoh kt situ?hihi

Ape pon, Alhamdulillah dan Terima Kasih untuk RM250 ini...Insya-Allah akan digunakan sebaiknya sebab memang sangat memerlukan utk beli buku2 yang banyak nak kena beli...dah sambung master ni, kalo boleh nak memiliki kebanyakkannya buku original la...baru feel sikit kan...tapi, ecah akan mengutamakan yg paling utama la...



Sebenarnye ecah belajar ape ye kt UKM tu?hihi..x sorok pon...tp x bagi tau kt sini pon kan...sape nampak, nampak la....semoga dapat mengejar cita2 tu dalam masa 2/3 tahun ni..Insya-Allah!Ameen

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

11 March 2013

Daily Life: Clumsy Me

Assalamualaikum


Well, for your information...bila kerajinan, ecah akan pakai contact lens...tapi sejak kawin ni, lagi rajin pakai spek...sebenonye malas pakai contact lens...muahaha

Ok, nak cerita straight to the point la..baru2 ni ecah gi guardian, nak beli eye drop untuk contact lens sebenarnye..biase la bila pakai contact lens ni kene la rajin pakai eye drop..kang kering contact lens tu mula la mata mera menyala...huhu

Kali ni, niat nye nak try jenama lain..so beli la Bausch & Lomb..saiz pon beso sikit..harga pon okey...kira dah senang hati la nih dh dpt eye drop baru..

So, dalam dua hari jugak la ecah pakai eye drop ni...tapi masalahnye, setiap kali ecah titiskan cecair ni kat mata, gile pedih...pedih sangat2...rasa mata nak tercabut kot...pelik jugak kenapa la eye drop ni pedih macam ni...dh expired ke, ape ke..

Cukup hari ke-3 pakai, rasa x tahan dah..silap2 boleh buta pakai..so, ecah pon belek balik la botol eye drop tu...MASYA-ALLAH, rupenye bukan eye drop, tapi solution untuk contact lens..Solution ni (bagi yg x tahu) kita buat rendam contact lens n cuci contact lens...eye drop plak ntk bagi mata sentiasa  moist and fresh sepanjang kita pakai contact lens..

Bayangkan........bayangkan selama 3 hari ecah dropkan SOLUTION dalam mata...patut la pedih nak mampos..Ya Allah, cuai nye saye..kenapa la x baca betol2...dah kene bebel ngn abg gambo..nasib la x pakai lama..kalo x, boleh buta mata ni..huhu

So kawan2, nak beli apa2 sila la baca label dulu...baca tu memang la baca kan, tapi baca dengan teliti ok!jangan jadi macam saya..hihi

Saborrr jelahhhh...

Be Healthy, Be Happy!

Xoxo-ecahdenan

08 March 2013

Daily Life: Kebas Tangan

Assalamualaikum

Salam Jumaat dan Selamat Hari Wanita Sedunia!

Kebelakangan ni, setiap hari bila bangun tido ecah rasa kebas tangan..serius sakit..rasa mencucuk2 jek kt tapak tangan..kadang2 rasa sampai ke lengan...mula2 ingatkan sebab salah tidur or masa tido ade tindih tangan kan...tapi bila dh berterusan rasa pelik la pulak..xkan la tiap2 malam asyik tertindih tangan..

Bila dah lama sangat dan makin sakit, abg gambo ajak gi jumpa doktor...so, tadi ecah pon pegi la consult doktor ttg keadaan tangan ni...

Hasil pemeriksaan doktor, katenye ecah xde plak kencing manis or kolestrol tinggi..kalo kencing manis, kebiasaannya akan kebas kedua-dua tangan...jadi, at least dah terselamat la kan..hehe

Mungkin sebab overwork or terlalu banyak buat kerja...tapi xde la banyak sangat assignment yg perlu menaip..kalo ikotkan tangan yang dominant yang biasa sakit..tapi ecah ni belah kiri..pelik jugak kan...

Doktor assume sebab urat saraf...so dia bagi dulu ubat tahan sakit, ubat sakit otot dan vitamin urat...kena makan dulu sampai habis...if berulang jugak dan x berhenti dalam masa sebulan ni, doktor akan refer pada pakar...omakaih...yang main doktor pakar ni saye risau..ish2

Hopefully lepas makan ubat dan vitamin segala kebas tangan ni akan hilang...doktor suruh kurangkan kerja-kerja yang akan menyebabkan tangan makin kebas ni..contohnye kurangkan main laptop dan menaip...kalo mcm tu, kene kurang buat assignment la kan..hehe

Yang penting xde masalah darah tinggi or kencing manis..ape pon, semoga tangan saya cepat sihat ye!huhu

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

07 March 2013

Student Life: Assignment

Assalamualaikum

Dah lama x menghadap assignment..Bila dapat assignment, mula la otak blur..even nak mulakan ayat pon terpinga-pinga..."Alamak, nak cakap ape ye, nak mulakan macam mana ye, nak tulis ape ye?" Sudahnye balik bukak facebook n tv..haha

Tapi lama2 bila dah start study, dan discuss dengan classmate, dah mula dapat pandangan dan idea tu...kali ni x macam degree dulu..semua nak kena perah otak, pakai pengalaman..yang penting, kena advance..jangan harap la nak kena suap..

Tak pernah pulak sebelum masuk class study dulu..melainkan kalo ade test..skang ni asal class jek bukak buku..perghh..kagum dengan diri sendiri...kawan2 pon gelakkan saye sebab boleh siapkan satu assignment semalaman..power ecah..padahal x pernah buat macam tu dulu..haha

Hidup ni kena ada perubahan kan..x leh nak berada ditakuk yang lama..kalo x bila kita nak ade improvement dan berjaya dalam hidup ni...Insya-Allah, saya cuba berubah ke arah kebaikan..sama-sama lah kita ye.. =)

Sekian..xoxo-ecahdenan


05 March 2013

Family: Hanya Allah Yang Tahu

Assalamualaikum

kadang-kadang hati rasa x stabil...sejak abah xde, macam2 dugaan yang menimpa...dan aku ni jugak lah yang kena hadapi semuanya...

banyaknye Ya Allah tekanan yang ada dalam diri ni...mampu ke aku Ya Allah...hati rasa x kuat, diri rasa x terdaya lagi...ape lah kekuatan yg aku ada...

semoga kekeruhan ini segera jernih...semoga ketenangan yg aku cari akan hadir juga nanti..

mungkin banyak kekurangkan aku lagi..mungkin ini hukuman Allah..kuatkan diriku dan imanku Ya Allah...aku ingin berubah..aku ingin menjadi yang lebih baik..

sedih...menangis di tengah2 fakulti sbb air mata x tertahan lagi dah...macam mana nak tanggung semua masalah sedangkan kita x berdaya?nak harapkan siapa?cukup-cukuplah aku menyusahkan orang lain...jangan ditambah lagi...

01 March 2013

Student Life: Hectic Week

Assalamualaikum

Alhamdulillah....sampai jugak kita ke hari Jumaat yg penuh barakah ni...sepanjang minggu ni, memang macam2 perkara baru yang ecah lalui..al-maklum la baru nk stat jadi pelajar semula...kali ni semua kena buat sendiri, susun sendiri..dulu, datang beratur dan tunggu jek org datang suap..punya lah jauh perbezaan dengan sekarang..

Class bermula hari selasa, dengan x kenal siapa2, dengan xtahu class kat mana dan paling penting, xtahu pon class tu kene postpone...haha..sabo jelahh..nasib gi office tanya n lecturer dh tinggalkan pesan...yang ecah seronok ttg sem ni, class hanya pd hari Selasa dan Rabu...rupenye seronok sekejap jek...lecturer ubah masa class ke khamis, dan kebetulan ecah drop satu subjek selasa, amek subjek yg kebetulan dibuat pada hari khamis...so padan muka aku, seronok sangat, last2 kelas Selasa-Khamis...haha

Pengalaman sepanjang seminggu pengajian ni mmg best, lain dari yang lain...Alhamdulillah kawan class semua sporting, positif dan peramah semua...al-maklum la bakal2 kaunselor kan...best la korang, ciri-ciri tu dah memang ada...hehe

Assignment pulak, minggu pertama dah bagi! Dah la ecah x datang class minggu lepas..pastu terkulat2 la nak siapkan secepat mungkin assignment yg org lain dh hantar dh pon tu...tawakal aje lah...boleh ecah siapkan assignment 8 page dlm masa 3 jam..semua kene perah otak..rasa bangga dengan kemampuan diri sendiri..hehe

Hopefully, minggu2 akan datang akan berjalan dengan sempurna..risau jugak sebenarnye..sebab semua ni bukan senang...x macam degree dulu..sekarang semua kena buat sendiri, baca sendiri, cari sendiri...tapi, sedikit sebanyak, mengajar diri saya untuk jadi seorang yang independent..Insya-Allah

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan
© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis