28 November 2012

Abah

Assalamualaikum

abah sibuk sangat minggu ni...macam biase, wajib pegi perhimpunan agong...tadi masa kol, tengah makan...nak tengok bola..nak kata org penting sangat, x jugak...tapi perlu ada jugak..kalo takde, pelik...xpela la abah..asalkan abah suka...

tapi, abah kan x sihat..abah kan sakit sekarang ni...kenapa susahkan diri...jaga la diri abah dulu...banyak sangat dah bekerja...kesian mak, susah hati tengok abah...mak kata, mak ade abah jek..kalo abah xde mak xtau la macam mane...mak sedih...die je yg tau dan nampak abah tu sakit n seksa macam mana...

harap2 abah kurangkan aktiviti kerja dia..duduk la kat rumah, rehat2...risau nye la hati...semoga Allah murahkan reseki saya dapat kerja cepat..ada ape2 boleh la saya membantu...hm



sayang abah...sayang mak..

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

27 November 2012

asyik hilang, baik hilang terus kan

Assalamualaikum

Hai semua, harap sihat2 aje...dah nak penghujung 2012 dah ni...harap2 segala yg dirancang dlm tahun ni menjadi dan pada yg dh dapat capai ape yg dirancang tu, tahniah....

Iye lah, saye skang ni asyik hilang jek kan, rindu kt blog, tapi x sempat aje..tambah2 lagi line internet sini slowwww...skang ni dalam proses nak apply streamyx...nnt dah setel, siap la saye nk berjalan2 kt blog semua org...hehe...Insya-Allah

2 minggu ni ecah bz sikit...adik2 ade datang rumah, konon2 nak menghabiskan cuti sekolah...semangat gile semua..so ecah n abang gambo bawak la jalan2 gi Sunway Pyramid, main ice-skating...jalan2 KL, bawak gi I-City..seronot la kan...duit saye jugak abishhhhh..errr...duit abg gambo saye...saye x keje lg..huhu




Cakap pasal keje, hmmm..belom ade rezeki...puas gak mencari...xpela, cuba lagi kot..hopefully by 2013 ecah dh boleh ade keje baru...sian abg gambo nak menanggung keluarga sorang2...

Ok la, banyak lg nak menguruskan adik2 nakal ni...nanti bila dh berinternet laju, ecah jenguk2 korang ye..tenkiu!

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

14 November 2012

Proses Pindah Rumah

Assalamualaikum

Terasa seperti kehilangan feel utk blogging..sedangkan all the time ada internet...tapi entah la...padahal dalam kepala setiap masa ade idea nak update cerita sebab memang banyak cerita nak share..tapi jari jemari ni taknak memberikan kerjasama..huhu..semoga Allah sentiasa mekarkan minat ecah utk blogging ni sebab saye memang suka blogging!isk

Ok lah, sebenarnye nak cerita pasal rumah baru ecah...rumah sewa ajeeee...hehe..sekarang ni kami dalam proses pindah2...beli barang sikit (errr..banyak actually) setakat yang perlu...mak siap pesan jgn beli banyak sgt benda, kesian kat hubby..huk2..baik mak...

Alhamdulillah perabot dah masuk semua...rumah dah lengkap, seronok rasa ade rumah sendiri..

Sekarang ni tugas ecah pulak nak melengkapkan rumah dengan barang keperluan dapur...tiap2 hari keluar Econsave sebab beli barang kecik2..hari ni beli cermin dalam toilet, esok keluar lagi beli tupparware, esoknye keluar lagi beli penyangkut baju, pastu keluar pulak hari yang satu lagi beli sabun2...haha..seriously puas sesangat dah pikir dari ruang tamu, dapur sampai la ke bilik n bilik air...ingat dah ade semua, sekali miss jugak..tu la yang jadi...huhu

Buat masa ni ecah nak share ngn korang gambar tunggang langgang kiteorg bersihkan rumah..sikit jek..x melambangkan semua pon...malu la rumah kiteww kecik jewww..haha..rumah yg dah lengkap pon, malu jugak lahhh..biaseww2 jewww... (ewww geli!) hehe

Korang tengok ye, watak utama: abg gambo...HAHA

dapur yg kecik tp ok laaaa

tempat laundry

watak utama..haha..lorong nak ke bilik

watak utama tengah tukar paip sbb nak wt extension ke mesin basuh

tengok tv atas lantai jewww...tv sampai dulu dari perabot..haha

Actually, ecah terpikir jugak nak share kos beli2 barang perabot sume ni..tapi xtau la korang nak tau ke x..kalo mahal kang, kata mahal sgt..ke cemane?patut share?hehe

cop2!!!ecah ade jiran blogger tau..Masya-Allah x sangka die jiran ecah..rumah dekat plak tuuu...nanti bole la hang out sesameee..hehe..kiteorg eksaited gla bile tau dah berjiran ni..jumpa baru sekali jek hari tu kat The Curve...nak tau sape??? KLIK SINI

Be Healthy, Be Happy!

xoxo-ecahdenan

05 November 2012

Macam Abah

Assalamualaikum

Monday Blues......mcm biase la surirumah pon nak feeling blues jugak...kalo org kt opis malas n xde mood nak buat kerja, saye yg kt rumah ni malas nak sidai kain, xde mood nak masak..tapi nasib baik hari ni nak kluar date ngn girlfriend classmate UTM...yeay!

hari ni nak share pasal perangai hubby yg mcm abah...penah dengar x org cakap kalo kita nak cari suami, mesti kita akan cari yg perangai die ade sikit2 mcm ayah kite...tapi ecah mase mula2 kenal abg gambo dulu xde la pulak cari kriteria tu...even dah kenal2 pon mmg xde perangai die yg macam abah..hehe

tapi bile dah kawin, ade dua situation yg lebih kurang mcm perangai abah...sgt geram dan kadang2 rase sangat comel..hehe

Situation 1:

Ecah letak plastik makanan bawah handbrake kereta masa abg gambo kluar nak gi bank..niat nye mmg sekejap sangat nak letak mende tu..last2 lupa...bila die masuk kereta, die nak turunkan handbrake xleh...tapi die nampak dah yg ade plastik makanan kat situ...tapi die buat mcm ni...

"Alaaaa...mcm mane nk turunkan handbrake ni......." (padahal tgn dah kat handbrake, dh nampak plastik tu n boleh aje alih sendiri)

tapi die buat mengadaaaaaaa!sebijik macam abah...kalo adik tinggal cawan depan tv, die saje lalu depan tv n b'diri dpn cawan n cakap.."ish, macam mane abah nak lalu ni...." (padahal ruang tu BESARRRRRR...boleh lalu tempat lain, boleh angkat cawan tu, or boleh panggil sesapa ambik!)

tapi abah saye mengadaaaaaa! HAHA

Situation 2: (which i LOVEEEEE!)

Ecah nak kluar ngn BFF hari ni, duit dlm purse xde, so die kate, nah ATM Card..nanti nak beli ape2 kluarkan la duit dlm tu...no pin bla bla bla....

Macam abah jugak...if ecah nk keluar dengan mak gi shopping, die bagi ATM Card die siap bgtau no pin...muahahaha...sayangnye la dua2 lelaki ini!!

Itu saja lah perangai dua2 lelaki kesayangan saya...kelakar ade, kadang2 geram pon ada....hehe


Be Healthy, Be Happy

Sekian...xoxo-ecahdenan

02 November 2012

Takot Sorang-Sorang

Assalamualaikum

hari ni ecah bangun awal pagi, buat breakfast n ikot abg gambo gi office..sebenarnye xde la ikot die masuk office, tapi lepas hantar die ecah gi rumah sewa...

sampai2 rumah sewa, ape lagi sambung la membersihkan lantai..hari tu dah mop n cuci...kali ni nak mop lg sekali...pastu sapu, pastu vacuum pulak..pasni nak mop n vacuum skali lagi..dh bape layer mop dah ni..x bersih jugak x tahu..haha

ape2 pon, kerja membersih ni kene siap hari ni jugak..hujung minggu ni nak gi cari perabot n barang letrek dah..jgn nnt time nak masuk barang time tu la t'hegeh2 nak mengelap segala...nampak x dah gaya makcik2 cerewetnye saye?

tapi kan...duduk sengsorang kt rumah kosong mcm ni feeling angker jugak nih...grrr...grrr..takot...tapi kuatkan semangat..biase la tu akal dan fikiran mengusik...sampai2 ecah pasang Surah Al-Baqarah recited by Mishary Al-Afasy..cari jek kt youtube...Alhamdulillah lega sikit hati...memang Surah Baqarah ni kebaikannya ntk menghalau jin dan syaitan...kalau x sempat baca, x salah kalau nak pasang bacaan dari orang lain...Insya-Allah nanti Allah akan lindungi rumah kita...

"The Holy Prophet sallallahu aleyhi wa sallam said: ' Make a habit of reading the Surah al-Baqarah, for reading it brings down on you the barakah or blessings of Allah, and neglecting it is a matter of regret, and a misfortune. And men of falsehood cannot overcome it'. ... ' The Holy Prophet sallallahu aleyhi wa sallam has also said that Satan flees from the house in which this Surah is read or recited'. (Ibn Kathir)"
-Ma'ariful Qur'an page 96


nanti saye update lagi ye!

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis