31 January 2013

Honeymoon Trip @ Mabul Island Part 1

Assalamualaikum

Lokasi: Mabul Island, Tawau (Sabah)
Tarikh: 25 Januari-28 Januari

Akhirnya sampailah sudah seru nak mengupdate pasal honeymoon ke Mabul ni, gambar dh ade, keje dah setel, so..boleh la ecah story2 pasal trip kiteorg ni...tapi, bersabar lah kalo panjang berjela or maybe, pendek kemetot sebab malas..hehe

Al-kisahnye, plan nak ke Mabul ni dah berlangsung selama setahun...setahun okeyyy..punya la lama...sejak sebelum kawen lagi...hehe..ecah book flight ke Tawau masa AirAsia Big Sale (Februari 2012) dgn harga RM332 untuk 2 orang, pergi balik..setel di situ..manakala pakej ke Mabul Island pulak, ecah beli masa Matta Fair bulan 3 tahun 2012...lama kan?

Bermula dengan hari pertama (25 Januari 2013), iaitu setelah setahun book tiket..haha..kami ambil flight terawal, 7.20am dan bersedia di LCCT dalam pukul 6am..scan luggage, check-in dan tunggu masa berlepas....sampai ke airport Tawau dalam pukul 10.05am..



Haaaa..bagi yg xtau...kemasukan ke Sabah ni x kira bagi Malaysian or Non-Malaysian, kena ada pas melawat tau...tapi prosedurnye xde la rumit pon...sampai2 jek, beratur dan bagi IC, nanti pegawai imigresen Sabah akan bagi satu kertas konon2nye as permit lawatan la..valid for 3 months..simpan sepanjang lawatan sampai la nak balik..jangan hilangkan tau..naya nnt..huhu

Selesai urusan, terus pick-up luggage dan orang dari resort yg kami pilih (Sipadan Water Village) dah tunggu di pintu masuk airport...then kami terus la menuju ke Jeti Semporna...dari Airport Tawau ke Jeti Semporna makan masa dalam 1 jam..depends pada driver lah kan..hehe



Sampai Jeti Semporna, person in charge dah tunggu, so...seret jela beg sampai ke bot, dan bersiap2 lah untuk melompat2 dalam bot..nasib la ombak x kuat sangat, so kesan lompatan dan lambungan xla seram sangat..naik speedboat ke Mabul Island makan masa dalam 45min-1jam..tertekan jugak la rase...tapi seronok sebab boleh tengok pemandangan pulau2 dan sekeliling...feeling sungguh...hehe

Sampai di Mabul Resort dalam pukul 12 lebih , seronot disambut mesra oleh pekerja2 resort yg happy-go-lucky dan ramah mesra...sampai2 seriously memang x kelip2 mata ecah tengok keindahan Mabul Island ni...







Sampai2 dieorg jemput makan dulu...makan kenyang2, pastu check-in...pukul 2.30ptg dah start aktiviti snorkeling...wuuu..nebes, dah la x pandai berenang...xtau la cemane nasib nanti...tapi redah jela sebab eksaited sangat...hehe

Oh iye, sampai2 bilik jek, tengok dieorg dh siapkan begini!ok fine, blushing kitewww..haha...btw, memang sangat cantik dan comel..sayang nak tido atas katil ni tau...haha




clearwater


Aktiviti snorkeling hari pertama adalah dekat Kapalai Island, Kapalai ni xde pulau sebenarnye, semata-mata resort jek...cantik jugak, tp mcm cuak dok tengah2 laut xde pulau...hehe

Disebabkan ecah ni x pandai nak snorkeling, maka kene la bergantung harap dengan Guide in charge..pegang pelampung, ikootttt jek die drag tengah2 laut tu...cuak gak, banyak kali telan air masin sebab cuak sangat..mase snorkeling tu memang kagum dengan keindahan hidupan laut...tapi masa nampak ikan besarrrrr...mula la gulp gulp sampai tersedak air masin sebab panik sangat...hehe


Kapalai Island
after snorkeling, sbb xde underwater camera, so xde la gambar ikang..hehe


cantik kan!permandangan dari tower view

Dah setel blup blup mengusha ikan2 yang colorful, malam tu dinner pulak...yang best nye dengan pakej ni, breakfast, lunch and dinner semua kat resort...xde nak keluar duit dah ntk makan2 ni..hehe..oh ye, sambung pasal dinner..kebetulan malam 1st ecah kat Mabul Island ni, Jumaat malam Sabtu...so setiap malam sabtu dieorg akan buat outdoor dinner untuk guest...makan pon sodap2...seafood fresh woo..





Kenyang2 makang, balik tido lahhh..kat sini kan awal sejam dari semenanjung...pulak tu masa rasa lama sangat...tido malam 3x ecah bangun tido..yang peliknye, tak pagi2...ish2....

Sekian saje cerita hari pertama...nanti ecah sambung hari ke 2 dan seterusnya yeeee..hehe

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

29 January 2013

back from honeymoon!

Assalamualaikum

Hai semua!akhirnya selamat sampai dari percutian ke Sabah...Alhamdulillah, semuanya seronok...ecah sampai malam tadi, dalam pukul 11.55am

Keseluruhannya percutian ni memang best sangat2! Tapi ade jugak dugaannye....dugaan gilaaaa!walaubagaimanapun, percutian ni mmg  menenangkan fikiran

Tapi...xdapat lah den nak sharing2 gambar lagi, nak kemas2 beg dulu, basuh baju dan kemas2 rumah...hehe...nanti ecah share ye

Balik2 ni kena fokus dengan sambung belajar..minggu ni nak kene setelkan dengan fakulti, tanya mcm mana status ecah nak sambung, nak jugak cari penyelia course, agak2 boleh x ecah masuk sem 2 terus..ke nak tunggu sem 1 a.k.a pendaftaran bulan 9 nanti...hmm..lagi lama la kene menganggur..bosan dah ni

Semoga Allah permudahkan...aaameen!

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

24 January 2013

golek-golek

Assalamualaikum

Salam Maulidur Rasul pada sahabat2 semua...(^_^)

Hari ni hujan pulakkkk...bangun dh pagi sebab nak bagi pendrive kt mek onie..semalam mintak tolong die printkan dokumen nak gi sabah esok...pastu konon2 plan nak sambung tido, xboleh pulak...jadi nye separuh hari ni keje golek2 atas katil...online2, golek2 balik...sebab hujan kan...malas gile nak bangun...abg gambo x abis2 dengan tutorial photography die...laki bini malas nak bangun...

Masalahnyeeeee...beg satu ape pon x kemas...esok sebelum subuh dah kene keluar gi LCCT..karang sah2 kelam kabut...kiteorg plan nak pakai deuter bag jek...taaaaappiiii....deuter bag ecah bapok beso...tuan yg pakai x nampak, nampak beg jek bergerak..pendek punye pasal..wuwuwu



Hopefully sempat la nak ngemas...skang ni nak keluar lunch...ecah mintak cuti dari memasak hari ni..haha...mood malas sungguh...

Pada mereka2 yg bekerja, jangan sedih2 yeeeee....hehe

Be Healthy Be Happy!

xoxo-ecahdenan

23 January 2013

Kahwin Lagi?

Assalamualaikum

Well actually, sekarang ni tengah membosankan diri dekat OldTown sambil tunggu abang gambo siap program die...nak balik rasa jauh plak..tadi keluar gi bank masa lunch hour, pastu trus hantar abang gambo masuk office dia semula...this is how i ended up being so bored here..hehe

Haaaa..pasal kawin lagi ni...propa sungguh..lalala..sebenarnye, adik ipar ecah bakal menamatkan zaman bujang die hujung bln 6 ni...soooo...baru lepas abis kenduri, rasa macam nak kawin lagi plak....tambah2 pulak, die tugaskan ecah buatkan guestbook corner die...ewah2... Nebes okeyyyy

Mase ecah kawin hari tu, org yg buatkan..So ecah mmg xde buat ape2, dh la saye ni well-known of zero creativity...adei cemane la nak buatkan ntk org plak kan...tapi ecah akan ambik mende ni sebagai cabaran...insya-allah boleh buat kalo kita cuba...

So, lepas balik dr honeymoon ni, akan bermula lah kerja2 menyelidik dan mengkaji cemana nak buat sebuah guestbook corner yg cantik...wheeee...doakan semoga cantik ye!haha

Be Healthy,Be Happy!

Xoxo-ecahdenan

Counting Days

Assalamualaikum

Sebagai surirumah yg memang dah sah2 x bekerja kan, xtau la kenapa tangan ni malas sangat nak mengupdate blog...huhu..dah lama dah terbiar..maafla blog ku sayang....den masih sayang ke ekau...kalo x, mana nak usha gossip2 bakal pengantin n mom to be kan..hehe

Anyways, ecah sekarang tgh counting days to my honeymoon with hubby! yay..al-maklum laaaa...honeymoon dh staung plan..dari sebelum kawen lg dh gatal plan...haha...hopefully sangat2 semua berjalan lancar...

Ecah anggap getaway kali ni untuk menenangkan fikiran, dapatkan semangat baru dan merehatkan badan...hopefully bila balik dr bercuti ni nanti, kami akan lebih tenang dan bersemangat utk menghadapi hari2 akan datang dengan lebih baik...

And I surely will share my experience there!ape lagi, tepek gambo cantik2 la kan...muahaha

Be Healthy, Be Happy!

xoxo...ecahdenan

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis