19 February 2013

Family: Dugaan Rumah Kena Pecah Masuk

Assalamualaikum

Innalillah....bersabar jela dengan dugaan yang Allah berikan ni....semoga kami lebih kuat dengan dugaan demi dugaan yang menimpa..

Awal pagi tadi, dalam pukul 3.41am, adik ecah kt kampung call, maklumkan yg rumah kami kena pecah masuk..terkejut dan sangat risau dengar adik2 menangis....nasib baik x diperlakukan apa2..nasib semua orang selamat...

Penceroboh masuk slps mengumpil tingkap rumah, siap masuk bilik adik ke-4 dan ambik cardigan dan tudung mak, lepas tu pakai utk penyamaran..gila apa?huu..pastu dia masuk bilik mak, selongkar almari, handbag2 yg kami x pakai dan jumpa handbag mak..lepas tu dia lari...

Mak sebenarnye sedar dan tahu kehadiran penceroboh tu, tapi mak sangat takut nak berbunyi or menjerit...dalam gelap mak tengok jek penceroboh tu...penceroboh tu asyik intai2 tengok mak sedar ke x...

Lepas dia keluar ikot pintu belakang, mak terus kunci pintu dan jerit kt tingkap mintak tolong orang sebelah..mak siap lompat keluar tingkap...adik lagi 2 orang yang tido dengan mak pon ikot keluar tingkap...

Hasilnya kaki mak luka dan bengkak sebab jatuh masa lompat tingkap...

Ecah terus bergegas balik pahang pagi tu jugak...patutnya hari ni ada class..full pulak tu....class pertama dalam semester pertama ni pulak..tapi terpaksa jugak balik tengokkan keadaan mak memandangkan mak masih belum stabil dan pulih semangat slps ketiadaan abah...


Report polis dah dibuat, diharap pihak polis dapat menjalankan siasatan terperinci dan ecah mendoakan agar penceroboh tu ditangkap dan dikenakan tindakan...tiada maaf bagi beliau kerana memperlakukan mak dan adik2 saya seperti ini...sedih sangat...

Ya Allah, lindungilah keluarga kami..maruah keluarga kami, kesihatan dan keselamatan keluarga kami...Amin..

Sekian...xoxo-ecahdenan

17 February 2013

Student Life: Berdebar

Assalamualaikum

Esok, bakal bermula kehidupan baru ecah sebagai student..Risau ade, nervous ade..entah macam mana la nak menghadapi kehidupan yang akan datang ni..dengan tanggungjawab yang semakin banyak, dengan macam2 perkara baru yang datang dan terjadi...semoga Allah kuatkan diri ini..

Hopefully, esok masa taklimat dan kelas untuk hari2 seterusnya xde halangan ape2..biarlah lancar dan dapat belajar dengan tenang..jgn pulak nanti  lecturer kate xleh amek subjek sebab ade subjek yang x diambil masa sem I sudah...dah cukup rumit dah perjalanan mendaftar study ni..janganlah dirumitkan lagi..huhu

Selepas setel dan rasa tenang dgn urusan kelas ni, ecah nak teruskan dengan apply kad matrix dan biasiswa...yang ni pon, harap2 x lah cerewet dan leceh...bile bayangkan prosedur tu pon dh rasa kepala denyut2..adeiii...tapi biasa adatlah, nak duit free, kene usaha lebih sikit kan...rezeki x kan datang bergolek!

Doakan saya ye! Semoga awak2 semua jugak dikurniakan hari2 yang ceria dan bahagia! (^_^)

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

15 February 2013

Review: Wedding Album By Ministry of Moment

Assalamualaikum


DISCLAIMER

Ini review masa tahun 2012 tau. So tahun 2017 xleh pakai dah review ni. Photo-g pon lain, management pon lain. Senang2 uols hire husband ecah je. Do follow Rizkey Pixture di Facebook! haha. Sempat pulak daku promote.

hehe..rasa kelakar pulak dh nak masuk 8 bulan kawen, masih lagi nak main review2 kawen ni...dah jadi pengantin basi dh pon...lalala

xpela, sambil2 mengenang kenangan kawen, baik jugak sharing ngn kawan2 yg mungkin tgh mencari photo-g or nak tau mcm mana kerja geng2 Ministry of Moment ni kan...


Pertama yang boleh ecah gambarkan tentang Ministry of Moment ni, SUPERB...kerja bagus, sistematik, efisien, dan tambah2 lagi peramah...serious x buat kita kekok..


Alhamdulillah, ecah n abg gambo dah berjaya mendapatkan khidmat photography dari MOM semasa majlis perkahwinan kiteorg hari tu...abg gambo la nak sangat guna khidmat MOM ni..berkenan sangat ngn gambar2 gempak dieorg...


Pengalaman dengan dieorg ni mmg best, dari sebelum kahwin, semasa, dan selepas...walaupun ada kes sikit (ada certain gambar yg xde dlm cd resize) tapi dieorg handle dengan baik dan professional...ecah x risau pon, cakap gambar xde, dieorg bagi...senang hati gila la senang kata kalo kerja ngn dieorg ni


Hasil?wahhh...x kelip2 biji mata ecah tengok album nikah n sanding kami...orang2 yg tengok pon puji...sikit2, wahhh...lawanye...waahhh..bestnye...lebih kurang mcm tu lah..hehe


Sebenarnye, kalau nak kan moment, atau kenangan yg best sampai hujung nyawa (cewahh), x salah nak melabur lebih sikit..yang penting kita tahu apa yang kite dapat tu berbaloi dan memuaskan hati...macam kami hire MOM ni la..ecah x boleh cakap dieorg punya service mahal..sebab sangat2 setanding dengan kerja...abg gambo pon photo-g, ecah paham macam mana susah nak amek gambo, edit, printing semua sekali lah..kadang2, upah yang dibayar macam..errrr....x setimpal...so fahamilah photo-g yang mahal2 tu...banyak kos yang korang xtahu ada, tapi nampak mcm, aik?kerja mcm ni pon ribu2?hmm...


So, nak tunjuk sikit album kawen n sanding kami!hehe



Photobook 11'x8' (40 pages)
haaa, ni ecah amek pakai ipad jek, malas nk pakai dslr bagai..hehe





yang atas ni semua kepingan-kepingan dari album nikah...editor dieorg bagi sebelum dicompilekan jadi album...every step die buat tu kita boleh pilih and mintak tukar tau...ingat senang nk buat, nak layan customer dlm proses ni?kejap tukar la ape la...tapi dieorg gigih jek layan..


Custom Album 13'x13'  (20pages)
ini pon pakai ipad jugak ye..hehe



Gambar2 sanding kt atas ni semua yang di screen shot dari file pdf editor bagi...banyak lagi la kan dlm album tu, kalo nak tengok semua, mai la dtg rumah..hehe

So, bagi B2B yang tengah mencari wedding photographer, jenguk2 la Ministry of Moment tu...mana la tau korang berkenan...dieorg ni sangat kena dengan nama 'moment' tu...xde la semua gambar syok sendiri pengantin..ade la jugak gambar event dan moment yang pengantin sendiri x nampak masa majlis berlaku...kan?kan?so, fikir2 dan pilih2 lah photo-g anda!


Oh ye, ecah bukan mempromote, apatah lagi disuruh mempromote..ni entri x berbayar okey...saje nak cerita2 dengan korang..


Be Healthy, Be Happy!


sekian...xoxo-ecahdenan

New Status Part 2

Assalamualaikum

Nothing much to say...cuma Alhamdulillah, segala nya berjalan lancar hari ni...at least, untuk pendaftaran..kelas xtahu la macam mana nanti..sekurang-kurangnya dah berjaya mendaftar sebagai pelajar, hopefully xde halangan pape

Ecah punya perjalanan study ni pelik sket..well, mungkin ada org lain pon hadapi situasi ni jugak, tapi saya tetap pelik..haha..sem I hari tu dah tangguh, so daftar masuk dengan sem II terus..mesti akan ada kelam kabut nanti..tengok la nanti...haha


Jadual kelas dah keluar, tinggal meredah kelas jek nanti..buat muka x malu..hehe..tapi ade beberapa subjek yang ecah x boleh ambik sem ni sebab x ambik subjek tu masa sem I hari tu..sekurang2 nya cukup kredit sem ni...sem2 depan tu nanti kita fikir kemudian..uwaaa


Taklimat fakulti pulak hari Isnin...kena pergi la yang ni..sebab senang nak tau ape yang x tahu dan senang nak tanya mana yang still blur..taklimat pusat pengajian siswazah pulak pagi esok...tapi sebenarnye malas pegi..adehhh..tengok la cemana mood saye esok....huk2

Above all, haaaaraaaaap sangat2 yang proses pengajian kali ni berjalan lancar...surely akan banyak dugaan, harap Allah kuatkan saya..niat kerana Allah...cari ilmu kerana Allah...Insya-Allah

Be Healthy, Be Happy!

Sekian....xoxo-ecahdenan

13 February 2013

New Status Part 1

Assalamualaikum

Amacam cuti panjang anda2 semua? Best ke, x best ke, bosan ke...cuti ecah dihabiskan dengan melepak bersama hubby kt rumah...makan pon kt luar...sampaikan memasak pon ade cuti raya cina...haha

Haa..tentang status baru ni, Alhamdulillah hari ni ecah dah selesai menguruskan hal2 pendaftaran UKM part 1..kenapa part 1?sebab belom pon gi UKM tu utk mendaftar...ecah baru gi Bank Islam utk bayar yuran, dan gi klinik utk medical check-up dan x-ray...Insya-Allah esok akan gi mendaftar kat sana kalo xde aral melintang n kalo xde masalah pape masa mendaftar tu..hehe

Ade sesuatu perkara yg membuatkan ecah tertanya-tanya masa nak x-ray tadi..juru x-ray tanya ecah tengah period ke?or dah berapa hari sejak period terakhir? ecah kata la ni hari ke 3 baru abis period..pelik pulak saye kan...

Tanya2 kat kawan, dieorg cakap takut la in-case ada baby, bahaya la x-ray tu nnt ntk baby, sebab tu dia tanya..utk langkah2 keselamatan....ooo..baru saye tahu..disebabkan baru 3 hari abis period, saya yakin yg saya clean...hehe..

Tapi ade perkara mendebarkan jugak masa medical check-up tadi..blood pressure 140/180..doktor cakap normal, tapi border..means ecah dh almost nk darah tinggi la kan?uwaaa...kena jaga kesihatan ni...agaknye kalo preggy nanti silap2 ecah akan kena darah tinggi..ish..mintak jauh laaa..seboleh2nya nak sangat dalam keadaan yg sihat..muda lagi kot...huu

Kepada ibu2, bakal ibu, isteri2 dan bakal isteri, marilah kita sama2 jaga kesihatan....huu

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

07 February 2013

Tertangguh (susah hati)

Assalamualaikum

Hari ni mcm biase duduk melepek kt rumah jek....dh nama pon surirumah, keje lipat baju, basuh baju,masak n menyapu jelah kan...kalo dh bosan sgt, dok online jek...padahal online lagi banyak dari buat keje rumah...hehe

Sebenarnye rasa tertekan sebab banyak keje yg x setel lagi ni....nak kene call UKM, tanya psl status nak daftar next week, nak bayar bil api n air untuk mak...siap nak kena call kan TNB utk report masalah lampu jalan depan rumah yg rosak dulu...adoi, semua saye nak kena buat....

Sometimes rasa patut ke aku sambung belajar ni...kesian abg gambo kene tanggung...die keje sorang2, nak setel hal2 rumahtangga lagi, nak tanggung isteri belajar lagi, kalo ade baby esok lusa cemana?xkan la ecah xnak mengandung sampai 2 tahun?agak2 la kan...miss period seminggu hari tu pon dh eksaited...siap nangis lagi sbb hari ke-7 period dtg..huhu

Tapi, sometimes jugak semangat berkobar-kobar tu datang...it's ok, aku boleh buat ni...xpe, Insya-Allah ada jalan untuk keputusan yg aku dh buat ni....kalo nak, kita kena dpatkan..bersusah dulu, bersenang kemudian....punye la kuat kan semangat tu.....

Semoga keputusan yg ecah buat ni betol....kena berkorban dalam 2 tahun ni dan kena kerja keras...usaha sungguh2,yakin dan fokus....mudah-mudahan berjaya......Aminnnn

Be Healthy, Be Happy!

Sekian....xoxo-ecahdenan

06 February 2013

HONEYMOON TRIP @ MABUL ISLAND PART 2

Assalamualaikum

Lokasi: Mabul Island, Tawau (Sabah)
Tarikh: 25 Januari-28 Januari


Part 2..wahh..sungguh liat nak meringankan jari mengupdate part 2 nih...kebetulan balik kampung pulak, mmg lagi slow la nak tunggu mood..so skang, ecah boleh teruskan update entri honeymoon bahagian 2...


Setelah berjaya melepasi malam yang panjang di hari pertama honeymoon, akhirnye matahari terbit jugak di hari ke-2 dalam pukul 5.30am kalo x silap...susah jugak nak lena dengan bunyi desiran air setiap masa..ecah dah la susah nak lelap kalo beralih tempat tido nih..huhu


Dimulakan dengan breakfast kenyang2 dihari ke-2, (gambar mmg xde la sebab semua dh dalam perut, x sempat snap dah ngap..haha), sesi ke-2 snorkeling dibuat kat area Mabul Island jugak...so cepat2 makan, pastu buat muka kesian kat kaunter amek mask and jaket...


Ingatkan snorkeling kali ni macam semalam, kat sebelah resort ke ape ke kan, rupe2 nye dia bawak kiteorg gi betol2 tengah laut..xde kayu, xde ape...cuma boat dan laut...gile seram...pulak tu die suruh abg gambo yg tarik pelampung ecah...weh, den dah la x reti berenang, nak suruh hubby den yg hangat2 tahi ayam reti berenang tu?kang sama2 hanyut plak..haha..(btw, hubby reti berenang main bantai jek, buka pro pon...hehe)


Tapi gigih jugak la ikot hubby, boleh jek die tarik...last2 org yg guide tu datang amek ecah...bermula la sesi tarik pelampung berat...haha..selam2 jek dalam tu......Masya-Allah...cantiknye laut dalam......terus nampak penyu!besar pulak tu...rezeki sungguh..mmg ecah selam x keluar terus dah kepala...eksaited sangat!


Guide bawak betul2 tepi jurang dalam laut tu...dengan batu karang yg melambai2, ikan warna warni...tetibe, nampak ular belang hitam putih...gile anker...tapi buat2 tenang je sebab org yg tarik...kalo sendiri ni dah lame ecah panjat semula naik bot..hehe..tapi maaf lah, xde gambar boleh share, kami xde kamera underwater..hehe








kali ni snorkeling rasa sekejap jek...so sebab sekejap sangat n abg gambo x puas lagi nak berendam, sambung snorkeling kat deck resort, tempat org belajar diving n snorkeling saja2...dapat la jugak tengok ikan, tapi x la semeriah kt laut dalam nun..tapi ecah gi sekejap jek, pastu naik amek gambar jek..sebab takut...hehe







Setelah berpuas hati snorkeling, kami balik tukar baju n mandi, pastu lunch...dah lunch golek2 dulu dalam bilik, then tertido.....konon2 nak jalan2 kt perkampungan org bajau n suluk..tp ngntok punye pasal....zzzzzz


Petang sikit, dah puas rehat dan menyedari tujuan datang honeymoon adalah bukan ntk tido, tapi nak jalan2 menikmati keindahan alam, kami pon keluar la dari sarang...sebenarnye malas nak berjalan kat perkampungan ni sebab kanak2 die suka mintak duit..siap ikot jek mane kite gi selagi xbg duit..huhu..tapi gigihkan la jugak...






Yang kelakarnye, bukan setakat budak2, makcik tua pon pandai gak mintak duit....adehhh...sabo jela...puas merentas perkampungan ni, akhirnye sampai la jugak tepi pantai..nasib la x jauh mana







Dah puas tengok2 pantai, kami pon gerak balik la...al-maklum la pukul 6 dah nak macam pukul 7...malas la dok lama2 kt kampung org, kang kene maroh..hehe..itu pon otw balik, singgah gerai penduduk tempatan...kate org resort, kat sini murah sikit sebab handmade by dieorg sendiri kan...






Siap shopping secara berhemah (konon) terus balik sebab nak siap2 malam tu candle light dinner kat deck chalet...nebes la konon2, xtau cemana gaya la candle light dinner ni...haha..pakai ikot suka jek, kata makan berdua kan?x kisah la pakai ape....hehe





Begitu lah kisah hari ke-2..malam tu konon2 nak tido lambat sikit lah, sebab nanti bia ngantok betol2 n x sedar sampai pagi...tup2, abg gambo buang tebiat ajak baring kt beranda luar...dengan gelap gelitanye, angin kuat gile macam nak hujan...seram n takut rasenye..tapi redah jelah...alih2 tertidur jugak kami kt beranda tu..bajet romantik la konon...kene tiup angin jatuh ke laut baru tau..nasib dua2 berat..hehe..sedar jek terus lari masuk bilik...jangan dibuat dah perangai gitu..haha

Ok lah, sebab dah abis part 2, tunggu part 3 plak ye...kire part 3 tu dah akhir lah...ade lagi 2 hari, tapi ecah nak combinekan jek dalam 2 entri nanti...sebab xde ape aktiviti sangat dah...shopping mende yg sama je..hehe


Be Healthy, Be Happy!


Sekian...xoxo-ecahdenan
© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis