24 December 2012

14 Hari Tanpa Abah

Assalamualaikum

Sunyi, Janggal, Sedih...kadang2 rasa mcm x percaya...macam xnak terima kenyataan...tapi perlu kuat, perlu tabah...yang pergi biarkan pergi...

Sesungguhnya rasa janggal tanpa abah...tiada lagi suara yg menasihatkan angah, memberi motivasi kepada angah...tiada lagi suara yg mengusik-usik angah suruh eksesais petang...usik angah gemuk...Ya Allah..sampaikan salam sayang dan rinduku pada arwah abah....

Semoga Allah memberikan kekuatan kepada kami sekeluarga terutama sekali mak...kesian mak...umpama kehilangan separuh nyawa..semoga mak tabah dan kuat...kami adik beradik akan sentiasa teman mak...hiburkan mak...

Semoga Allah menjaga arwah abah disana...Insya-Allah doa kami x akan putus buat arwah abah...

Bingkisan hati seorang anak yatim :'(

17 December 2012

Dia yang Pergi

Assalamualaikum

30 November 2012, 1.30am....tatkala sedang lena beradu, keletihan kerana baru sampai dirumah dlm pukul 9am hari sebelumnya, ecah terjaga sebab adik ketuk pintu...katanya ade orang datang kerumah....pakcik tu memaklumkan bahawa abah dimasukkan ke wad CCU, HKL...(abah mmg dh 3 hari di KL, perhimpunan agong)

Serta merta ecah dan mak bersama abg gambo bersiap2 nak ke KL malam tu jugak...x sempat nak menanti pagi..dah rasa x keruan..adik2 dan along ditinggalkan dulu, nanti kemudian dieorang boleh bergerak sebuah kereta lagi...

Kami sampai di HKL pukul 5 am..terus masuk berjumpa nurse in charge...die brief pasal sebab abah masuk, mcm mana prosedur dan bagi pas pelawat...mula2 suspek serangan jantung, tapi sebab utama ialah paru2 berair dan buah pinggang abah x berfungsi..sebenarnye baru dalam 2 minggu lebih abah dapat tahu die ada sakit jantung dan buah pinggang...memang dh buat appointment utk pasang tapak untuk dialisis...

Tatkala melihat abah, bergenang air mata...sedih...perit melihat wayar2 yang berseliratan..dengan ventilator dan segala bagai dipasang..abah unconscious sejak dari dimasukkan...jadi kami hanya dpt melihat dan menyentuh abah mcm tu je...


Keesokan harinya, selepas maghrib, baru abah sedar...tapi keadaan masih kritikal..abah x boleh bercakap lagi sbb tiub pernafasan yg dipasang dlm mulut dia...jadinya kami la yang bercakap dan bercerita pada abah...die hanya angguk2 sahaja tanda faham...

Hari demi hari, hampir seminggu di wad CCU, keadaan abah masih sama..ada naik turunnya
...kena masuk darah,kena dialisis,sekejap sedar dan tidur balik....kami terus berdoa..paling2 pon supaya abah dapat makan dan berborak dengan kami...rindu suara abah....

Keadaan abah semakin baik..sekejap pakai extubate,tp abah x tahan...pakai bypass..ade la sikit2 abah menyelit jugak nk bercakap..tapi kami senang, abah boleh nampak kami semua anak2 die n isteri dia datang..kawan2 ada, sedara mara ada...

Hari ke-10, tatkala masuk ke wad, nampak abah tengah duduk, dah xde ventilator semua, cuma ade tiub kt hidung jek...eh?bila bukak?happy sangat tgok abah dh boleh makan....cakap sikit2 dengan kiteorg...siap abah pesan, 'angah, jaga adik2..suruh adik2 belajar..adik hisyam pastikan dia sambung belajar...abah harapkan wan jek..anggap la wan sebagai abang kepada adik2'...abah menangis...ecah marah abah ckp mcm tu..mcm tinggalkan wasiat pulak...tp ecah tenangkan die...ecah kata jangan risau..semua urusan angah akan buat, angah akan tolong abah..abah cuma perlu kuat untuk sihat cepat2...

Kebetulan hari tu ramai org2 kampung kawan abah datang melawat....mesti abah happy...

Hari ke-11,10/12/2012, 5.21am..tatkala tengah lena tidur dirumah, nurse call mintak datang, katanya abah tengah tenat...doktor tengah berusaha utk menyelamatkan abah...ecah cepat2 kejut mak n abg gambo..ajak gi HKL..adik2 tinggal dulu dengan along, siang nnti baru datang...

Setibanya di CCU, seorang doktor dah tunggu...dia jelaskan situasi abah...bagaimana abah mula menunjukkan tanda2, bagaimana abah tiba2 kritikal...dan dunia bagaikan terhenti tatkala doktor mengucapkan "MAAF,KAMI DAH CUBA SEDAYA UPAYA, ALLAH LEBIH SAYANGKAN PAKCIK... "

Masya-Allah...Innalillah.....akhirnya kesayanganku pergi menghadap Ilahi....akhirnya kesayanganku meninggalkan kami...tempat kami bergantung harap...tempat kami berkasih sayang..tempat kami mencari motivasi tatkala diri ini terumbang ambing mencari panduan hidup..

Abah pergi meninggalkan emak, meninggalkan kami 8 beradik dan meninggalkan dunia ini...terasa seperti hilang kekuatan diri...sebak hati x tertanggung...sedih x terkata...

Ecah melangkah jugak ke katil abah walaupun hati x percaya...tapi melihat jenazah abah dan kemas dibaluti kain putih, mata abah terpejam rapat tiada harapan utk terbuka lagi....sambil menyentuh dahi abah yg masih panas, dengan hati redha ecah ucapkam "Innalillah....pergilah abah...pergilah kesayangan angah kalau itu yg terbaik utkmu..semoga Allah mengasihani abah...semoga Allah tempatkan abah dikalangan orang2 yg beriman...pergilah....angah redha...tinggalkan urusan dunia iniutk  angah teruskan...Insya-Allah angah akan usahakan sebaiknya demi mak dan adik2...

Ecah tinggalkan abah utk diuruskan oleh nurse, selesaikan solat subuh dan datang semula utk menyedekahkan abah dengan surah Al-Fatihah, surah Yaasin selagi masih ada daya..kerana hanya itu yang menemani abah..melindungi abah tatkala segala yang ada didunia sudah tidak bererti apa2..

Hari ini genap hari ke-8..tiap kali hati terdetik rindu pd arwah abah, ecah sedekahkan Al-Fatihah...hanya itu pengubat rindu dan pemberi kekuatan dan semangat utk ecah....jika begini sakit hati menahan sedih,apatah lagi emak yg kehilangan teman hidup?jadi ecah kuatkan jugak hati....sekarang ecah,abg gambo dan along bakal memegang tanggungjawab besar bagi membesarkan adik2...semoga Allah bagi kami kekuatan...

Kadang2 minda separa sedar menafikan pemergian abah...terasa seperti baru berborak...bangun pagi mencari abah diluar, sambil hati berkata, "eh,awal abah keluar hari ni?" Tapi bila melihat mak tidur sambil memeluk kain pelikat abah, baru minda sedar mengatakan abah dah tiada....

Ya Allah, tempatkan roh arwah abah dikalangan orang2 yang beriman...ampunkan segala dosanya,terimalah doaku untuknya,sampaikan salam rindu dan syangku padanya.....Aku redha dengan ketentuanmu...

Bingkisan hati seorang anak yatim....:'(
© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis